MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 12 Defence Systems of India

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 12 Defence Systems of India

MP Board Class 8th Social Science Chapter 12 Text Book Exercise

Choose the correct option of the following.

Question 1.
Where is the headquarters of south commands?
(a) Mumbai
(b) Kochi
(c) Visakhapatnam
(d) Bangalore
Answer:
(b) Kochi

Question 2.
Where is the headquarters of Army?
(a) Bangalore
(b) Mumbai
(c) Visakhapatnam
(d) New Delhi
Answer:
(d) New Delhi

Question 3.
In which state Tarapur Atomic Center is located?
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) Karnataka.
Answer:
(b) Maharashtra

Fill up the blanks:

  1. The head of Air Force is called ……………..
  2. The post of wing commanders is in the ………….
  3. The forces work …………. in peace time.
  4. The atomic tests in India were done in …………..

Answer:

  1. Air Chief Marshal
  2. Air Force
  3. Service and Community
  4. 1974 and 1998.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 12 Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Write the name of the head of Navy?
Answer:
The Chief of the Naval Staff and is an Admiral.

Question 2.
Write the names of organs of Indian defence forces?
Answer:
Major organs of Indian defence forces are:

  1. Army
  2. Navy
  3. Air force

Question 3.
Where the joint commands of three forces were set up in 2001?
Answer:
In 2001 a joint command of Army, Navy and Air force has been set up in Andaman and Nicobar Island.

Question 4.
Why NCC was formed?
Answer:
National Cadet Corps was formed to develop among the students of the country a sense of discipline and an aptitude for defence.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 12 Short Answer Type Questions

Question 1.
Write the names of important organs of the Army?
Answer:
The headquarters of the Army are in New Delhi. The Chief of the Army Staff heads the army and possesses, generally, the rank of the General. The numerous branches of the army are infantry, cavalry, artillery (Guns), supply, engineering and medical. There are five commands in the army. These are Central, Eastern, Western, Northern are Southern. Each command is headed by an officer with the rank of Lieutenant – General.

Question 2.
Mention the water borders of India?
Answer:
India is a subcontinent. The boundaries of India touch water from three sides. In the east lies Bay of Bengal, in the west Arabian Sea and in south Indian Ocean. Hence, an organised and powerful navy is must to safeguard the coastal areas.

Question 3.
Give the names of major missiles of India?
Answer:
The missiles are produced to strengthen the defence line of the country. Agni, Prithvi, Trishul, Nag, Akash and Brahmastra are the major missiles of India.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 12 Long Answer Type Questions

Question 1.
Write note on the role of defence force during peace.
Answer:
Besides defence of the country the defence forces perform many other services in peace time. These services include the relief work at the time of natural calamities such as floods, earthquakes and sea – storms. They have also assisted the United Nations in peacekeeping activities in different countries of the world. For example, our forces have rendered admirable services in Korea, Lebanon, the Congo, etc. recently we have sent India’s peace keeping forces to Sri Lanka. The IPKF is back in India.

Question 2.
Mention the chief works of Air Force.
Answer:
The Air force has vital role in the defence of country. The main work of Air force is to bombard the key and sensitive arm installations, to destroy transport system and communication of the attacking country. The Air Force helps in supplying arms and foods to the army. The Air Force keeps vigil on the borders of country in the sky. Indian Air Force is powerful enough to defend our country.

MP Board Class 8th Social Science Solutions

Leave a Comment