MP Board Class 8th General English Solutions Chapter 15 A Secret

MP Board Class 8th General English Solutions Chapter 15 A Secret

A Secret Textual Exercise

Listen and Repeat
(सुनो और दुहराओ):
Answer:
Do Yourself.

Word Power
(शब्द सामर्थ्य):

1. Fill in the blanks with the rhyming words given below:
(नीचे दिये तुक वाले शब्दों से रिक्त स्थान भरें:)

  1. We are three under the sweet cherry ………
  2. When I sing a song, I do never ……….
  3. When I sleep I never ………

Answer:

  1. tree
  2. wrong
  3. weep.

MP Board Solutions

2. ‘G’ has two different sounds (ज) as in ‘page’ and (TV) as in “pig”. Classify the words given below accordingly.
(‘G’ से दो ध्वनियाँ (ज) जैसा कि ‘page’ में और ‘pig’ में (ग) जैसे। नीचे दिये शब्दों को इसी प्रकार वर्गीकृत करो।)
Answer:
MP Board Class 8th General English Chapter 15 A Secret-1

Comprehension
(बोध प्रश्न):

Answer the following questions:
(निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दें:)

Question 1.
Who is the speaker in the poem ?
(हू इज द स्पीकर इन द पोयम.)
कविता में वक्ता कौन है ?
Answer:
A boy is the speaker in the poem.
(अ बॉय इज़ द स्पीकर इन द पोयम.)
इस कविता का वक्ता एक लड़का है।

Question 2.
Who told the secret to the boy ?
(हू टोल्ड द सीक्रेट टू द बॉय ?)
लड़के को रहस्य किसने बताया?
Answer:
The tree told the secret to the boy.
(द ट्री टोल्ड द सीक्रेट टू द बॉय?)
लड़के को रहस्य पेड़ ने बताया।

MP Board Solutions

Question 3.
In the second stanza the poet says, “and laid the four little ………… something in it ? What does the poet mean ‘by four little’ ?
(इन द सैकेण्ड स्टैन्जा द पोयट सेज़, “एण्ड लेड द फोर लिटिल ……….. समथिंग इन इट ? व्हॉट डज़ द पोयट मीन बॉय ‘फोर लिटिल’ ?)
दूसरे छन्द में कवि कहता है,”और उसने चार छोटे दिए ………… कुछ उसमें” कवि का (चार छोटे) से क्या मतलब
Answer:
The “four little” means the eggs.
(द ‘फोर लिटिल’ मीन्स द ऐग्स।)
‘चार छोटे’ का मतलब अण्डों से है।

Question 4.
Who told the secret to the tree ?
(हू टोल्ड द सीक्रेट टू द ट्री ?)
पेड़ को रहस्य किसने बताया ?
Answer:
The bird told the secret to the tree
(द बर्ड टोल्ड द सीक्रेट टू द ट्री।)
पेड़ को रहस्य चिड़िया ने बताया।

MP Board Solutions

Question 5.
When will the secret be out ?
(व्हेन विल द सीक्रेट बी आउट ?)
रहस्य कब खुलेगा?
Answer:
When the little birds fly out of the nest, the secret.will be out.
(व्हेन द लिटिल बर्डस् फ्लाई आउट ऑफ द नेस्ट, द सीक्रेट विलं बी आउट.)
जब छोटी चिड़ियाँ उड़ जायेंगी तब रहस्य खुल जायेगा।

Question 6.
What is the secret ?
(व्हॉट इज़ द सीक्रेट ?)
रहस्य क्या है ?
Answer:
The secret is that the birds has built a nest in the tree and has laid four little eggs in it.
(द सीक्रेट इज़ दैट द बर्ड हैज़ बिल्ट अ नेस्ट इन द ट्री एण्ड हैज़ लेड फोर लिटिल ऐग्सि इन इट।)
रहस्य यह है कि चिड़िया ने पेड़ में एक घोंसला बनाया है और उसमें चार छोटे अण्डे दिये हैं।

MP Board Solutions

Question 7.
The poet says, “Just we three,” The first one is a bird, the second one is the poet himself, who is the third one ?
(द पोयट सेस, “जस्ट वी थ्री।” द फर्स्ट वन इज़ अ बर्ड, द सैकण्ड वन इज़ द पोयट हिमसेल्फ, हू इज़ द थर्ड वन?)
कवि कहता है कि “बस हम तीन”। पहला एक चिड़िया है, दूसरा कवि खुद है, यह तीसरा कौन है ?
Answer:
The third one is the cherry tree.
(द थर्ड वन इज़ द चैरी ट्री.)
तीसरा चैरी का पेड़ है।

Lets Read
(आओ पढ़ें):

Read the given poem carefully:
Now answer the following questions:
(दी गई कविता को ध्यान से पढ़ें। अब नीचे दिये प्रश्नों के उत्तर लिखें।)

Question 1.
What did the leaves say in the spring ?
Answer:
The leaves said that in spring they open and stretch on every tree.

Question 2.
In which season do birds make nests in the tree?
Answer:
Birds make nests in the summer.

MP Board Solutions

Question 3.
What did the leaves say in the autumn ?
Answer:
The leaves said that they are very happy with their golden, scarlet and russet color.

Question 4.
What happened to the leaves in the winter ?
Answer:
The leaves said that they are very weary in the winter and they lay down and sleep under the tree.

Question 5.
Give an appropriate title to the poem.
Answer:
The appropriate title to the poem is “The Story of Leaves.”

Let’s Write
(आओ लिखो):

See the picture given in the poem, “A secret” carefully and describe it in at least five to six sentences.
(‘A Secret’ कविता में दिये गये चित्र को देखें और इसे 1 5-6 वाक्यों में वर्णन करें।)
Answer:
The picture given in the poem “A secret” shows very good scenery. There are mountains on one side. Birds are flying. There is one tree with a bird and its nest on it. A boy is standing under it. These three are talking to each other.

Let’s do it
(आओ इसे करें):

Find out a poem on birds or trees and write it in your notebook. Visit your library for this purpose.
(वृक्षों और पक्षियों पर एक कविता ढूंढें और इसे अपनी नोटबुक में लिखें। इसके लिए अपनी पुस्तकालय में जाएँ।)
Answer:
Students should do themselves.

A Secret Word Meanings

Secret (सीक्रेट) – रहस्य; Robin (रॉबिन) – एक प्रकार की चिड़िया; Cherry (बैरी) एक प्रकार का फल; Nobody (नोबडी) – कोई नहीं; Build (built) (बिल्ड) (बिल्ट) – बनाना; lay (laid) (ले) – रखना; Afraid (अफ्रेड) डरना; keep (कीप) – रखना; keep (कीप) – रखना; Russet (रसट) – गेरुआ; Weary (विअरी) – थके हुए।

MP Board Solutions

A Secret Summary, Pronunciation & Translation

1. We have a secret, just we three. The robin and I, and the sweet cherry tree. The bird told the tree, and the tree told me, And nobody knows it but just we three. But of course the robin knows it best, Because she built the ……. I shan’t tell the rest.

(वी हैव अ सीक्रेट, जस्ट वी थ्री, द रॉबिन एण्ड आइ, एण्ड द स्वीट चैरी ट्री, द बर्ड टोल्ड द ट्री, एण्ड द ट्री टोल्ड मी, एण्ड नोबडी नोज इट बट जस्ट वी थ्री. बट ऑफ कोर्स द रॉबिन नोज़ इट बैस्ट, बिकॉज़ शी बिल्ट द ………… आइ शैल नॉट टैल द रैस्ट.

अनुवाद:
हमारा एक राज है, केवल हम तीनों का, रॉबिन (चिड़िया) और मैं, और मीठे चेरी के पेड़ का, चिड़िया ने पेड़ को बताया और पेड़ ने मुझे बताया,
और कोई भी इसे नहीं जानता है, बस हम तीन। लेकिन बेशक रॉबिन (चिड़िया इसे बखूबी जानती है, क्योंकि उसने ………… बनाया, मैं आगे नहीं बताऊँगा।

MP Board Solutions

2. And laid the four little ……… something in it, I am afraid I shall tell it every minute. But if the tree and the robin don’t peep, I will try my best the secret to keep. Though I know when the little birds fly out, Then the whole secret will be out.

एण्ड लेड द फोर लिटल …………. समथिंग इन इट, आइ एम अफ्रेड आइ शैल टैल इट ऐवी मिनट. बट इफ द ट्री एण्ड द रॉबिन्स डॉन्ट पीप. आइ विल ट्राइ माइ बैस्ट द सीक्रेट टु कीप.. दो आइ नो व्हेन द लिटल बर्ड्स फ्लाइ आउट, दैन द होल सीक्रेट विल बी आउट.

अनुवाद:
और चार छोटे से दिए …………. इसमें कुछ, मुझे डर है मैं इस राज़ को रख नहीं पाऊँगा। लेकिन यदि पेड़ और रॉबिन (चिड़िया), झाँकते (बताते) नहीं हैं, मैं राज को बनाये रखने की पूरी कोशिश करूँगा। यद्यपि मैं जानता हैं कि जब छोटी चिड़ियाएँ उड़ के, बाहर। आएँगी तब सारा रहस्य खुल जायेगा।

MP Board Class 8th English Solutions

Leave a Comment