MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 5 Our National Goals (a) Achievement of National Goals (b) Democracy and Citizen

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 5 Our National Goals (a) Achievement of National Goals (b) Democracy and Citizen

MP Board Class 8th Social Science Chapter 5 Text Book Exercise

Choose the correct option of the following

Question 1.
Our national goals?
(a) Democracy
(b) Kingship
(c) imperialism
(d ) Dictatorship
Answer:
(a) Democracy

Question 2.
Who said need peace in the world?
(a) Sardar vallab bai Patel
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Lal Baliadur Shastre.
(d) Mahatma Gandhi
Answer:
(b) Pandit Jawaharlal Nehru

Question 3.
Why is disarmament a must?
(a) for the world peace
(b) for war
(c) for forming government
(d) for atomic arms
Answer:
(a) for the world peace

Question 4.
Voting on the basis of caste and religion makes democracy ?
(a) Strong
(b) weak
(c) Protects our rights
(d) All the above
Answer:
(b) weak

Question 5.
Age is fixed for Adult Franchise?
(a) 14 years
(b) 18 years
(c) 21 years
(d) 25 years
Answer:
(b) 18 years

Fill up the blanks:

  1. in the constitution total …………… Fundamental rights, have been conferred
  2. Democracy is the rule by…………
  3. There is freedom of ………….. in secularism
  4. Non-Alignment means to be ……………… from armed lobbies
  5. Democracy , chief factors are ……………. equality and ………..

Answers:

  1. Six
  2. people
  3. religion
  4. separation
  5. Democracy Freedom

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 5 very Short Answer Type Questions

Question 1.
Answer:
Individual freedom civil freedom. political economic, social and Religious freedom

Question 2.
Write meaning of equality
Answer:
The equal opportunity being made available by the state for all development of citizen is called equality

Question 3.
What is representative democracy?
Answer:
The democracy in which the people elect their representative to form govt is Know representative democracy

Question 4.
Why each citizen should be literate in democracy
Answer:
So that they can make use of their voting rights correctly

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 5 Short Answer Type Questions

Question 1.
Define Adult Franchise.
answer:
Indian constitution has provided voting right to the citizens Every citizen who has attained the age of 18 has the right to vote This right is available to all this is Adult Franchise.

Question 2.
What are our national goals
Answer:
National goals are defined and deter-mused. There are necessary for path of progress The national goals are democracy socialism Secularism and Internationale peace.

Question 3.
Write the true meaning of just-ire
Answer:
The justice indicates about correct genuine and logical facts Justice is that state in democratic society where individual rights are protected and law and order is maintained in the Society.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 5 Long Answer Type Questions 

Question 1.
Why International peace and cooperation are important?
Answer:
International peace and co-operation is necessary for the citizens of the country. This works for the welfare of the people. This reduces arms and ammumitions procurement. The country can spend the major part of resources on social and economic developments. The progress and prosperity of the country depends upon the international peace and co-operation

Question 2.
What are the conditions required for the success of democracy?
Answer:
In a democratic system, the people play important role in electing the govt. The citizen should be aware of his duties so that govt, could work in the interest of the people. Every citizen should have equal rights with freedom. All the section of the society get equal opportunities to make progress without any discrimination. The citizen should follow the constitution and show respect to its ideals, institutions, national flag and national anthem.

Project Work

Question 1.
Make a chart of the Key Points of National Goals.
Answer:

  • Democracy
  • Freedom
  • Equality
  • Justice
  • Secularism
  • International Peace and Cooperation
  • Non – Aligned Movement
  • Disarmament

MP Board Class 8th Social Science Solutions

Leave a Comment