MP Board Class 11th Special English Unseen Passages Important Questions

   

MP Board Class 11th Special English Unseen Passages Important Questions

Question 1.
Read the following passage carefully and answer the questions given below each passage :

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 1

There is a parable about a man who wandered all over the world in search of riches and returned home in great disappointment. One day when he was digging in his own backyard to dump some rubbish, he discovered some precious stones.

MP Board Solutions

Most of us, unfortunately, are like that man vainly trying to discover peace and happiness while chasing elusive objectives and aims in life.

A famous philosopher tells us about a group of porcupines inhabiting a large room. It was a cold day and the porcupines decided to get close together so that they may not feel the intense cold. Then the trouble started; they began to feel one another’s sharp quills and started quarreling, with the result that they felt they must separate. This they did, but soon they realized that they were again too isolated to feel warm and comfortable. They agreed to come together again and in a series of experiments, they finally choose to remain together, but not so close as to hurt each other and yet near enough to enable them to escape the bitter cold.

Applied to human society, the lesson is that for our peace of mind there must be a minimum distance maintained between one another to avoid provocation and yet not so much distance as to experience a feeling of cold isolation. For peace of mind, it is necessary to be physically, mentally and spiritually well-tuned. This is not always easy especially on the mental plane.

During our short span of life, it is important that petty irritations, ideas and prejudices should not clog the mind.

Doubtless, there is a lot of evil in the word but who can deny that there is an equal amount, if not more, that is good and beautiful. Some of the best things in life are free. Like’ the beauties of nature and of the animal kingdom, sunrises and sunsets, and so on. We have to take account of these bounties before we start complaining of what we do not possess.

It is true that there are many who do not enjoy the minimum needs to life, but it is surprising to find the greatest unhappiness and disturbance of mind among the so-called affluent that have the greatest tendency to complain. So, let us put our minds in order and seek for peace within us.

A. Answer these questions :

Question 1.
Why did the man wander all over the world?
Answer :
The man wandered all over the world in search of riches.

Question 2.
What and where did he find what he wanted?
Answer :
He wanted some precious stones that he found in his own backyard.

Question 3.
What principle should one follow to maintain peace of mind?
Answer :
To maintain peace of mind there must be a minimum distance maintained between one another to avoid provocation and yet not so much distance as to experience feelings of cold isolation.

Question 4.

List the best things of life which are free.
Answer :
(i) Beauties of nature,
(ii) The animal kingdom,
(iii) Sunrise,
(iv) Sunset.

Question 5.
Give a suitable title to the above passage.
Answer :
Peace of Mind.

B. (i) Pick out the words from the passage that mean the same as :

(a) Unimportant Petty.
(b) Unreasonable dislikes or preferences for a person or a group prejudice.
(c) rewards bounties.
(d) rich affluent.

(ii) Fill in the blanks with suitable words :
(a) For peace of mind it is necessary to be physically, mentally and spiritually well tuned.
(b) Petty irritations, prejudices and ideas should not clog the mind.

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 2

One Glance at our history books and we will observe great feats by Indians in every field. May it be art, poetry, science, politics or economy. The never-ending onslaught of invasions and infighting only helped the nation loose its once shining glory. Many episodes of the past coupled with the most recent British rule, literally reduced a once vibrant country into that of surviving community. Like in nature, we Indians were forced to making ends meet and survive, then think about how to get to the Moon shining in the night sky. However, the last 50 years have transformed Indians from being survivors to thought leaders.

MP Board Solutions

The thought of a growth-driven India, reminds me of the principle of self-reinforcing and limiting force of nature. As we embark on the new era of growth it is important we realize the importance of balanced inclusive growth rather than a skewed development. No economy can support itself based on the phenomenal growth of one or two growth drivers. More than the double-digit growth figures I would prefer to see the sustainability indices of the economy. Our policymakers seem to be heading in the right direction for propelling growth on agriculture and rural development alongside information technology (IT) and biotechnology and other high-tech sectors. The key to sustainable growth lies in generating knowledge and managing it effectively. It is but imperative for the nation to realize the importance of efficient knowledge management. There is little need to dream about Indian supremacy going into the future. The need of the hour is to realize the grave responsibility on India and its youth, in supporting much larger global issues like the environment, health, education and global peace. Economic development by itself means nothing: new India should invest and commit to social responsibility and cultural development, which will contribute to the larger picture. The choice is ours, whether we contribute as a country or perish as another opportunistic nation. (M.P. 2013)

A. Answer these questions :

Question 1.
Why did India lose her glory?
Answer :
India lost her glory due to the never-ending onslaught of invasions and infighting.

Question 2.
How has the country been transformed during the last 50 years?
Answer :
During the last 50 years the country has transformed from being survivors to thought leaders.

Question 3.
What kind of growth does the author envisage for the country?
Answer :
For the country the author envisages a balanced growth that sustainable.

Question 4.
What are our policy makers emphasizing on for economic growth?
Answer :
For economic growth our policy makers are emphasizing on agriculture and rural development alongside. IT and BT and other high-tech sectors.

Question 5.
What is needed to sustain growth in the economy?
Answer :
To sustain growth in the economy knowledge should be generated and managed effectively.

Question 6.
Why does the author say. “Economic development by itself means nothing”?
Answer :
Because New India should invest and commit to social responsibility and cultural development, which will contribute to the larger picture.

Question 7.
What is meant by “surviving community” in the passage?
Answer :
It means a country that was reduced to a miserable condition.

Question 8.
Give a suitable title to the passage.
Answer :
India’s all round development.

B. Find out words or phrases in the passage which mean :

(a) Development directed towards a particular group in a way that may not be fair.
Answer :
Skewed development.

(b) Making use of an opportunity to get an advantage for oneself.
Answer :
Opportunistic.

(c) Start to do something new or difficult.
Answer :
Embark on.

(d) Provide enough of what is needed to survive or exist.
Answer :
To make ends meet.

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 3

A.P.J. Abdul Kalam has formally taught just for a year at Annamalai University.

MP Board Solutions

After his retirement as Chief Scientific Adviser to the Government of India in 2000, Kalam set out with the task of interacting with a million students. The tally stands at 1.2 million, as every day he meets groups of students. In the last week of November, he met 4,000 tribal students in Bihar. The largest gathering he addressed was 50,000 students in Adichunchanagiri, Karnataka. He also addresses groups of 40 to 50 students. School vies with each other to invite the President.

He has brought a sharper focus on the utility of education and its developmental values than anyone else. In addition to these face-to-face interactions, especially with students from underprivileged sections and those with disabilities, the President and his team respond to hundreds of e-mail queries from students.

The message is simple and direct. He wants students to open up their minds and study well, so that they can contribute to building India as a developed nation. He has set the target of 2020 for this to happen. He makes children take a pledge that they will work towards this ambition so that global peace is achieved. (The sentiments are borrowed from St. Augustine, whom Kalam admires as a universal teacher).

Kalam’s publisher-Penguin India says his books are runaway best sellers. Ignited minds, his panacea for tapping the huge brainpower of the youth, has so far been printed 21 times and sold 2.5 lakh copies. 2020 : A developed Nation has sold over one-lakh copies. Their translation in regional languages also have brisk sales.

In his interaction with educationists, principals and teacher, Kalam keeps asking how they would produce textbook, which are relevant to the 21st century, how they reach to the poor in slums and village and how they are adopting modern technology to teach children. When he visited Africa, his gift to the continent was a satellite, which would link 53 countries and provide distance education. The satellite would beam the program in a number of African languages from mid-2007.

And teaching would remain a passion with the President, even after he leaves Rashtrapati Bhawan.

A. Encircle the correct spellings of the following words:

(i) adviser, advisar, advisir, advisor
(ii) formally, formelly, formaly, farmally
(iii) pleij, pledge, plej, plege
(iv) setilite, satelite, Satellite, satilite.

B. Fill in the blanks with one word each :
(i) Dr. Kalam taught just for a year in Annamalai University.
(ii). The largest gathering Dr. Kalam addressed was 50,000 students in Adichunchanagiri, Karnataka.
(iii) Dr. Kalam has set out with the task of interacting with a million students.
(iv) Dr. Kalam specially interacts with students belong to the underprivileged sections of the society.
(v) Dr. Kalam makes children take a pledge to achieve global peace.
(vi) “Penguin India’ says that Dr. Kalam’s books are run away bestsellers.
(vii) Dr. Kalam wants that the textbooks should be relevant to the 21st century.
(viii) Dr. Kalam sharply focuses on the utility of education and its developmental values.
(ix) The translations of Dr. Kalam’s books in regional languages have brisk sales.
(x) Dr. Kalam’s gift to Africa was a satellite, which would link 53 countries and provide distance education.

C. Find the words for the following meanings in the text :
(i) To communicate with somebody while you work interact.
(ii) To give attention to one particular subject focus.
(iii) An important moral, social or political idea panacea.
(iv) A serious promise pledge.
(v) Usefulness utility.

D. On the basis of your reading the passage answer the following questions :

Question 1.
What task did Dr. Kalam take-up after his retirement as Chief Scientific Adviser to the government of India?
Answer :
He took up the task of interacting with a million students.

Question 2.
Students from which sections of the society does Dr. Kalam especially address?
Answer :
He especially address students from underprivileged sections and those with disabilities.

Question 3.
What is the ambition towards which Dr. Kalam wants students to work?
Answer :
He wants students to work towards his ambition of global peace.

Question 4.
Who does Dr. Kalam admire as a universal teacher?
Answer :
St. Augustine.

Question 5.
What is the opinion of Penguin India about Dr. Kalam’s books?
Answer :
Penguin India says that Dr. Kalam’s books are run away seller.

Question 6.
What does Dr. Kalam expect from educationists, principals and teachers?
Answer :
He expect that they would produce text-books relevant 21st century.

MP Board Solutions

Question 7.
What was the purpose of gifting a satellite to Africa?
Answer :
The purpose was to provide distance education facility.

Question 8.
Give a suitable title to the passage.
Answer :
Dr. A.P.J. Abdul Kalam—A visionary.

Passage 4
Hilaire Belloc — The Frog
Be kind and tender to the frog,
And do not call him names,
As “Slimy skin” or “Polly-wog”
Or likewise “Ugly james”,
Or“Gap-a-grin” or “Toad-gone-wrong”
Or “Bill Bandy-Knees”
The frog is justly sensitive
To epithets like these.

No animal will more repay
A treatment kind and fair,
At least so lonely people say
Who keep a frog (and, by the way
they are extremely rare).

A. Answer these Questions :

Question 1.
What lines in the poem show the poet’s sensitiveness towards the feeling of frogs?
Answer :
The following lines show this- “Be kind and tender to the frog And do not call him names”

Question 2.
Pick four names from the poem that describe the frog and write the explanation pointing out why the poet says that we should not call the frog by these names?
Answer :
(i) Slimy skin : The skin of frog is moist and slippery,
(ii) Ugly james : It looks ugly,
(iii) Gape a grin: It has a wide mouth,
(iv) Bill Bandy kness: Its knees are folded.

Question 3.
Why does the poet say that the frog will repay more than any other animal and how does he do this?
Answer :
The frog helps the human beings by devouring the insects and thus keeping the Water and surrounding clean. Question4. According to the poet what type of people are extremely rare? Answer :Such people who wave alone and keep a frog as pet are extremely rare.

Question 5.
What qualities of frogs are most appealing to you and why? Write at least two,
Answer :
The frog is justly sensitive. It responds to the stimuli immediately. The frog repays more than any animal and thus, helps the human beings.

B. Use the following expressions in sentence of your own :

(i) be kind : We must be kind to the poor people.
(ii) tender : Young babies have tender skin.
(iii) justly sensitive : Her response shows that she is not justly sensitive.
(iv) kind and fair : The king should be kind and fair with his subject.

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 5

Reviews
Backyard window overlooks
A garden full of flowers
(mine dry out before they bloom),
a mango tree laden with richness of fruit
(a parasite ate up my fruit tree long ago),
crisscross of leaves, hedges and wires.

Flowers clustering together
patches of colurs splashed all over,
crossbred sweetpeas
and grafted roses,
long stalked weany structures
with all the dirty marks over them.
They peeled the bark in a square
on that mango tree
and labelled a few numbers.
Sun shines and peeps through
the layers of dust.
Spiders web over thorny bushes.

Those hedges and wire,
boundary lines-
mammade fetters on God made land.
“Who waters it all?”
“The city gutters”

My window shutters sputter and close
The filthy smell ovecomes
the temptation of killing
time in sightseeing
Would you stand and stare
a while at this?

A. Answer these Questions :

MP Board Solutions

Question 1.
In the first stanza of the poem there are two a sides. What do they refer to?
Answer :
The two sides are neighbour’s blouming garden and the poet’s own destroyed and ruined garden. They refer to the happy and sad sides of life.

Question 2.
The poet describes flowers in the first two stanzas. Write about the flowers mentioned there in. Why does the poet refer to the as “crossbred sweetness’ and ‘grafted rosas’?
Answer :
There are flowers in full bloom colourfull sweetpeas and roses are fluttering. Crossbred sweetpeas and grafted roses refer that plants are scientifically treated.

Question 3.
What does the poet say about the fruit tree?
Answer :
Poet’s mango trees are eaten by the parasites. His neighbour’s tree is laden with fruits. A square path is made on the bark of the tree on which few numbers are written.

Question 4.
What are the things that the poet can see from his backyard window?
Answer :
From his backyard window the poet can see his neighbour’s garden with flower ing plants and numbered fruit trees, dusty layers and cobwebs thorny bushes and hedges and wire.

B. Explain the following two expressions :

(i) Man made fetters on God made land.
Answer :
God created land but man put on fences to divide it among themselves.

(ii) The temptation of killing time in sight seeing.
Answer :
The poet is a nature lover and spends a lot of time in sight seeing.

C. Note the use of words ‘web’ and ‘water’ as verbs in the following lines :
‘Spider web over thorny bushes’
“who waters it all”
Now write sentences using following words as verbs and nouns : peopie, dust, stare, gutter.

People : There is great rush of people in the new shopping mall.
The shopping mall was hugely peopled on the opening day.

Dust : The books have collected a layer of dust in a week
The books need to be dusted.

Stare : Father’s angry stare frightened him
Father is staring at his angrily.

Gutter : Gutters of the city are rarely cleaned by the municipality :
All my plans were guttered by any friends.

D. Write the central idea of the poem.
This poem presents the paradoxes present everywhere. The poets own garden is destroyed but his neighbour’s garden is in bloom. A wired hedge separates them. The poet is a nature lover but the right through his window is not very pleasing. He regrets that man has created boundaries and fences on the land made by God for all.

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 6

Butterflies and moths are insects distinguished by four wings covered with tiny, shingle like scales and by mouthparts that form a hollow, flexible tube like a drinking straw. Most butterflies and moths use their distinctive mouthparts to feed on the nectar of flowers. The insects have proportionately small bodies and large wings, and a pair of antennae on their heads. Butterflies and moths together make up the second-largest order of insects, called Lepidoptera.

Butterflies and moths are similar animals, but they have some general differences. The main difference is that butterflies have knobs, or clubs, on the tips of their antennae. Moths may have threadlike, feathery, or blunt antennae, but their lack clubs. In addition, most moths tend to fly chiefly at night, while butterflies are active during the day. When at rest, most moths hold their wings folded flat over their backs, while butterflies hold their wings upright over their backs or bask with them spread flat out to the side. Many species of moths have dull grey or brown wings, and butterflies often have wings with colourful patterns. But numerous exceptions exist. For example, many moths fly during the day and are brightly marked, and many butterflies have soft, brown wings.

Throughout history the colourful butterflies have been admired for their delicate beauty. They have a prominent place in art and literature as symbols of freedom, creativity and the beauty of nature. The animals are also crucial parts of the ecosystem in which they live. Their most important ecological role is in pollination, the transfer of pollen from one flower to another, which helps plants to reproduce. Butterflies and moths pollinate many wild plants as well as important crops grown by humans for food.

By far the majority of Lepidopterans are moths. Scientists have identified some 200,000 species of moths and suspect there may be many more not yet discovered, perhaps amounting to a million or more species. By contrast, the approximately 18,500 known types of butterflies probably account for most of the world’s butterfly species.

MP Board Solutions

Answer these Questions :

Question 1.
Write two features of butterflies and moths that distinguish them from other insects.
Answer :
The two features that distinguish butterflies and moths from other insects are : (a) butterflies and moths have four wings, and (b) their mouthparts form a hollow, flexible tube.

Question 2.
Give four features that usually differentiate butterflies from moths.
Answer :
The four features that usually differentiate butterflies from moths are :
(a) butterflies have knobs on the tip of their antennae,
(b) moths tend to fly chiefly at night
(e) when at rest, moths fold their wings, and
(d) moths usually have dull grey or brown wings.

Question 3.
What is the ecological role of butterflies and moths?
Answer :
Both butterflies and moths transfer pollen from one flower to another, helping plants to reproduce.

Question 4.
Which lepidopterans are dominant in number and by how much?
Ans.
Moths outnumber butterflies. About two lakh species of moths have been identified so far, whereas only 18,500 species of butterflies are known.

Question 5.
Find out the words from thie passage which have the same meanings as the words given below :
(a) uniquely characteristic of a person, group or thing,
(b) noticeable or conspicuous.
Answer :
(a) distinctive,
(b) prominent.

Question 6.
Find out the antonyms of the words given below from the passage :
(a) sharp,
(b) trivial.
Ans.
(a) blunt,
(b) crucial.

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 7

Born in the cradle of her love, I lay peacefully like a dove. As the days passed, I love her more, More than ever before. As I grew, I became Stubborn in my ways ‘Calm down’, she would always say, but my face would betray my emotion, She is there to tackle the commotion, She would give me all the love she had, And I would turn to good from bad. She always hugged me, tears rolling down with joy, When I would promise not to annoy. Having her I am always sure, With her I will be comfortable and secure.

Answer these Questions :

Question 1.
Find out the words from the poem which have the same meanings as the words given below:
(a) breach in trust,
(b) to handle.
Answer :
(a) betray,
(b) tackle.

Question 2.
Who is the speaker in these lines? Who is he talking about?
Answer :
The poet himself is the speaker in these lines. He is talking about his mother.”

Question 3.
When the poet promises not to annoy, what does ‘she’ do?
Answer :
She hugs the poet, with tearful eyes, when he promises not to annoy her.

MP Board Solutions

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 8

A Green Cornfield

The earth was green, the sky was blue; (M.P. 2013)
I saw and heard one sunny morn
A skylark hang between the two,
A singing speak above the corn.
A stage below in gay accord,
While butterflies danced on wings,
And still the singing skylark soared,
And silent sank and soared to sing
The cornfield stretched a tender green
To right and left beside my walks;
I knew he had a nest unseen
Somewhere among the million stalks.
And as I paused to hear his song
While swift the sunny moments slide,
And listened longer than I did.

Answer these Questions :

Question 1.
Write any two rhyming words.
Answer :
(a) Mom and corn
(b) Walks and stalks.

Question 2.
The phrase, “gay accord” means”
Answer :
The phrase gay accord-means, “Set in a happy and, cheerful atmosphere”.

Question 3.
How does the poet explain the beauty of the cornfield?
Answer :
The poet’s intense love for nature is evident in the poem. She looked up from a cornfield and saw a skylark soaring in the sky and singing. The butterflies danced about in the cornfield.

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 9

I remember, I remember, (M.P. 2013, 15)
The house where I was bom,
The little window where the sun
Came peeping in at morn.
He never came a wink too soon
Nor brought too long a clay;
But now, I often wish the night
Had borne my breath away.

Answer these Questions :

Question 1.
Why does the poet remember “The house”?
Answer :
The poet remembers the house because he was born there.

Question 2.
What does ‘too soon’ and ‘too long’ refer to?
Answer :
By ‘too soon’ the poet means not very early and by ‘too long’ he means not for longer span of time here he refers to the sun.

Question 3.
What does the poet desire?
Answer :
The poet desires that night might borne his breath away.

Question 4.
Find out the lines which express the beauty of the sun- shine?
Answer :
The lines which express the beauty of the sun-shine are- ‘The little window where the sun came peeping in at morn’.

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 10

Parents and teachers must learn to respect the child. No Japanese ever strike the child. Yet Japanese children are models of reasonableness. The Japanese maintain a commendable attitude towards their children as their equals and always address them as such. They never criticize them harshly. The use of the rod is absolutely unknown in Japanese homes. Japanese code of life is very strict in certain respects. Japanese soldiers have earned a name for their high sense of duty and readiness for self-sacrifice. These come out of a traditional love for their country and its sovereign, rather than from fear of any penalties in childhood.

MP Board Solutions

Answer these Questions :

Question 1.
How should parents and teachers treat their children?
Answer :
Parents and teachers should love and respect their children.

Question 2.
How do Japanese treat their children?
Answer :
Japanese never strike their children or criticize them.

Question 3.
What is absolutely unknown in Japanese home?
Answer :
Use of rod and harsh words are absolutely unknown in Japanese home.

Question 4.
What do Japanese parents expect from their children?
Answer :
The Japanese parents sexpect respect and obedience as a code of life from their children.

Question 5.
For what have Japanese soldiers earned a name?
Answer :
Japanese soldiers have earned a name and fame for their high sense of duty and readiness for self-sacrifice.

Question 6.
From what does their sense of duty come?
Answer :
Japanese’s high sense of duty comes from their traditional love for their country and its sovereign.

Question 7.
Do Japanese children have any fear of penalties?
Answer :
No, Japanese children have no fear of any penalties.

Question 8.
Give a suitable title to the passage.
Answer :
Japanese Children, A Model of Reasonableness.
Or
Japanese and their Love for Child.

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 11

Socrates had many disciples and the greatest of these was Plato. Plato wrote many books which have come down to us and it is from these books that we know great deal of his master, Socrates. Evidently governments do not like people who are always trying to find things out; they do not like the search for truth. The Athenian government- this was just after the time of Pericles did not like the method of Socrates and they held a trial and con demned him to death. They told him if he promised to give up his discussions with people and changed his way, they would let him off. But he refused to do so and preferred to take the cup of poison, which brought him death, to giving up what he considered his duty. On the point of death, he addressed his accusers and judges and said, “If you propose to acquit me on condition that I abandon my search for truth, I will say ‘I thank you’, Athenians but I will obey God, who as I believe has set me this task, rather than you ………, I will continue the practice of accosting whomever I met and saying to him “Are you not ashamed of setting your heart on wealth and honour while you have no care for wisdom and truth and making your soul better. I do not know what death is ……………. it may be a good thing and I am not afraid of it. But I know one thing, that it is bad to desert one’s part and I prefer what may be good to what I know to be bad.”

Answer these Questions :

Question 1.
Who was Plato?
Answer :
Plato was one of the greatest disciples of Socrates.

Question 2.
How do we get information of Socrates?
Answer :
We get many information of Socrates from the book written by Plato.

Question 3.
What sort of people are not liked by his government?
Answer :
People who always tried to find out truth and search facts were not liked by his government.

Question 4.
Why was Socrates condemned by his government?
Answer :
Socrates was condemned by his government because they did not like his method, they held a trial and condemned him to death.

Question 5.
On what condition was the government prepared to let him free?
Answer :
The Government was ready to let him free only if he promised to stop his discussion with people and change his way of life.

MP Board Solutions

Question 6.
How did Socrates react to that offer?
Answer :
Socrates refused to give up his path of truth and preferred to take the cup of poison which brought his death.

Question 7.
What was the thing he wanted to teach people?
Answer :
He taught people to obey God and follow the path of wisdom and truth.

Question 8.
Give a suitable title to the above passage.
Answer :
“The Great Philosopher Socrates.”

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 12

While returning one hot summer afternoon to the ice-cream depot, I work for, I was stopped in a traffic jam of cars bound for the beach. I decided to get an ice-cream from the back of my truck and four sweltering kids in the car behind watched me eat it. Feeling sorry for them, I gave them each an ice-cream. In a matter of minutes I was surrounded by children and by the time the traffic began to move, I had gone through four cartons. Rather than explain to my boss, I decided to pay for them myself.

On my arrival at the depot, however, I was called to the manager’s office and asked why I had been giving away company stock. Even after explaining the situation and my decision to pay, I still expected to be sacked. Instead, my boss smiled broadly and said it was the best advertising and public relation the firm had in years. Parents had been phoning to thank the company.

Answer these Questions :

Question 1.
Who is the narrator of the passage?
Answer :
The narrator works for an ice-cream company.

Question 2.
Why did he decide to get an ice-cream from the back of his truck?
Answer :
Due to a traffic jam, the narrator felt like eating an ice-cream.

Question 3.
Why did he give the four kids an ice-cream each?
Answer :
The kids were looking, when the narrator was eating his ice-cream and there fore, he took pity on them and gave them ice-cream each.

Question 4.
Where did his kindness lead him to?
Answer :
He had to part with four cartons of ice-cream due to his being kind to kids.

Question 5.
What was his fear and how did it end?
Answer :
His fear was that he would be dismissed from service for giving away company stock

Question 6.
What type of a man the speaker of this passage is?
Answer :
The narrator appears to be a kind-hearted person.

Question 7.
Why was the speaker not dismissed by his boss?
Answer :
The narrator was not dismissed because by his act he had advertised the company’s ice-cream and made it quite popular.

Question 8.
Suggest a suitable title to this passage.
Answer :
“Advertising-Inadvertently.”

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 13

As a boy I was very fond of the old soldier in our little town. He only had one leg, having lost the other somewhere in Assam in 1942. He used to sit on the bank of our small river and tell me about his adventures. He told me that he had run away from home to join the army when he was eighteen. He had experienced his first battle in the Libyan desert in the Second World War. He used to tell me dozen of war stories, but the one I liked best was the one of his escape from a Japanese prisoner of war camp in urma. He told me again and again how he walked two hundred miles in two weeks. On the way he was bitten on the toe by a poisonous snake and he had to cut off part of the toe in order to survive. But the wound did not heal and by the time he got to an Indian camp it had turned septic and the leg had to amputated. He is apparently quite contented with his loss. He says that his pension is enough for his needs; and the fish which he catches from the river and sells provide him with the money for cigarettes.

MP Board Solutions

Answer these Questions :

Question 1.
What had the hero of the story done when he was eighteen?
Answer :
The hero of the story ran away from his house to join the army when he was eighteen.

Question 2.
Where did he say his leg was amputated?
Answer :
His leg was amputated in an Indian camp.

Question 3.
Which story did the narrator like best?
Answer :
The narrator liked the story of the hero’s escape from a Japanese prisoner-of-war camp, in Burma.

Question 4.
How many miles did he walk in two weeks?
Answer :
He walked two hundred miles in two weeks.

Question 5.
Where did he experience his first battle?
Answer :
He experienced his first battle in the Libyan desert.

Question 6.
Why did he run away from home?
Answer :
He ran away from home to join the army.

Question 7.
Why did he feel contented?
Answer :
He felt contented as he found his pension good enough for his needs.

Question 8.
Give a suitable title to this passage
Answer :
“Adventures of an Ex-army Soldier.”

MP Board Class 11th Special English Important Questions Unseen Passages Passage 14

The early years of Swami Vivekanand were passed in the bosom of a happy and weil to do family. Vishwanath Dutt commanded a very good practice and prodigally spent all that he earned to surround his wife and children with every kind of comfort and even luxury. As a child Narendranath was extremely naughty and self-willed and we are told that his mother has very often to place him under the water tap to tame his naughtiness. All the same he was very loving and devoted. Generous to a fault, he gave whatever he had on his person-be it a new dhoti or a gold ornament to wondering Sadhus for whose mode of life he had an uncontrollable attraction ever since his child hood. His tender emotionalism was nurtured on the devotional songs of his mother and his favourite play was to worship the clay images of Rama and Krishna, Shiva and Kali, he used to sit in front of these images in a meditating posture. Sometimes for hours together he sat absorbed in that boyish contemplation. Rama was his favourite deity to begin with, but later, the throne was occupied by Shiva and Rama went into disfavour because he had married and the boyish imagination of Narendranath commenced admiring the ascetic more than the householder. “See this line of my palm”, Narendranath used to ask his friends. Well it means, I would never marry. I am going to become Sadhu.

Answer these Questions :

Question 1.
How did Vishwanath Dutt provide for his family?
Answer :
Vishwanath Dutt commanded a very good practice and prodigally spant all that he earned to surround his wife and children with every kind of comfort and even luxury.

Question 2.
Give some examples to prove that Narendranath was generous.
Answer :
Narendranath was extremely naughty and self-willed and we one told—that his mother has very often to place him under the water top to tame his Naughtiness.

Question 3.
What was Narendranath’s favorite pastime in his childhood?
Answer :
All the same he was very loving and devoted. Generous to a fault, he gave whatever he had on his person be it a new dhoti or a gold ornament to wandering sadhus for—for his childhood.

Question 4.
Which God did he like in the beginning? Which God became his favorite later on and why?
Answer :
The songs of his mother and favorite play was to worship of Rama and Krishana, Shiva and Kali.

MP Board Solutions

Question 5.
Find out the words in the passage which have the following meanings :
(i) extravagant,
(ii) feeling of ease.
Answer :
(i) The songs of his mother and favourite play was to worship of Rama and Krishana, Shiva and Kali.
(ii) All the same he was very loving and devoted. Generous to a fault, he gave whatever he had on his person be it a new dhoti or a gold ornament to wandering sadhus for—for his childhood.

MP Board Class 11th Special English Important Questions

Leave a Comment