MP Board Class 12th Business Studies Important Questions Chapter 13 Entrepreneurship Development

MP Board Class 12th Business Studies Important Questions Chapter 13 Entrepreneurship Development

Entrepreneurship Development Important Questions

Entrepreneurship Development Objective Type Questions

Question 1.
Choose the correct answers :

Question 1.
Entrepreneur takes :
(a) Risk n
(b) High risk
(c) Low risk
(d)Normal and fixed risk.
Answer:
(d)Normal and fixed risk.

Question 2.
Out of it which is not a work of entrepreneur :
(a) Taking risk
(b) Provision of capital
(c) Both (a) and (b)
(d) Day today business (undertaking)
Answer:
(d) Day today business (undertaking)

Question 3.
Out of it which does not discriminate entrepreneur and management:
(a) Entrepreneur search business but managers run them
(b) Entrepreneur are the owner of their own business and manager employee.
(c) Entrepreneur earns profit but managers get salary
(d) Entrepreneur is one time work while management is a continuous process.
Answer:
(d) Entrepreneur is one time work while management is a continuous process.

Question 4.
Chamber of commerce provides services at:
(a) Urban level
(b) State and national level
(c) International level
(d) All the above levels.
Answer:

Question 5.
Out of it which business is not related to successful entrepreneurship :
(a) Research and development
(b) Daily business of life
(c) Continuous newness
(d) Production according to the customers need.
Answer:
(b) Daily business of life

Question 6.
In India entrepreneur development programmer:
(a) Necessary
(b) Not necessary
(c) Waste of money
(d) Waste of time.
Answer:
(a) Necessary

Question 7.
Entrepreneur development programmer provides:
(a) Unemployment
(b) Employment
(c) Cheating
(d) Corruption.
Answer:
(b) Employment

Question 8.
Entrepreneurship:
(a) Takes birth (b) Is made
(c) Both (a) and (b)
(d) All the above.
Answer:
(c) Both (a) and (b)

Question 9.
Indian entrepreneur developmental organization is situated in :
(a) Ahmadabad
(b) Mumbai
(c) Delhi
(d) Chennai.
Answer:
(a) Ahmadabad

Question 10.
Future of entrepreneur in India is :
(a) Dark
(b) Bright
(c) Difficulty
(d) None of these.
Answer:
(b) Bright

Question 11.
Indian investment centre was established in :
(a) Indian government.
(b) By Madhya Pradesh government.
(c) Maharashtra government
(d) By Gujrat government.
Answer:
(b) By Madhya Pradesh government.

MP Board Solutions

Question 2.
Fill in the blanks :

  1. Establishment of entrepreneur development organization was done by __________government.
  2. Social and economic development of a nation is the result of __________
  3. __________ provides financial help to entrepreneurs.
  4. Entrepreneur is a process depended on __________

Answer:

  1. Gujrat
  2. Entrepreneur
  3. ICICI
  4. Knowledge.

Question 3.
Write true or false :

  1. In India the speed of entrepreneur development is fast.
  2. Entrepreneur development organization is situated in Ahmadabad.
  3. In India there is need of entrepreneur development programme.
  4. Money and time spend on entrepreneur development is a waste of money and time.
  5. Entrepreneur Is bomb and are made.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. False
  5. True.

Question 4.
Write answer in one word/sentence :

  1. Write the name of any one poverty eradication programme.
  2. What do you mean by entrepreneur ?
  3. “Entrepreneur is a creative process”. Explain.
  4. “Entrepreneur is creating confusion theoritically”.
  5. In promotion which functions come ?
  6. Entrepreneur is not a Science nor art but knowledge is its base. Who said it.

Answer:

  1. Jawahar Rozgar Yojana
  2. Entrepreneur is one efficiency
  3. Pro. Shumpitar
  4. William Bemol
  5. New technique
  6. Peter. F. Drucke’r.

Question 5.
Match the columns :
MP Board Class 12th Business Studies Important Questions Chapter 13 Entrepreneurship Development 1

Entrepreneurship Development Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Why is entrepreneur called the axis of economic progress ?
Answer:
Entrepreneur is called the axis of economic progress because economic development of a nation takes place due to important activities of entrepreneurs only.

Question 2.
Write the characteristics of entrepreneurship.
Answer:
Following are the characteristics :

  1. Knowledge base : Entrepreneurship is a knowledge based process. Without knowledge entrepreneur cannot be earned and without experience entrepreneur cannot do any process.
  2. Creative process : Nature of entrepreneur is creative. In organization always creative work is done. By creative thinking always efferts are made to increase quality.

Question 3.
Write the main objectives of entrepreneurial development.
Answer:
The main objectives of entrepreneurial development are as follows :

  1. To identify and train potential entrepreneurs.
  2. Helps in imparting basic managerial understanding.
  3. To industrialize rural and backward areas.
  4. To generate self employment for the educated unemployment youth.
  5. To improve managerial skills of entrepreneur.
  6. To develop necessary knowledge and skills amongst the participants.
  7. To develop an atmosphere of regional balanced development.

Question 4.
What do you mean by SIDO ?
Answer:
Small Industries Development Organization (SIDO): This was established by the central government in 1954. This organization is rendering its valuable services throughout the country with 27 Small Industries Services Institutes, 31 Branch Institutes, 3 8 Expansion Centres, 4 Regional Observation Centres, 20 Local Observation Centres etc. It is called SIDO in short. SIDO has also established Womens’ Cell for development of women entrepreneurs.

MP Board Solutions

Question 5.
“Entrepreneurship is an internal motivation.” Explain.
Answer:
Entrepreneurship encourages a person to discover, new business opportunities and to implement innovative ideas in practical business life. Entrepreneurship is an internal component not an external component. It helps to bring changes in mentality of persons as it is based on education. A person becomes an entrepreneur by gaining education and experience.

Question 6.
What are the functions of All India Small Industries Board ?
Answer:
All India Small Industries Board : This Board was established in 1954 as an Advisory Committee of the central government. This Board takes decisions regarding policies and programmes for establishment and development of small industries. A central minister is ex-officio chairman of the Board with representatives from central and state governments.

Question 7.
What do you mean by entrepreneur values ?
Answer:
Those values by which determines the personality of entrepreneurs are called values of entrepreneur. On the basis of values of persons one can judge their behaviour and on the basis of individuals judgement of organization can be done. Development of values of personality is that he should respect others and should be honest to others. Due to it personality is developed. Values play important role in family only. Faith is developed among the members of family and various families form sound.

Question 8.
“Entrepreneurship is a professional activity”. Explain.
Answer:
In any business enterprise, it is essential to discover new market, take spontaneous decisions have different leadership and to bring changes in nature of work. Thus like other professions (Law, Medical, Engineering etc.) entrepreneurship. The nature of entrepreneurship is also a profession can be developed like managerial efficiency with the help of education and training.

MP Board Solutions

Question 9.
“Entrepreneurship arises due to environment.” Explain.
Answer:
The success of entrepreneurial development depends much on environmental factors. Entrepreneur makes plans from political, social, economical and legal environment and takes risk to bring some innovations. This entrepreneurship arises due to environment.

Question 10
What do you mean by entrepreneur motivation ?
Answer:
Those continuous activities which motivates the employees to work at all levels of organization is called entrepreneur motivation.

MP Board Class 12 Business Studies Important Questions

Leave a Comment