## MP Board Class 8th Maths Solutions Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.2

**MP Board Class 8 Maths Chapter 8 Exercise 8.2 Question 1.**

A man got a 10% increase in his salary. If his new salary is ₹ 1,54,000, find his original salary.

Solution:

We have,

Increase in salary = 10%

New salary = ₹ 154000

Let original salary be ₹ s.

∴ His original salary is ₹ 140000.

**MP Board Class 8 Maths Chapter 8 Question 2.**

On Sunday 845 people went to the Zoo. On Monday only 169 people went. What is the percent decrease in the people visiting the Zoo on Monday?

Solution:

Number of people went to Zoo on Sunday = 845

Number of people went to Zoo on Monday = 169

Decrease in number of people = 845 – 169

= 676

**MP Board Class 8 Maths Solutions English Medium Chapter 8 Question 3.**

A shopkeeper buys 80 articles for ₹ 2,400 and sells them for a profit of 16%. Find the selling price of one article.

Solution:

We have,

Cost price = ₹ 2400

Profit = 16%

Number of articles = 80

∴ Selling price of 80 articles

Thus, the selling price of one article = \(\frac{2784}{80}\)

= ₹ 34.80

**Class 8 MP Board Maths Chapter 8 Question 4.**

The cost of an article was ₹ 15,500. ₹ 450 were spent on its repairs. If it is sold for a profit of 15%, find the selling price of the article.

Solution:

Cost of an article = ₹ 15500

Money spent on repairs = ₹ 450

∴ Total cost = Cost + Repairs = ₹ 15950

Profit = 15 %

**Class 8 Maths Exercise 8.2 Question 5.**

A VCR and TV were bought for? 8000 each. The shopkeeper made a loss of 4% on the VCR and a profit of 8% on the TV. Find the gain or loss percent on the whole transaction.

Solution:

Cost of VCR = ₹ 8000

Cost of TV = ₹ 8000

Total cost = 8000 + 8000 = ₹ 16000

Loss on VCR = 4 %

**Class 8 Maths 8.2 English Medium Question 6.**

During a sale, a shop offered a discount of 10% on the marked prices of all the items. What would a customer have to pay for a pair of jeans marked at ₹ 1450 and two shirts marked at ₹ 850 each?

Solution:

We have,

Cost of a pair of jeans = ₹ 1450

Cost of two shirts = 2 × 850 = ₹ 1700

∴ Total cost = 1450 + 1700 = ₹ 3150

Discount = 10 %

**Comparing Quantities Class 8 Exercise 8.2 Question 7.**

A milkman sold two of his buffaloes for ₹ 20,000 each. On one he made a gain of 5% and on the other a loss of 10%. Find his overall gain or loss. (Hint: Find C.P. of each).

Solution:

We have,

Selling price of each buffalo = ₹ 20000

Total selling price = ₹ 40000

On buffalo 1, profit = 5 %

Cost price of buffalo 1

Total cost price = 19047.62 + 22222.22

= ₹ 41269.84

Since cost price is greater than the selling price.

∴ Loss = 41269.84 – 40000 = ₹ 1269.84

**Class 8 Maths Chapter 8 Exercise 8.2 Question 3 Question 8.**

The price of a TV is ₹ 13000. The sales tax charged on it is at the rate of 12%. Find the amount that Vinod will have to pay if he buys it.

Solution:

Cost price of TV = ₹ 13000

Sales tax = 12 %

**Class 8 Maths Comparing Quantities Exercise 8.2 Question 9.**

Arun bought a pair of skates at a sale where the discount given was 20%. If the amount he pays is ₹ 1,600, find the marked price.

Solution:

Selling price = ₹ 1600

Discount = 20 %

We know,

**Class 8 Maths Chapter 8 MP Board Question 10.**

I purchased a hair dryer for? 5,400 including 8% VAT. Find the price before VAT was added.

Solution:

Cost price = ₹ 5400

VAT = 8%