MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 14 North America-Economic Features

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 14 North America-Economic Features

MP Board Class 8th Social Science Chapter 14 Text Book Exercise

Choose the correct option of the following Questions

Question 1.
For which crop the plain of Prairies are called the bucket of breads
(a) Rice
(b) Maize
(c) Wheat
(d) Barley
Answer:
(c) Wheat

Question 2.
Which of the following is known for car industry?
(a) Chicago
(b) Detroit
(c) Pittsburgh
(d) New York
Answer:
(b) Detroit

Fill in the blanks:

  1. The fishes are found in plenty near the ………… is land.
  2. ……………. is called the city of oven.
  3. ………….. is known for thickly Spanish language speaking population of the world.

Answer:

  1. New Found land
  2. Pittsburgh
  3. Mexico City.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 14 Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Which Industries are forest based in Canada?
Answer:
Paper, pulp, furniture, Samuoor industries are forest based in Canada.

Question 2.
Write names of three crops belt in North America?
Answer:

  1. Wheat is chief crop of North America – Prairie regions are called bucket of bread due to the immense production of wheat in Prairie.
  2. Maize – It is a staple crop of Mexico while in the United States, much of the Maize produced is used for feeding pigs and cattle. Maize is chiefly produced in the Central part of U.S. and Mexico. Having immense production the Central part of US is called the belt of Maize.
  3. Barley – It is produced highly in Canada.

Question 3.
Which part in North America is thickly populated?
Answer:
The most thickly populated parts of North America are on the north-eastern Coastal lands and the areas around the Green lakes. Most of the big cities are located in these areas.

Question 4.
Why Cuba is called the home of Sugar?
Answer:
Sugar industry is highly developed in Cuba so it is called the home of Sugar.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 14 Short Answer Type Questions

Question 1.
Write names of three major rail routes with starting station and end point.
Answer:
The three major rail routes are:

  • Canadian Pacific Rail – Heli fax to Vancouver.
  • Union and Central Pacific Rail – New York to San Francisco.
  • South Pacific Rail – New York to Los Angeles.

Question 2.
Write major industries of Canada with their centers?
Answer:
Paper, pulp, furniture, Samicoor, the dairy industry and meat industry are highly developed here. Industries in Canada are in the most eastern part. Ottawa (Capital of Canada) Montreal, Vancouver, Winnipeg, Toronto, St. Johns are major industrial cities.

Question 3.
Write the names of major industries of U.S.A. with their centers?
Answer:
The iron-steel, cloths, paper, machines, chemicals metal melting, meat, motor cars, shipping, aeroplane, arms are the major industries of U.S.A. New York, Philadelphia, Boston, Chicago, Los Angeles, Cans-sap City, Portland, San Francisco city are major industrial centers of U.S.A. The Grand Bank near the coast of New Found land is famous for fishing. The world famous Hollywood film city is in Los Angeles. Detroit is famous for car industry.

Question 4.
What are the modes of transportation in North America? How long their expanse is:
Answer:
North America has a very well – developed transportation system. It possesses a dense network of roads and railways. Coastal and inland Water- ways continue to be the bulk carriers. Four vehicles run simultaneously in one direction. Cars are most popular mode of transport here. North America has an extensive and efficient network of railways. There are three inter-continental rail routes.

  • Canadian-Pacific Rail – Halifax to Vancouver
    Union and Central Pacific Rail – New York to San Francisco
    South Pacific Rail – New York to Los Angeles. Chicago is the biggest Railway Junction of the world.

Airways:
The inland and international airways has been – highly developed. New York, San Francisco, Chicago, Washington, Ottawa, Mexico etc. are important international airports. Waterways: Five Lakes, St. Lawrence and Mississippi rivers has sufficient facilities of waterways in coastal regions. On the east coast Boston, New York, Philadelphia, New Orleans and on the west coast Vancouver, San Francisco, Los Angeles etc. are important international harbors.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 14 Long Answer Type Questions

Question 1.
What are the causes of agricultural progress in North-America?
Answer:
North America is very rich in agricultural production. This is mainly because the continent is vast and possesses very fertile plains, suitable climate and sufficient water is available for irrigation. Crops are two types:

  • Food grains such as wheat, maize, barley, rice and millet.
  • Cash crops cotton, sugarcane, tobacco, so yabean, groundnut, Chukandar and fruits.

Extensive Prairies grasslands in the central and the river valleys are suitable for farming. Extensive agriculture is the chief farming practice. There are big fields and big machines are used for farming. New scientific techniques is used for farming. Use of fertilizers and latest quality seeds are the causes of agricultural progress in North America.

Question 2.
Write the reasons why there are thick population in the eastern part of North America?
Answer:
The total population of North America is 51 crore 40 lakhs. The density of population is 21 person per square kilometers. The distribution of population is not even everywhere. The most thickly populated parts of North America are on the north – eastern coastal lands and the areas around the Great Lakes. Most of the big cities of the continent are located in these areas. This region enjoys the moist cool climate and has adequate power resources and many industries.

Question 3.
The natural resources have made North America rich. Mention it with reason.
Answer:
At present North America is most prosperous and very highly industrialized continent in the world. Being a developed continent it has economic links with most of countries in the world. The economic condition is very strong. It is also very advanced continent in industries also.

This is mainly because of its vast natural resources and high level of technology to use them. The fertile plains, extensive grasslands, broad belts of forests, extensive fishing grounds around its coasts and minerals are the valuable natural resources of North America.

Main Economic resources of North America are:

  • Agricultural Resources
  • Forest Resources
  • Mineral and Energy Resources
  • Fishery Resources
  • Industry and transport
  • Population.

These resources made North America very rich.

Question 4.
Why North America is so advance continent?
Answer:
The reasons of being North America an advanced continent are as follows:
It has extensive natural resources. It has fertile land which is a source of rich crops. It has immense mineral wealth. Its industries are highly advance. Means of transport are unique in the world. It has economic relations with most of the countries of the world. It has atomic power and well trained forces also. So we can say that North America is a advance and developed continent.

Project Work
In the outline map of North America show the following

  1. Panama Canal
  2.  Ottawa
  3.  Prierry,
  4. New found land
  5. Sanfrenisco
  6.  Canadian Pacific Railway
  7. Mexico City
  8. The capital of United States of America.

Answer:

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 14 North America-Economic Features img 1

MP Board Class 8th Social Science Solutions

Leave a Comment