MP Board Class 9th Special English Short Composition with Guidance

MP Board Class 9th Special English Short Composition with Guidance

1. A reporter made the following notes on a theft case news item. Complete the news using the given notes. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (5 marks)

Notes

Place — dace — time
Market — Raghav Colony — 12-2-20xx — 3 A.M. Items stolen — jewelry — worth 3 lacs — cash 50 thousand — electronic goods — broken window — no clue.

“Theft At Raghav Colony”

It was reported that a theft (a) ……………………. on 12-2-20xx at 3-00 A.M. near the (b) ……………………. place. The burglars (c) ……………………. Some (d) ……………………. were reported to be missing from the house. So far (e) ……………………. found about the thieves.
Answer:
(a) took place in Raghav Colony
(b) market
(c) gained access into the house through the broken window.
(d) electronic goods jewelry worth 3 lacs and 50 thousand cash
(e) no clue has been.

MP Board Solutions

2. A reporter made the following notes for a news item in the newspaper. complete the news using the given notes. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (5 marks)

Notes

Train Accident — Level crossing — 2 P.M. — 1.3.20xx 12 KM — Nagpur — collides with a truck — a high speed — 4 dead — several hurts.

I Accident At Level Crossing

I At a level crossing near Nagpur (a) ……………………… away a rail accident (b) ……………………… The train was running at (c) ……………………… It was (d) ……………………… on (e) ……………………… The train driver saw the truck and gave (f) The truck was also (g) ……………………… Its driver did not (h) ……………………… and tried to (i) ……………………… but failed. The driver of the truck was (j) ……………………… of those killed. The injured were
Answer:
(a) 12 KM (kilometers)
(b) occurred
(c) a high speed
(d) a collision with a truck
(e) the level crossing
(f) a signal
(g) at high speed
(h) pay heed to the signal
(i) the level crossing
(j) among one.

3. Salim made the following notes for the report regarding ‘Onion procession’ held in the town. Making use of the notes, complete the report by filling in the blanks. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (5 marks)

Notes

Procession — Cars — Jeeps — People — Delhi Gate — Connaught Place — Leader — Open jeep Balloon — Flower garlands — Onion garlands — Onions of different sizes — Huge balloon — shape of onion.

Onions Draw Crowds

In the form of huge a (a) ………………… threaded in (b) ………………… adorning every neck which made the long (c) ………………… proceeding from Delhi Gate to Connaught atop a car, onions appeared Place, it was a great attraction. The cavalcade was led by an (d) ………………… jeeP on which Mr. Dutta stood with (e) ………………… around his neck addressing the crowd against the rising prices.
Answer:
(a) balloon in the shape of an onion
(b) the garlands
(c) procession
(d) open
(e) a garland of onions.

4. Here are a few details about Gandhiji. Use this information to make a paragraph. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (5 marks)

Birth — 2-10-1869 Residence — Rajkot — Gujarat.
Parents — Father — Diwan, Mother — religious woman
Education — India and England
Profession — Lawyer — South Africa

Gandhiji was (a) ………………… They lived in (b) ………………… His father (c) ………………… and his mother! He got his education (d) ………………… He became (e) ………………… and
Answer:
(a) born on 2nd October 1869.
(b) Rajkot in Gujarat.
(c) was a Diwan and his mother was a religious woman.
(d) in India and England.
(e) a lawyer and went to South Africa.

MP Board Solutions

5. Karishma got the grades given below. She asked her teacher to give her a written report on her abilities and achievements. Given below is a part of the report her teacher wrote. Based on the grades complete the sentences. Do not add any new information. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (5 marks)
MP Board Class 9th Special English Short Composition with Guidance 1
Karishma is a very bright girl who shows great application and diligence in class. Her special (a) ………………… and Computer Science where (b) ………………… this-year. She should, however, (c) ………………… in the Languages, (d) ………………… and is able to work as a team. (e) ………………… in harmony. Always neatly turned out, Karishma is a pleasure to have in class.
Answer:
(a) interests lie in Mathematics, Art
(b) she has scored A+ grades
(c) improve upon her grades
(d) In her music lessons and physical education classes she can improve
(e) Her leadership qualities, application and team work are

6. Prabha is a reporter for a paper. She made these notes for a news item. Read them and complete the news item given below. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. (5 marks)

Notes

local train — traveling at full speed — Canning to Talki — Gauranga — 7 yr. old — tending cattle nearby — saw a break in track — took off and waved red shorts like a flag — driver noticed, braked, stopped — avoided the accident.

Seven Year Old Averts Train Accident

New Delhi, April 18
A local train was traveling at full speed from Canning to Talki in the Sealdah South section. Gauranga (a) ………………… near the railway line, saw that (b) ………………… at one place. He immediately (c) ………………… and waved it (d) ………………… rushing towards the train. The driver noticed the boy (e) ………………… just before the point of danger. Gauranga’s alertness saved hundreds of lives.
Answer:
(a) a 7-year-old boy who was tending cattle
(b) the track had broken
(c) took off his red shorts
(d) like a flag
(e) braked and stopped the train.

7. Meera, the editor of her school magazine, has made the sched-ule given below for the school magazine. She has written a note to her friends on the editorial board based on it. Complete the gaps left in the note. Do not add any new information. Write the answers in your answer sheet against the correct blank numbers. Do not copy the whole sentence. (5 marks)

Magazine Schedule For 2007-08 ”

Collection of material : through competitions in April-Aug.’ 07 (short story, poetry, cartoons) collect articles, cartoons comics in Aug. Sept’ 07 Reporters write on school activities as they occur.
Selection of material : Jul.-Sept.’ 07
Editing and Illustrations: Aug.-Nov.’ 07 –
Printing : Hand material to printer Nov.’ 07 Final proofs Feb.’ 08
delivery of magazine : March 08

This yeir (a) ……………………….. printed by March 2008, so we have to start our work immediately. Different (b) ……………………….. between April and August 2007 so that we can collect enough good irìterial for inclusion in the magazine. All material to he printed in the Åfl agazine should (c) ……………………….. by September 2007. Of course, the reporters on the editorial board will (d) ……………………….. school, activities as they occur. The magazine should be rediy and printed (e) ………………………..
Answer:
(a) we intend to have the school magazine
(b) competitions will be organised
(c) be selected
(ii) give in their write-ups on
(e) by February 1997.

8. Read the information given in the columns below and then fill in gaps in the paragraph appropriately. Do not use any extra information. Write the answers against the correct blank numbers in your answer sheet. (5 Marks)
MP Board Class 9th Special English Short Composition with Guidance 3
Amrita and Salma are good friends though they are very different ‘from each other. Amrita is quiet and reserved though she likes the company of friends, (a) ……………………… and likes to talk a lot Salma also likes (b) ……………………… Amrita on the other hand, prefers Indian food. Amrita (c) ……………………… very well and reads a lot while Salma is a champion (d) ……………………… to relax. Even in television programmes their tastes are quite different. However, (e) ……………………… in classical music and old film songs and often attend concerts together.
Answer:
(a) Salma, on the other hand, is cheerful and outgoing
(b) all kinds of food, especially junk food
(c) can play the sitar
(d) swimmer and loves to do painting in order
(e) their choice of music is similar and both are interested.

MP Board Solutions

9. Here is a diary extract of a tourist about his tour to Rajasthan. Use the information to complete the account of his visit to Rajasthan. Do not add any new information. Write the answers in your answer sheet against the correct blank number. (5 marks)
5th March :
Arrival at Jaipur
Visit to Hawa Mahal
Man Singh Art Gallery
Amer Fort: Examples of advanced architecture

7th March :
Arrival at Ajmer
Visit to Pushkar
Dargah

8th March :
Arrival at Udaipur
Visit to Palace, Temples (incl. Jain Temples)
Lakes, Boating, Chittorgarh, .
fort mines, Pratap Memorial — all very fascinating

10th March :
To Jodhpur forts, palaces

12th March :
Visit to the Jaisalmer desert.
Evidence of bravery, generosity of people, rulers

People: Cooperative

Visit To Land Of Forts And Palaces
My visit to Jaipur, Ajmer, Udaipur, Jodhpur and Jaisalmer made me feel that Rajasthan ,(a) …………………… During my visit to Jaipur I (b) …………………… and I concluded that (c) …………………… I was extremely thrilled during my visit to Udaipur. I enjoyed (d) …………………… The story of Rana Pratap and Rani Padmavati of Chittorgarh made me feel that (e) ……………………
Answer:
(a) is a place where the generosity and co-operative attitude of the people is most evident.
(b) visited the Hawa Mahal, the Man Singh Art Gallery and Amer Fort.
(c) these were excellent examples of advanced architecture.
(d) the fascinating sights of the palaces/ the Jain Temples, Chittorgarh and Pratap Memorial.
(e) the rulers of the place were indeed brave.

10. Aparijate has been asked to write an article for the ‘Nature’ section of the School magazine. She has referred to an encyclopedia and made the following notes about the ‘golden monkey’. Use the information in the notes to complete her article. Do not add any new information. Write the answers against the correct blank number in your answer sheet. (5 Marks)
Animal : Golden Monkey
Habitat : mountain forests — China
Size : Adult male 83 cm Adult feftiale 74 cm
Weight : Male 20 kg Female 10 kg
Movement : Winter grcfcips — 70 Summer groups — 300 (food plentiful)
Endangered : hunting, golden hair — make coats
Protection : reseryes, sanctuaries

The golden monkey is mainly found (a) ……………………. An adult male is 83 cm long and weighs. 20 kg. (b) ……………………. than the male beihg 74 cm long and weighing 10 kg. In winter (c) ……………………. while in summer (d) ……………………. they form groups of 300. In the past the monkeys were hunted for their gplden hair. Now-a-days (e) …………………….
Answer:
(a) in the mountain forests of China.
(b) An adult female is comparatively smaller
(c) they form groups of 70
(d) when food is in plentiful
(e) they are protected in reserves and sanctuaries

MP Board Class 9th English Solutions

Leave a Comment