MP Board Class 8th Solutions

MP Board Class 8th Books Solutions Guide Pdf download all subjects in both Hindi Medium and English Medium are part of MP Board Solutions. Here we have given NCERT Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 8 Text Book Solutions Pdf.

MP Board Class 8th Books Solutions

MP Board Class 8th Solutions
MP Board Class 8th Solutions

We hope the given MP Board Class 8th Books Solutions Guide Pdf download all subjects in both Hindi Medium and English Medium will help you. If you have any query regarding NCERT Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 8 Text Book Solutions Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

MP Board Class 8th Sanskrit Solutions सुरभिः

MP Board Class 8th Sanskrit Solutions Guide Pdf Free Download संस्कृत सुरभिः are part of MP Board Class 8th Solutions. Here we have given Madhya Pradesh Syllabus MP Board Surbhi Sanskrit Book Class 8 Solutions Pdf.

MP Board Class 8th Sanskrit Book Solutions Surbhi

Here we have given MP Board Surbhi Samanya Sanskrit Book Class 8 Solutions Kaksha 8 (संस्कृत सामान्य सुरभिः कक्षा 8).

Surbhi Sanskrit Book Class 8 Solutions

8 वीं कक्षा संस्कृत गाइड Mp Board – पाठ का हिन्दी अनुवाद, शब्दार्थ एवं अभ्यास

MP Board Class 8th Sanskrit Model Question Paper (आदर्श प्रश्नपत्रम्)

We hope the given MP Board Class 8th Sanskrit Solutions Guide Pdf Free Download संस्कृत सुरभिः will help you. If you have any query regarding Madhya Pradesh Syllabus Surbhi Sanskrit Book Class 8 Solutions Mp Board, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

MP Board Class 8th Hindi Book Solutions सुगम भारती, भाषा भारती

MP Board Class 8th Hindi Solutions Guide Pdf Free Download of हिंदी सुगम भारती, भाषा भारती are part of MP Board Class 8th Solutions. Here we have given Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 8 Hindi Book Solutions Sugam Bharti, Bhasha Bharti Pdf Special and General.

MP Board Class 8th Hindi Book Solutions Sugam Bharti

Here we have given MP Board Class 8 General Hindi Sugam Bharti Solutions Hindi Samanya Kaksha 8 (सुगम भारती हिंदी सामान्य कक्षा 8).

MP Board Class 8 Hindi Book Solution Sugam Bharti

MP Board Class 8th General Hindi Model Question Paper

MP Board Class 8th Hindi Book Solutions Bhasha Bharti

Here we have given MP Board Class 8 Special Hindi Bhasha Bharti Solutions Hindi Vishisht Kaksha 8 (भाषा भारती हिंदी विशिष्ट कक्षा 8).

Bhasha Bharti Hindi Book Class 8 Solutions

MP Board Class 8th Special Hindi Model Question Paper

We hope the given MP Board Class 8th Hindi Solutions Guide Pdf Free Download of हिंदी सुगम भारती, भाषा भारती will help you. If you have any query regarding Madhya Pradesh Syllabus MP Board 8th Class Hindi Book Solutions Sugam Bharti, Bhasha Bharti Pdf Special and General, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

MP Board Class 8th English Solutions General & Special Series

MP Board Class 8th English Reader Book Solutions Guide Pdf Free Download are part of MP Board Class 8th Solutions. Here we have given Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 8 English Book Solutions Pdf General and Special Series.

MP Board Class 8th English Book Solutions

MP Board English Reader Special Series Class 8 Solutions

Here we have given MP Board English Reader Special Series Class 8 Solutions and Answers Guide.

Download English Grammar Notes PDF for free that might include all the grammar concepts and their rules with multiple examples.

MP Board Class 8th Special English Grammar

MP Board English Reader General Series Class 8 Solutions

Here we have given MP Board English Reader General Series Class 8 Solutions and Answers Guide.

We hope the given MP Board Class 8th English Reader Book Solutions Guide Pdf Free Download will help you. If you have any query regarding Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 8 English Book Solutions Pdf General and Special Series, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

MP Board Class 8th Social Science Solutions सामाजिक विज्ञान

MP Board Class 8th Social Science Solutions Guide Pdf Free Download सामाजिक विज्ञान in both Hindi Medium and English Medium are part of MP Board Class 8th Solutions. Here we have given Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 8 Social Science Book Solutions Samajik Vigyan Pdf.

MP Board Class 8th Social Science Book Solutions in Hindi Medium

सामाजिक विज्ञान कक्षा 8 MP

MP Board Class 8th Social Science आदर्श प्रश्न-पत्र

MP Board Class 8th Social Science Book Solutions in English Medium

Social Science Class 8 MP Board English Medium Solution

MP Board Class 8th Social Science Model Question Paper

We hope the given MP Board Class 8th Social Science Solutions Guide Pdf Free Download सामाजिक विज्ञान in both Hindi Medium and English Medium will help you. If you have any query regarding Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 8 Social Science Book Solutions Samajik Vigyan Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

MP Board Class 8th Science Solutions विज्ञान

MP Board Class 8th Science Solutions Guide Pdf Free Download विज्ञान in both Hindi Medium and English Medium are part of MP Board Class 8th Solutions. Here we have given NCERT Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 8 Science Book Solutions Vigyan Pdf.

MP Board Class 8th Science Solutions विज्ञान
MP Board Class 8th Science Solutions विज्ञान

MP Board Class 8th Science Book Solutions in Hindi Medium

MP Board Class 8th Science Book Solutions in English Medium

We hope the given MP Board Class 8th Science Solutions Guide Pdf Free Download विज्ञान in both Hindi Medium and English Medium will help you. If you have any query regarding NCERT Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 8 Science Book Solutions Vigyan Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

MP Board Class 8th Maths Solutions गणित

MP Board Class 8th Maths Solutions Guide Pdf Free Download गणित in both Hindi Medium and English Medium are part of MP Board Class 8th Solutions. Here we have given NCERT Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 8 Maths Book Solutions Ganit Pdf.

MP Board Class 8th Maths Solutions गणित
MP Board Class 8th Maths Solutions गणित

MP Board Class 8th Maths Book Solutions in Hindi Medium

MP Board Class 8th Maths Chapter 1 परिमेय संख्याएँ

MP Board Class 8th Maths Chapter 2 एक चर वाले रैखिक समीकरण

MP Board Class 8th Maths Chapter 3 चतुर्भुजों को समझना

MP Board Class 8th Maths Chapter 4 प्रायोगिक ज्यामिती

MP Board Class 8th Maths Chapter 5 आँकड़ो का प्रबंधन

MP Board Class 8th Maths Chapter 6 वर्ग और वर्गमूल

MP Board Class 8th Maths Chapter 7 घन और घनमूल

MP Board Class 8th Maths Chapter 8 राशियों की तुलना

MP Board Class 8th Maths Chapter 9 बीजीय व्यंजक एवं सर्वसमिकाएँ

MP Board Class 8th Maths Chapter 10 ठोस आकारों का चित्रण

MP Board Class 8th Maths Chapter 11 क्षेत्रमिति

MP Board Class 8th Maths Chapter 12 घातांक और घात

MP Board Class 8th Maths Chapter 13 सीधा और प्रतिलोम समानुपात

MP Board Class 8th Maths Chapter 14 गुणनखंडन

MP Board Class 8th Maths Chapter 15 आलेखों से परिचय

MP Board Class 8th Maths Chapter 16 संख्याओं के साथ खेलना

MP Board Class 8th Maths Book Solutions in English Medium

MP Board Class 8th Maths Chapter 1 Rational Numbers

MP Board Class 8th Maths Chapter 2 Linear Equations in one Variable

MP Board Class 8th Maths Chapter 3 Understanding Quadrilaterals

MP Board Class 8th Maths Chapter 4 Practical Geometry

MP Board Class 8th Maths Chapter 5 Data Handling

MP Board Class 8th Maths Chapter 6 Square and Square Roots

MP Board Class 8th Maths Chapter 7 Cube and Cube Roots

MP Board Class 8th Maths Chapter 8 Comparing Quantities

MP Board Class 8th Maths Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities

MP Board Class 8th Maths Chapter 10 Visualizing Solid Shapes

MP Board Class 8th Maths Chapter 11 Mensuration

MP Board Class 8th Maths Chapter 12 Exponents and Powers

MP Board Class 8th Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions

MP Board Class 8th Maths Chapter 14 Factorization

MP Board Class 8th Maths Chapter 15 Introduction to Graphs

MP Board Class 8th Maths Chapter 16 Playing with Numbers

We hope the given MP Board Class 8th Maths Solutions Guide Pdf Free Download गणित in both Hindi Medium and English Medium will help you. If you have any query regarding NCERT Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 8 Maths Book Solutions Ganit Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 6 Lithosphere and Land Forms

In this article, we will share MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 6 Lithosphere and Land Forms Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 6 Lithosphere and Land Forms

MP Board Class 8th Social Science Chapter 6 Text Book Exercise

Choose the correct option of the following.

Question 1.
How much area of earth is covered by hydrosphere?
(a) 61 percent
(b) 71 percent
(c) 81 percent
(d) 51 percent
Answer:
(b) 71 percent

Question 2.
Which country is world renowned for earthquakes?
(a) India
(b) France
(c) Japan
(d) Srilanka
Answer:
(c) Japan

Fill up the blanks:

  1. ………….. area or earth is surrounded by lithosphere.
  2. The outer layer of earth is called …………….
  3. Sal contains silicon and ………… metals mostly.
  4. At the depth of every 32 meter ………….. Celsius temperature increases.

Answers:

  1. 29 percent
  2. lithosphere
  3. Magnesium

MP Board Solutions

find the Kbps full form of acronym or get information about Kilobits per second to read full article that has number of abbreviations.

MP Board Class 8th Social Science Chapter 6 Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Which are the elementary rocks of the earth?
Answer:
The elementary rocks are Igneous rocks.

Question 2.
Write names of three prominent land forms?
Answer:
The three land forms are Mountains, Plateaus, Plains.

Question 3.
What do you call when rocks curve like waves?
Answer:
When rocks curve like waves are called Metamorphic rocks.

Question 4.
Where volcanoes are mostly dominant in the world?
Answer:
The volcanoes are mostly dominant near the coastal area of pacific ocean and in the continental regions.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 6 Short Answer Type Questions

Question 1.
What is difference between a fold mountain and a rift mountain?
Answer:
Fold Mountain are formed by the horizontal land movement in earth which causes wave like bends in rocks. Rift mountains are formed by breaking of rocks with pressure and tension of the horizontal land movement which causes few part of land lift and few part go down.

Question 2.
How Sedimentary rocks are formed?
Answer:
Sedimentary rocks are formed due to the deposits of sediments brought by wind, running water or moving ice.

Question 3.
What is Volcano? Give two causes of eruption?
Answer:
Volcano is an opening on the earth crust, in the form of lava which emits molten magma, rock pieces, gases and steam on the surface of the earth. The two causes of eruptions are, the break up of radioactive minerals under die bottom of earth and the movement of plates due to eternal heat.

Question 4.
Mention the merits and demerits of earthquakes?
Answer:
Earth quakes are useful when we get fertile lands, formation of new land areas, valuable minerals come upon the surface and lakes are formed in low-lying areas. Earthquakes brings loss of life, material, devastating floods and few areas go down of land.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 6 Long Answer Type Questions

Learn what volume percent or volume/volume percent concentration means and how to calculate volume percent when preparing a solution.

Question 1.
What is Rock? Explain the type of Rocks?
Answer:
The earth’s crust is made up of rocks. A rock is a mixture of minerals which forms the earths upper part called crust. These rocks are composed of all types of material which may be hard and resistant substance like granite, marble etc. and of soft and loose substance like salt, sand, mud, chalk etc. The difference between rock and mineral is that the rocks contain in them various types of minerals. Rocks do not have definite chemical composition while minerals have definite chemical properties.

There are three kinds of rocks:
1. Igneous Rock
2. Sedimentary Rock
3. Metamorphic Rock

1. Igneous Rock:
Igneous rocks are formed due to the solidification of molten magma. The high temperature inside the earth causes rock masses to melt. The molten material due to heavy pressure inside tries to come out on the surface or to low pressure areas.

In this process some of its material cools down under the earth surface itself and solidifies in the form of solid rocks. Some of it comes out on tire surface as lava and gas hardened. These solidified rocks are called igneous rocks. Basalt and Granite are the other examples. Basalt is formed above the earth surface and Granite below the earth.

2. Sedimentary Rock:
Sedimentary rocks are formed due to the deposits of sediments brought by wind, running water or moving ice. These deposits or sediments lay down on the floor of the river beds, lakes, sea etc. forming one layer over the other. These layers contain fossils also. Fossils are the remains of animals embedded in the rocks. They are also called stratified rocks. Sandstone, Limestone, Clay, Coal, Gravels etc. are the examples of Sedimentary rocks.

3. Metamorphic Rocks:
When main rocks change in appearance and composition losing their original identity, they are called metamorphic rocks. In other words, when Igneous rocks and Sedimentary rocks change their original form due to intense heat and pressure, they are called metamorphic rocks.

The chemical composition of minerals present in the rocks get transformed into new type minerals. For example Limestone gets transformed into Marble, Sandstone changes into granite. Other examples of metamorphic rocks are slate and gneiss etc.

Question 2.
Define the formation of earth by Diagram?
Answer:
The structure of earth can be divided into three distinct parts. They are Crust, Mantle, Core.
1. The Crust:
The outer most part of the earth is crust. It is also known as lithosphere. It has thickness of 60 kms. It forms the continents, islands and lands underlying seas and oceans. The outer crust is made of silicates and aluminum and is called SIAL.

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 6 Lithosphere and Land Forms img 1

2. The Mantle:
The next layer that underlies Sial is Mantle. It has two parts:

  •  inner silicate layer made of silica and magnesium called SIMAL.
  • Transitional layer of mixed metals and silicate: This is about 2900 km in thickness, and is made of solid heavy rocks containing mixture of silicates and other metals. The average density of his layer varies between 45 to 5.5.

3. The Core:
The innermost part of the earth is known as Core it extends beyond the depth of 2900 kilometers. It is made up of heavy meta like iron and nickel generally expressed as Nife. They believed to be source of earth magnetism its thickness is 3467 kms. The temperature inside the earth increases at an average rate of 1°C for 32 meters of depth This is also called bray sphere

Question 3.
Explain the impact of volcanoes on! human life?
Ans. The volcanoes create formations of various land forms like plains, plateaus, mountain etc. We get valuable minerals from these The Java which spreads forms a fertile land after Sometimes. The dead volcanoe smouth filled with rain water creates lakes. The eruption of volcanoes destroy human lives. Cattles. vegetation, Agricultural land cities.

Question 4.
What is earthquake? Describe the causes of the carthquake?
Answer:
Earthquake is sudden shaking of the earth by sudden tectonic or external movement. The place where earthquake occurs is earthquake epicenter (focus). The place exactly over focus where waves of earthquakes are felt is called carthquake center
The causes of earthquake are as follows:

  • Sudden movement within earth.
  • The eruption of volcano
  • The gases or vapors, formed under the bottom of the earth breaks earth crust to come out and thus earthquake happens.

Question 3.
Mention the following rocks in the table given below?

  1. Marble
  2. Coal
  3. Granite
  4. limestone
  5. basalt
  6. Diamond

Answer:
types of rocks
1. Ligneous Rock:          Granite         basalt
2. Sedimentary Rock:     limestone     Coal
3. Metamorphic Rock:    Marble         Diamond

Project Work.

Question 1.
Draw a diagram of the formation of the earth?
Answer:

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 6 Lithosphere and Land Forms img 1

Question 2.
Draw a sketch of volcano?
Answer:

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 6 Lithosphere and Land Forms img 3

Question 3.
Collect samples of granite, coal and sand stone?
Answer:
Do your self.

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 14 North America-Economic Features

In this article, we will share MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 14 North America-Economic Features Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 14 North America-Economic Features

MP Board Class 8th Social Science Chapter 14 Text Book Exercise

Choose the correct option of the following Questions

Question 1.
For which crop the plain of Prairies are called the bucket of breads
(a) Rice
(b) Maize
(c) Wheat
(d) Barley
Answer:
(c) Wheat

Question 2.
Which of the following is known for car industry?
(a) Chicago
(b) Detroit
(c) Pittsburgh
(d) New York
Answer:
(b) Detroit

Fill in the blanks:

  1. The fishes are found in plenty near the ………… is land.
  2. ……………. is called the city of oven.
  3. ………….. is known for thickly Spanish language speaking population of the world.

Answer:

  1. New Found land
  2. Pittsburgh
  3. Mexico City.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 14 Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Which Industries are forest based in Canada?
Answer:
Paper, pulp, furniture, Samuoor industries are forest based in Canada.

Question 2.
Write names of three crops belt in North America?
Answer:

  1. Wheat is chief crop of North America – Prairie regions are called bucket of bread due to the immense production of wheat in Prairie.
  2. Maize – It is a staple crop of Mexico while in the United States, much of the Maize produced is used for feeding pigs and cattle. Maize is chiefly produced in the Central part of U.S. and Mexico. Having immense production the Central part of US is called the belt of Maize.
  3. Barley – It is produced highly in Canada.

Which among mex rch2x pdf available in my website.

Question 3.
Which part in North America is thickly populated?
Answer:
The most thickly populated parts of North America are on the north-eastern Coastal lands and the areas around the Green lakes. Most of the big cities are located in these areas.

Question 4.
Why Cuba is called the home of Sugar?
Answer:
Sugar industry is highly developed in Cuba so it is called the home of Sugar.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 14 Short Answer Type Questions

Question 1.
Write names of three major rail routes with starting station and end point.
Answer:
The three major rail routes are:

  • Canadian Pacific Rail – Heli fax to Vancouver.
  • Union and Central Pacific Rail – New York to San Francisco.
  • South Pacific Rail – New York to Los Angeles.

Question 2.
Write major industries of Canada with their centers?
Answer:
Paper, pulp, furniture, Samicoor, the dairy industry and meat industry are highly developed here. Industries in Canada are in the most eastern part. Ottawa (Capital of Canada) Montreal, Vancouver, Winnipeg, Toronto, St. Johns are major industrial cities.

Question 3.
Write the names of major industries of U.S.A. with their centers?
Answer:
The iron-steel, cloths, paper, machines, chemicals metal melting, meat, motor cars, shipping, aeroplane, arms are the major industries of U.S.A. New York, Philadelphia, Boston, Chicago, Los Angeles, Cans-sap City, Portland, San Francisco city are major industrial centers of U.S.A. The Grand Bank near the coast of New Found land is famous for fishing. The world famous Hollywood film city is in Los Angeles. Detroit is famous for car industry.

Question 4.
What are the modes of transportation in North America? How long their expanse is:
Answer:
North America has a very well – developed transportation system. It possesses a dense network of roads and railways. Coastal and inland Water- ways continue to be the bulk carriers. Four vehicles run simultaneously in one direction. Cars are most popular mode of transport here. North America has an extensive and efficient network of railways. There are three inter-continental rail routes.

  • Canadian-Pacific Rail – Halifax to Vancouver
    Union and Central Pacific Rail – New York to San Francisco
    South Pacific Rail – New York to Los Angeles. Chicago is the biggest Railway Junction of the world.

Airways:
The inland and international airways has been – highly developed. New York, San Francisco, Chicago, Washington, Ottawa, Mexico etc. are important international airports. Waterways: Five Lakes, St. Lawrence and Mississippi rivers has sufficient facilities of waterways in coastal regions. On the east coast Boston, New York, Philadelphia, New Orleans and on the west coast Vancouver, San Francisco, Los Angeles etc. are important international harbors.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 14 Long Answer Type Questions

Question 1.
What are the causes of agricultural progress in North-America?
Answer:
North America is very rich in agricultural production. This is mainly because the continent is vast and possesses very fertile plains, suitable climate and sufficient water is available for irrigation. Crops are two types:

  • Food grains such as wheat, maize, barley, rice and millet.
  • Cash crops cotton, sugarcane, tobacco, so yabean, groundnut, Chukandar and fruits.

Extensive Prairies grasslands in the central and the river valleys are suitable for farming. Extensive agriculture is the chief farming practice. There are big fields and big machines are used for farming. New scientific techniques is used for farming. Use of fertilizers and latest quality seeds are the causes of agricultural progress in North America.

Question 2.
Write the reasons why there are thick population in the eastern part of North America?
Answer:
The total population of North America is 51 crore 40 lakhs. The density of population is 21 person per square kilometers. The distribution of population is not even everywhere. The most thickly populated parts of North America are on the north – eastern coastal lands and the areas around the Great Lakes. Most of the big cities of the continent are located in these areas. This region enjoys the moist cool climate and has adequate power resources and many industries.

Question 3.
The natural resources have made North America rich. Mention it with reason.
Answer:
At present North America is most prosperous and very highly industrialized continent in the world. Being a developed continent it has economic links with most of countries in the world. The economic condition is very strong. It is also very advanced continent in industries also.

This is mainly because of its vast natural resources and high level of technology to use them. The fertile plains, extensive grasslands, broad belts of forests, extensive fishing grounds around its coasts and minerals are the valuable natural resources of North America.

Main Economic resources of North America are:

  • Agricultural Resources
  • Forest Resources
  • Mineral and Energy Resources
  • Fishery Resources
  • Industry and transport
  • Population.

These resources made North America very rich.

Question 4.
Why North America is so advance continent?
Answer:
The reasons of being North America an advanced continent are as follows:
It has extensive natural resources. It has fertile land which is a source of rich crops. It has immense mineral wealth. Its industries are highly advance. Means of transport are unique in the world. It has economic relations with most of the countries of the world. It has atomic power and well trained forces also. So we can say that North America is a advance and developed continent.

Project Work
In the outline map of North America show the following

  1. Panama Canal
  2.  Ottawa
  3.  Prierry,
  4. New found land
  5. Sanfrenisco
  6.  Canadian Pacific Railway
  7. Mexico City
  8. The capital of United States of America.

Answer:

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 14 North America-Economic Features img 1

MP Board Class 8th Maths Solutions Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.4

MP Board Class 8th Maths Solutions Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.4

Question 1.
Multiply the binomials.
(i) (2x + 5) and (4x – 3)
(ii) (y – 8) and (3y – 4)
(iii) (2.5l – 0.5 m) and (2.5l +0.5 m)
(iv) (a + 3b) and (x + 5)
(v) (2pq + 3q2) and (3pq – 2q2)
MP Board Class 8th Maths Solutions Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.4 1
Solution:
(i) (2x + 5) × (4x – 3) = 2x (4x – 3) + 5(4x – 3) = 8x2 – 6x + 20x – 15 = 8x2 + 14x – 15
(ii) (y – 8) × (3y – 4) = y(3y – 4) – 8(3y – 4)
= 3 y2 – 4y – 24y + 32 = 3y2 – 28y + 32
(iii) (2.5l – 0.5m) × (2.5l + 0.5m)
= 2.5l (2.5l + 0.5m) – 0.5 m (2.5l + 0.5m)
= 6.25l2 + 1.25lm – 1.25lm – 0.25m2 = 6.25l2 – 0.25m2
(iv) (a + 3b) × (x + 5) = a(x + 5) + 3b(x + 5)
= ax + 5a + 3 bx + 15 b
(v) (2pq + 3q2) × (3pq – 2q2)
= 2pq (3pq – 2q2) + 3q2 (3pq – 2q2)
= 6p2q2 – 4pq3 + 9pq3 – 6q4
= 6 p2q2 + 5pq3 – 6q4
MP Board Class 8th Maths Solutions Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.4 2
MP Board Class 8th Maths Solutions Chapter 9 Algebraic Expressions and Identities Ex 9.4 3

MP Board Solutions

Question 2.
Find the product
(i) (5 – 2x)(3 + x)
(ii) (x + 7y)(7x – y)
(iii) (a2 + b)(a + b2)
(iv) (p2 – q2)(2p + q)
Solution:
(i) (5 – 2x) × (3 + x) = 5(3 + x) – 2x(3 + x)
= 15 + 5x – 6x – 2x2 – 15 – x – 2x2
(ii) (x + 7y)(7x – y) = x(7x – y) + 7y(7x – y)
=7x2 – xy + 49xy – 7y2 = 7x2 + 48xy – 7y2
(iii) (a2 + b) (a + b2) = a2 (a + b2) + b (a + b2)
= a3 + a2b2) + ab + b3
(iv) (p2 – q2) (2p + q) = p2 (2p + q) – q2 (2p + q)
= 2p3 + p2q – 2q2p – q3

MP Board Solutions

Get R Programming MCQ‘s with Answers & Solutions that checks your basic knowledge of R Programming.

Question 3.
Simplify.
(i) (x2 – 5)(x + 5) + 25
(ii) (a2 + 5)(b3 + 3) + 5
(iii) (t + s2)(t2 – s)
(iv) (a + b)(c – d) + (a – b)(c + d) + 2(ac + bd)
(v) (x + y)(2x + y) + (x + 2y)(x – y)
(vi) (x + y)(x2 – xy + y2)
(vii) (1 .5x – 4y)(1 .5x + 4y + 3) – 4.5x + 12y
(viii) (a + b + c)(a + b – c)
Solution:
(i) (x2 – 5) (x + 5) + 25
= x2(x +5) – 5(x + 5) +25
=x3+ 5x2 – 5x – 25 + 25 = r3+ 5r2 – 5x

(ii) (a2 + 5)(b3 + 3) + 5
= a2 (b3 + 3) + 5(b3 + 3) + 5
= a2b3 + 3a2 + 5b3 + 15 + 5
= a2b3 + 3a2 + 5b3 + 20

(iii) (t + s2) (t2 – s) = t(t2 – s) + s2(t2 – s)
= t3 – ts +s2t2 – s3

(iv) (a + b)(c – d) + (a – b)(c + d) + 2(ac + bd)
=a(c – d) + b(c – d) + a(c + d) – b(c + d) + 2a + 2bd
= ac – ad + bc – bd + ac + ad – bc – bd + 2ac + 2bd
= 4ac

(v) (x + y)(2x + y) + (x + 2y)(x – y)
= x(2x + y) + y(2x + y) + x(x – y) + 2y(x – y)
=2x2 + xy + 2xy + y2 + x2 – xy + 2xy – 2y2
= 3x2 + 4xy – y2

(vi) (x + y) (x2 – xy + y2)
= x (x2 – xy + y2) + y (x2 – xy + y2)
= x3 – x2y + xy2 + x2y – xy2 + y3 = x3 + y3

(vii) (1.5x – 4y) (1.5x + 4y + 3) – 4.5x + 12y
= 1.5x (1.5x + 4y + 3) – 4y (1.5x + 4y + 3) – 4.5x + 12y
= 2.25x2 + 6xy + 4.5x – 6xy – 16y2 – 12y – 4.5x + 12y
= 2.25x2 – 16y2

(viii) (a + b + c) (a + b – c)
= a (a+ b – c) + b (a+ b – c) + c (a + b – c)
= a2 + ab – ac + ab + b2 – bc + ac + bc – c2
= a2 + 2 ab + b2 – c2

MP Board Class 8th Maths Solutions