MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 9 Religious, Social Reform Movements and Cultural Awakening

MP Board Class 8th Social Science Solutions Chapter 9 Religious, Social Reform Movements and Cultural Awakening

MP Board Class 8th Social Science Chapter 9 Text Book Exercise

Choose the correct option of the following.

Question 1.
Who founded Bramho Samaj in 1828?
(a) Ishwarchandra Vidyasagar
(b) Swami Dyanand Saraswati
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Keshava Chandra
Answer:
(c) Raja Ram Mohan Roy

Question 2.
When and by whom was the Prarthana Samaj founded?
(a) Mahadev Govind Ranade in 1867
(b) Svyami Dyanand Saraswati in 1875
(c) Swami Vivekanand in 1897
(d) Madam Blatwaski in 1882
Answer:
(a) Mahadev Govind Ranade in 1867

Question 3.
Who founded the Mohammad an Anglo Oriental College?
(a) Nawab Abdul Latif
(b) Sharimtullah
(c) Iqbal
(d) Sir Syed Ahmed Khan
Answer:
(d) Sir Syed Ahmed Khan

Question 4.
Who composed the song ‘Vande Matram’
(a) Rabindra Nath Tagore
(b) Swami Vivekanand
(c) Bankimchandra Chattopadhyay
(d) Swami Dayanand Saraswati
Answer:
(c) Bankimchandra Chattopadhyay

Fill in the blanks:

  1. In 1829 Lord William Bentick with the help of Raja Ram Mohan Roy passed Act against …………….. system.
  2. In the year …………… Deccan Education Society was founded by Mahadev Govind Ranade.
  3. Jyotiba Phule worked for the growth of …………..
  4. Swami Dayanand Saraswati published the book ……………
  5. Ramkrishan Mission was founded by ……………..

Answer:

  1. Sati
  2. 1884
  3. Dalits
  4. Satya Prakash
  5. Swami Vivekanand.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 9 Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Which university was founded by Pandit Madan Mohan Malviya in Varanasi?
Answer:
Banaras Hindu University.

Question 2.
Which topmost award did Rabindra Nath Tagore received in 1913?
Answer:
He was conferred with Nobel prize for Literature.

Question 3.
What was childhood name of Swami Vivekananda?
Answer:
Narendra Nath.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 9 Short Answer Type Questions

Question 1.
Mention two works taken by Raja Ram Mohan Roy for social up lift ment?
Answer:
Raja Ram Mohan Roy was against the Sati & Caste system. He favored Widow re-marriage and education to all.

Question 2.
Write three important works done for the society and the culture by Arya Samaj?
Answer:
Arya samaj opposed the existing caste system, it advocated equal rights for all citizens and opposed child marriage and
encouraged widow marriage.

Question 3.
What was the objective of Vivekananda to form the Rama Krishna Mission?
Answer:
The main aim of mission was to link Indian nationalism to spiritualism and serve the society.

Question 4.
Mention two works done by Jyotiba Phule for the interests of Dalits.
Answer:
Jyotiba Phule opposed untouchability and supported widow remarriage. He had started a school for Dalits.

Question 5.
Write two important works done by Annie Besant for the society?
Answer:
She made great efforts towards women education, opposed child marriage and caste system.

MP Board Solutions

MP Board Class 8th Social Science Chapter 9 Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe the works taken by Sir Syed Ahmed Khan for the Muslim social reform movement?
Answer:
The contribution of Syed Ahmed Khan to the spread of education and the awakening of the Muslims was very significant. Syed Ahmed Khan was concerned over the depressed condition of the Muslims and wanted to free them from the chains of backwardness. He was a staunch supporter of Hindu – Muslim Unity. He regarded Hindu, Muslim, Christians of India as one Quami. He declared that “this Quam should act for the common good of the country which is good for all of them.”

He strove hard to remove the hostility of British rulers towards the Muslim and to persuade the Muslims to accept the religious and educational reforms. In the field of education, he advocated English education for the regeneration of Muslims in India. In 1864 he founded the Translation Society which was later renamed the Scientific Society which published Urdu translation of English books on scientific subjects.

His greatest achievements was the establishment of Mohammedan. Anglo-Oriented College at Aligarh in 1875. The Mohammedan Anglo – Oriented College which later became the Aligarh Muslim University fostered a modern outlook among the students and played an important role in the awakening of the Muslims in India.

Question 2.
Describe about sikh movement?
Answer:
The main activities of the reform movements among the Sikhs can be stated as under:

  • The Singh Sabhas attempted to set up educational institutions. Khalsa College was established in Amritsar in 1892. Likewise, Khalsa Colleges and schools were opened.
  • Gurumukhi because the language for transmitting ideas.
  • There began reform movements in the Gurudwaras. Earlier the Gurudwaras were under the control of the Mahants. The movement was launched to bring them under the control of the Sikh community. Consequently, the Gurudwaras came to be controlled by the Managing Committees.

Question 3.
What were the impacts of 19th century social and religious movements over the Indian society?
Answer:
The religious and social reforms started in 19th century had a positive change in every section of Indian society like education, culture, politics, social and religion. The salient features were:

  • There was thrust towards and modern 1 education, science and literature.
  • Many schools and colleges were started in India.
  • The status of women improved. The evil practices of sati, child marriage and purdha system were on verge to be abolished.
  • There was feeling of freedom and nationalism.
  • These reforms brought a new awakening in India and cultural feeling got boost.

Question 4.
Write in detail about the growth in the field of science in 19th century?
Answer:
The introduction of modern science in India began in the early 19th century. Since then, thing moved quickly. The major landmarks in the growth of modern science in India are:

  • Setting up the Department of Science in the universities.
  • Founding the Indian Association for the cultivation of science in 1876.
  • Setting up of Indian Science Congress Association, 1920.

Many reformers were of the view that the major cause of the backwardness of India was neglect of science hence more stress was given in 19th Century towards teaching of Science. India produced a large number of Scientists who won international fame. These included P.C. Ray, J.C. Bose, C.V. Raman, Satyen Bose, Meghnad Saha, D.N. Wadia and Birbal Sahni, C.V. Raman was awarded Nobel Prize for the Physics in 1930.

MP Board Class 8th Social Science Solutions

Leave a Comment