MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.1

MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.1

Question 1.
Write the fraction representing the shaded portion.
MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.1 1
MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.1 2
MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.1 50
Solution:
MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.1 3

Question 2.
Colour the part according to the given fraction.
MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.1 4
MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.1 5
Solution:
MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.1 6

MP Board Solutions

Question 3.
Identify the error, if any
MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.1 7
Solution:
Shaded parts do not represent the given fractions, because all the figures are not equally divided. For making fractions, it is necessary that figure is to be divided in equal parts.

Question 4.
What fraction of a day is 8 hours?
Solution:
Since, 1 day = 24 hours
Therefore, the fraction of 40 minutes = \(\frac{8}{24}\)

MP Board Solutions

Question 5.
What fraction of an hour is 40 minutes?
Solution:
Since, 1 hour = 60 minutes.
Therefore, the fraction of 40 minutes = \(\frac{40}{60}\)

Question 6.
Arya, Abhimanyu, and Vivek shared lunch. Arya has brought two sandwiches, one made of vegetable and one of jam. The other two boys forgot to bring their lunch. Arya agreed to share his sandwiches so that each person will have an equal share of each sandwich.
(a) How can Arya divide his sandwiches so that each person has an equal share?
(b) What part of a sandwich will each boy receive?
Solution:
(a) Arya will divide each sandwich into three equal parts and give one part of each sandwich to each one of them.
(b) Each boy will get \(\frac{1}{3}\) part of a sandwich.

MP Board Solutions

Question 7.
Kanchan dyes dresses. She had to dye 30 dresses. She has so far finished 20 dresses. What fraction of dresses has she finished?
Solution:
Total number of dresses = 30
Work finished = 20
Fraction of finished work = \(\frac{20}{30}=\frac{2}{3}\)

Question 8.
Write the natural numbers from 2 to 12. What fraction of them are prime numbers?
Solution:
Natural numbers from 2 to 12 :
2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Prime numbers from 2 to 12 :
2, 3, 5, 7,11
Hence, fraction of prime numbers = \(\frac{5}{11}\)

MP Board Solutions

Question 9.
Write the natural numbers from 102 to 113. What fraction of them are prime numbers?
Solution:
Natural numbers from 102 to 113 :
102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113
Prime numbers from 102 to 113 :
103, 107, 109, 113
Hence, fraction of prime numbers = \(\frac{4}{12}\)

MP Board Solutions

Question 10.
What fraction of these circles have X’s in them?
MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 7 Fractions Ex 7.1 8
Solution:
Total number of circles = 8
And number of circles having ‘X’ = 4,
Hence, the fraction = \(\frac{4}{8}\)

MP Board Solutions

Question 11.
Kristin received a CD player for her birthday. She bought 3 CDs and received 5 others as gifts. What fraction of her total CDs did she buy and what fraction did she receive as gifts?
Solution:
Total number of CDs = 3 + 5 = 8
Number of CDs purchased = 3
Fraction of CDs purchased = \(\frac{3}{8}\)
Fraction of CDs received as gifts = \(\frac{5}{8}\)

MP Board Class 6th Maths Solutions

Leave a Comment