MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 1 The Adventure and Expansion of British Rule in India

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 1 The Adventure and Expansion of British Rule in India

MP Board Class 8th Social Science Chapter 1 Text Book Exercise

Choose the correct option of the following

Question 1.
Who signed the Allahabad fact?
(a) Mir Qasim
(b) Nawab Najmudaulah
(c) Sujaudaulah
(d) Bahadurshah Zafar
Answer:
(c) Sujaudaulah

Question 2.
Which of the following trading company did not come to India?
(a) Portuguese
(b) Dutch
(C) French
(d) American
Answer:
(d) American

Question 3.
Where was the Dutch factory in India?
(a) Goa
(b) Daman
(c) Pullicut
(d) Div
Answer:
(c) Pullicut

Question 4.
Where was Thomas Roe sent as envoy in 1615 ?
(a) England
(b) America
(c) India
(d) France
Answer:
(c) India

Question 5.
Who was the French Governor in India during first two Canatic wars?
(a) Duplex
(b) Clive
(c) Cornwallis
(d) Colbert
Answer:
(a) Duplex

MP Board Solutions

Fill in the blanks:

  1. First in India …………. European came.
  2. ………. was the European to come to India in 1498.
  3.  ……….. had control over Goa, Daman and Diu.
  4. East India Company was established in ………..
  5. ………..Was the Nawab of Bengal during the Battle of Plassey.
  6. ……….. and Hyderabad were brought under Company control by Wellesley’s subsidiary Alliance.
  7. Lord Dalhousie followed the policy of …………
  8. ………….. company got success in Carnatic wars.

Answers:

  1. Portuguese
  2. Vasco De Gama
  3. Portuguese
  4. 1600
  5. Siraj – uddaulah
  6. Avadlomb de Lapse
  7. British East India

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 1 Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Why European trading companies came to India ?
Answers:
European trading companies came to India for trading and business of spices with India. They purchased spices, indigo, raw silk, lead, nice and opium from India at cheap rates and earned a huge profits.

Question 2.
Where did Portuguese company establish trading center in India?
Answer:
Portuguese company established trading centers at Calicut, Goa, Daman, Diu and Hooghly in India.

Question 3.
Which gold coin was floated by Dutch in India?
Answer:
Dutch floated gold coins as currency in India known as Pagodal.

Question 4.
Which Governor – General adopted subsidiary alliance?
Answer:
Lord Weaselly adopted subsidiary alliance.

Question 5.
Write two reasons of British success in India.
Answer:
Two reasons of British success in India are:

  • The English Policy, of divide and rule.
  • They had better artillery, well – trained  co-soldiers and commanders.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 1 Short Answer Type Questions

Question 1.
Elaborate the trade works of Dutch Company in India?
Answer:
The Dutch East India Company was formed in 1602 in Holland for trading purpose with India. They set up first factory at Macchalipatnam and established trading houses in the coromandal coast of Gujarat, Bengal, Bihar, and Orissa They traded in Spices, indigo, raw silk, lead, rice and opium. They introduced gold coins as currency in India known as Pagoda.

Question 2.
What were the reasons of rivalry between European trading companies ?
Answer:
The rivalry between the European tan-dang companies were for trade and then was HD déduire political power and supremacy.

Question 3.
Write the terms of subsidiary
answer:
Urider the subsidiary alliance system, the ruler of the Indian state was compelled to Accept the permanent stationing of a British force within his territory the rule had to pay fixed amount for maintenance of force and to keep a 6 British officer at his court.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 1 Long Answer Type Questions

Question 1.
Causes of Carnatic wars?
Answer:
The canatic wars were fought between British East India company and French company The causes of the war are as follows:

  • The companies were making efforts to earn waris more benefits and expand political influence.
  • The companies tried to surpass each by purchasing Indian goods ate lowest price.
  • They interfered in the political affairs of Ont to a the state and wanted to dominate the markets.
  • The Headquarter of French company was in Pondicherry, while British company was at Fort St. George (Madras) which was not far away from Pondicherry. So the ambitions of both companies soared and som resulted into War.

Question 2.
Causes of Battle or Plassey?
Answer:
The Battle of Plassey was fought in 1757 between the English and the Nawab of Bengal, Siraj-ud-daulan. The Nawab was defeated. The causes of the Battle of Plassey were:

  • The English wanted to control Bengal although they got various facilities with the trendy of Alinagar.
  • Nawab siraj – ud – daulah waived the treaty – Of Alinager.
  • Mirafan the commander of the Nawab’s army cheated Sirajud – daulah. He secretly entered into a conspiracy with English. The defeat of Siraj-ud-daulah, marked the beginning of British Power in India.

Question 3.
Write the terms of Allahabad pact?
Answer:
In the August 1765, the English signed a treaty with the Nawab of Avadh at Allahabad. The terms were.

  • The English demanded Rs 50 lakh as war compensation from Nawab to return Avadh under his possession.
  • Nawab of Avadh conceded Allahabad, Kara and adjoining areas to Mughal a Emperor Shah Alam.
  • The British extended full control over Chunar fort.
  • The British were to have the right to trade fee of tax in the territory of Avadh.

Question 4.
Explain the Doctrine of Lapse Policy of Lord Dalhousie
Answer:
1. Lord Dalhousie exercised a very wicked policy called doctrine of lapse in order to annex various indian state under the company rule.
2. Frist of all he banned the age old tradition of adaption of heir his state was annexed to British dominions many states including jhansi Nagpur satire were annexed under his doctrine in 1856 Nawab of avadh was accused of having mis governing his state and thus it was annexed to British rule.

Question 5.
Causes of British success in politics trades ?
Answer:

  1. The English was a united body where as the Indians were divided in a lot. Thus, the English took advantage of the deteriorating political conditions in India.
  2. The English policy of divide and rule stood in good stead for their imperialistic designs .
  3. The English had better artillery, better out on a soldiers, and better commanders than those in India Internal weakness, mutual rivalries, constant conflicts among the Indians made it easier for the British to capture them one after another.
  4. The Indians were not as devoted to their cause as the English were.

MP Board Class 8th Social Science Solutions

Leave a Comment