MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 17 National Movement 1885-1918

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 17 National Movement 1885-1918

MP Board Class 8th Social Science Chapter 17 Text Book Exercise

Choose the correct option of the following.

Question 1.
Prominent leader of Extremist group was –
(a) Gopal Krishna Gokhle
(b) Bipin Chandra Pal
(c) Pt. Moti Lal Nehru
(d) Feroze Shah Mehta
Answer:
(b) Bipin Chandra Pal

Question 2.
‘Swaraj is my birth right and I must have it,’ who said?
(a) Biomesh Chandra Banerjee
(b) Dadabhai Naoroji .
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Sardar Bhagat Singh
Answer:
(c) Bal Gangadhar Tilak

Question 3.
Bengal was divided –
(a) By Lord Cornwallis
(b) By Lord Curzon
(c) By Lord Hastings
(d) By Lord William Bentick
Answer:
(b) By Lord Curzon

Question 4.
Where Tilak was exiled in 1908 –
(a) Sri Lanka
(b) China
(c) Burma
(d) Rangoon
Answer:
(c) Burma

MP Board Solutions

Fill in the blanks :

  1.  In Calcutta Surrender Nath Banerjee …………. founded
  2.  …………. played important role in the formation of Congress.
  3.  …………. led a Muslim delegation to meet Viceroy Minto.
  4.  Mahatma Gandhi was born at in ………… Gujarat State.
  5.  Gandhiji developed a new method to fight against the oppression. It is called …………

Answer:

  1. Indian Association
  2. A.O.Hume
  3. Aga Khan
  4. Porbander
  5. Satyagraha

MP Board Class 8th Social Science Chapter 17 Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Where first session of Congress was held?
Answer:
The first session of Congress was held at Gokuldas Tejpal Sanskrit College in Bombay

Question 2.
Who was Viceroy during the partition of Bengal?
Answer:
Lord Curzon was the Viceroy during the partition of Bengal.

Question 3.
Who led the Champaran Movement?
Answer:
Mahatma Gandhi led the Champaran Movement.

Question 4.
Write names of two leaders who played important role in the formation of Muslim League?
Answer:
Aga Khan and Nawab Sali Mullah from Dhaka played an important role in the formation of Muslim League.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 17 Short Answer Type Questions

Question 1.
What festivals were used to arrows the people by Bal Gangadhar Tilak?
Answer:
Bal Gangadhar Tilak utilized the popular festivals like Ganpati and Shivaji to spread and to arrows political awakening among the people.

Question 2.
Write the reasons of Bengal partition?
Answer:
1. The partition of Bengal was done in 1905 during the regime of Lord Curzon. It came into effect on October, 16,1905.

2. The Governor- General did it to provide efficient administration. But his underneath motive was to divide the Hindus and the Muslims and weaken the nationalist movement.

Question 3.
Describe the objectives of Muslim League formation?
Answer:
The Muslim League was formed in 1906 at Dhaka. Its aims included the following:

  1. To promote loyalty towards the government.
  2. To protect and advance the interests the Muslims; and
  3. To ensure that the Muslims did not develop feelings of hostility towards other communities in India.

As the Muslim League was formed on the basis of religion, it only encouraged communal politics.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 17 Long Answer Type Questions

Question 1.
What were the early major demands of Congress? Explain?
Answer:
The main demands of the Indian National Congress during in first 20 years were as under:

More powers for the Legislative Councils.

  • Election system to the membership of Councils be introduced.
  • Creation of the Legislative Councils in the provinces where they did not exist.
  • Recruiting of the Indians to higher posts in government offices.
  • Holding of the Civil Services examinations in India also.
  • education in land revenue.
  • hang in the Government policies to help. grow the Indian industries.
  • Reduction in heavy expenditure of government on administration and the army.
  • Freedom of speech and expression.
  • Expansion of welfare programmers.
  • Promotion of education.

Question 2.
Write about the organisation pro to the formation of Congress.
Answer:
Keeping in view the regional and provincial needs in India many political an social organisations were founded before tilt Indian Congress was formed.

  1. 1851 – British Indian Association in Calcutta
  2. 1852 – Bombay Association in Bomba
  3. 1852 – Madras Native Association in Madras

Most of the members of these bodies belonged to higher class in India. These Associations worked in their regions. Latest many organisations came into existence which gave more representation to the masses.

  1. 1870 – Pune Public Meeting
  2. 1876 – Indian Association
  3. 1884 – Madras Mahajan Sabha
  4. 1885- Bombay Presidency Association

The need to represent the view of people through an All India Organisation was being felt for years. Surendernath Banerjee took up effective steps towards it. He formed India Association in Calcutta.

He was the first India leader who organised the people from different parts of India in the month of Dec. 1883 in All India Seminar. He again invited a National Conference in 1885 in Calcutta.

Question 3.
Write about the rise of extremism in Congress?
Answer:
Towards the beginning of the 20th century, there had begun a new trend in the Indian Nationalist Congress. It was known as the extremist trend. The extremists believed that the Indians could not win their rights by merely doing appeals.

They had no faith in the good intentions of the British government. They taught the people to rely on their own strength and be prepared for any sacrifice. They instilled among the people love and pride for their country. Among the extremists, the names of Bal Gangadhar Tilak, Bipin Chandra Pal, Lala Lajpat Rai, Aurobindo Ghosh, Bankim Chandra are worth mentioning.

The rise and emergence of the extremist movement was a phenomenon of great importance. It arose as a result of numerous factors some of them can be stated as under:

1. Most of the young Congressmen did not believe in appeals, prayers and petitions as a policy of getting the demands of the Congress fulfilled. Hence, a new trend began which asked for the satisfaction of the demands as a master of right.

2. The influence of the world events in the rise of extremists was no less important. The defeat of Italy by Ethiopia and of Russia by Japan proved that the Europeans could not claim to be invincible. This created sense of pride among the Indians and inspired them to fight for Swaraj.

3. The partition of Bengal in 1905 and the Swadeshi and boycott movements which followed it were other factors which gave rise to extremism in India.

Question 4.
When Home Rule Moment was founded and how it left impact on Indian Politics?
Answer:
The ‘Home Rule’ movement was a movement which demanded introduction of ‘self-government’ in India’s Mrs. Annie Besant started this movement in Madras in 1916 while Tilak, in Bombay in the same year.

This movement left a great impact on Indian politics. Indian aimed at achieving the self- goveranance speaking on the significance of this movement Bipin Chandrapal wrote “The major achievement of the Home Rule Movement was the making of fierce fighters for the nationalist movement. This movement aroused the feelings of Indians to get self Govt, all over India.

Question 5.
Write about the role of Gandhiji in the movements of Champaran, Ahmedabad and Kheda.
Answer:
The main development in the nationalist movement during the First World War was the emergence of Mahatma Gandhi as a leader with his new method of struggle, that is Satyagraha. It was a non-violent method of fighting against oppression.

He launched his first satyagraha in Champaran in Bihar where excesses were being committed on the Indigo workers. In 1917, he went to Champaran and defied the Government order asking the officials, to leave the area.

Gandhiji’s satyagraha forced the Government to enquire into the excesses and to put an end to them. In 1918, Gandhiji led the textile workers of Ahmedabad who were demanding a wage rise. Gandhiji also led the peasants movement in Kaira in Gujarat where the peasants wanted suspension of land revenue collection.

These developments in the nationalist movement brought the peasants and workers in the mainstream of national movements and thus the movement became truly a mass movement.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Solutions

Leave a Comment