MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers Ex 1.1

MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers Ex 1.1

Question 1.
Fill in the blanks:
(a) 1 lakh = ___ ten thousand.
(b) 1 million = ___ hundred thousand.
(c) 1 crore = ____ ten lakh.
(d) 1 crore = ___ million.
(e) 1 million = ___ lakh.
Solution:
(a) 10 : 1 lakh = 1,00,000
= 10 × 10,000 = 10 ten thousand
(b) 10 :1 million = 1,000,000
= 10 × 100,000 = 10 hundred thousand
(c) 10 :1 crore = 1,00,00,000
= 10 × 10,00,000 = 10 ten lakh
(d) 10 : 1 crore = 10 million
(e) 10 : 1 million = 10 lakh

It says “the nearest thousandth” which is the third digit to the right of the decimal point. 2 is in the thousandths place.

Question 2.
Place commas correctly and write the numerals:
(a) Seventy three lakh seventy five thousand three hundred seven.
(b) Nine crore five lakh forty one.
(c) Seven crore fifty two lakh twenty one thousand three hundred two.
(d) Fifty eight million four hundred twenty three thousand two hundred two.
(e) Twenty three lakh thirty thousand ten.
Solution:
(a) 73,75,307
(b) 9,05,00,041
(c) 7,52,21,302
(d) 58,423,202
(e) 23,30,010

MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers Ex 1.1

Question 3.
Insert commas suitably and write the names according to Indian System of Numeration :
(a) 87595762
(b) 8546283
(c) 99900046
(d) 98432701
Solution:
(a) 8,75,95,762 ➝ Eight crore seventy- five lakh ninety-five thousand seven hundred sixty-two.
(b) 85,46,283 ➝ Eighty-five lakh forty-six thousand two hundred eighty-three.
(c) 9,99,00,046 ➝ Nine crore ninety-nine lakh forty-six.
(d) 9,84,32,701 ➝ Nine crore eighty-four lakh thirty-two thousand seven hundred one.

MP Board Class 6th Maths Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers Ex 1.1

Question 4.
Insert commas suitably and write the names according to International System of Numeration:
(a) 78921092
(b) 7452283
(c) 99985102
(d) 48049831
Solution:
(a) 78,921,092 ➝ Seventy-eight million nine hundred twenty-one thousand ninety- two
(b) 7,452,283 ➝ Seven million four hundred fifty-two thousand two hundred eighty- three
(c) 99,985,102 ➝ Ninety-nine million nine hundred eighty-five thousand one hundred two
(d) 48,049,831 ➝ Forty-eight million forty- nine thousand eight hundred thirty-one

MP Board Class 6th Maths Solutions

MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1

MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1

Question 1.
A traffic signal borard, indicating ‘SCHOOL AHEAD’, is an equilateral triangle with side ‘a’ Find the area of the signal board, using Heron’s formula. If its perimeter is 180 cm, what will be the area of the signal board?
Solution:
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-1

Question 2.
The triangular side walls of a flyover have been used for advertisements. The sides of the walls are 122 m, 22 m and 120 m (see Fig.) the advertisements yield an earning of ₹ 5000/m2 per year. Acompany hired one of its walls for 3 months. How much rents did it pay?
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-2
Solution:
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-3
s = \(\frac{122+120+22}{2}\) = \(\frac{264}{2}\) = 132 m
s – a = 132 – 122 = 10 m
s – b = 132 – 22 = 12m
s – c = 132 – 22 = 110 m
area of triangular portion of wall = \(\sqrt{32x10x12x110}\)
= \(\sqrt{2x2x3x11x10x2x2x3x11x10}\)
= 10 x 2 x 2 x 3 x 11 = 1320 m2
Rate = ₹ 5000/m2 per year
Rent for 3 months = 1320 x \(\frac{5000×3}{12}\)
= 330 x 5000
= ₹ 16,50,000

MP Board Solutions

Question 3.
There is a slide in a park. One of its side walls has been painted in some colour with a message “Keep The Park Green And Clean” (see Fig.). If the sides of the wall are 15 m, 11 m and 6 m, find the area painted in colour.
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-4
Solution:
a = 15 m
b = 11 m
c = 6m
p = a + b + c
= 15 + 11 + 6
= 32 m P
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-5
s = \(\frac{P}{2}\) = \(\frac{32}{2}\) = 16m
s – a = 16 – 15 = 1 m
s – b = 16 – 11 = 5 m
s – c = 16 – 6 = 10m
Area of triangular park = \(\sqrt{16x1x5x10}\)
= \(\sqrt{2x2x2x2x1x5x2x5}\)
= 2 x 2 x 5√2 = 2o\(\sqrt{2m^{2}}\)

Question 4.
Find the area of a triangle two sides of which are 18 cm and 10 cm and the perimeter is 42 cm.
Solution:
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-6
a = 18 cm
b = 10 cm
Let the third side be c
p = 42 cm
18 + 10 + C = 42
C = 14
S = \(\frac{P}{2}\) = \(\frac{42}{2}\) = 21 cm
s – a = 21 – 18 = 3
s – b = 21 – 10 = 11
s – c = 21 – 14 = 7
Area of ∆ = \(\sqrt{21x3x11x7}\) = \(\sqrt{3x7x3x11x7}\)
= 3 x 7\(\sqrt{11}\) = 21\(\sqrt{11}\) cm2

MP Board Solutions

Question 5.
Sides of triangle are in the ratio of 12 : 17 : 25 and its perimeter is 540 cm. Find its area
Solution:
a = 12x
b = 17x
c = 25x
p = 12x + 11x + 25x = 540
54x = 540
x = \(\frac{540}{54}\) = 10
a = 12 x 10 = 120 cm
b = 17 x 10 = 170 cm
c = 25 x 10 = 250 cm
s = \(\frac{P}{2}\) = \(\frac{540}{2}\) = 270 cm
s – a = 270 – 120 = 150 cm
s – b = 270 – 170 = 100 cm
s – c = 270 – 250 = 20 cm
Area of ∆ = \(\sqrt{270x150x100x20}\)
= \(\sqrt{3x3x3x10x3x5x10x10x10x2x10}\)
= 3 x 3 x 10 x 10 x 10
= 9000 cm2

Question 6.
An isosceles triangle has perimeter 30 cm and each of the equal sides is 12 cm. Find the area of the triangle.
Solution:
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-7
a = 12 cm
b = 12cm
Let the third side be c.
p = a + b + c
30 = 12 + 12 + c
c = 30 – 24 = 6 cm
s = \(\frac{P}{2}\) = \(\frac{30}{2}\) = 15
s – a = 15 – 12 = 3
s – b = 15 – 12 = 3
s – c = 15 – 6 = 9
Area of ∆ = \(\sqrt{5x3x3x9}\)
= \(\sqrt{5x3x3x3x3x3}\)
= 3 x 3\(\sqrt{15}\) = 9\(\sqrt{15}\) cm2

Area of Quadrilaterals:
To find the area of quadrilaterals divide the quadrilateral into two triangles using a diagonal and then use heron’s formula.

Class 10 Maths formulas are the cornerstone of numeracy skills.

Example 1:
A triangle and a parallelogram have the same base and the same area. If the sides of the triangle are 13 cm, 14 cm and 15 cm and the parallelogram stands on the base 14 cm, And the height of the parallelogram.
Solution:
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-8
Here, a = 13 cm,
b = 14 cm,
c = 15 cm
Base of parallelogram =14 cm.
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-9
= 7 x 3 x 2 x 2
= 84 cm2
Let h be the height of the parallelogram ADEC.
Area of parallelogram ADEC = Area of ∆ABC (given)
Base x height = 84
14 x height = 84
h = \(\frac{84}{14}\)
= 6 cm.

MP Board Solutions

Example 2:
The sides of a quadrilateral, taken in order are 5, 12, 14 and 15 meters respectively, and the angle contained by the first two sides is a right angle. Find its area.
Solution:
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-10
Here, AB = 5m
BC = 12m
CD = 14m
DA = 15 m
Join AC. The ABCD is divided into two triangles ABC and ACD. The area of the quadrilateral is equal to sum of areas of ∆ABC and ∆ADC.
In ∆ABC
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-11
area of ABCD
= ar (∆ABC) + ar (∆ACD) –
= (84 + 30)m2 = 114m2

Example 3:
In a parallelogram measure of adjacent sides are 34 cm and 20 cm. One of the diagonals is 42 cm. Find the area of the parallelogram.
Solution: In Fig.
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-12
AB = DC = 34 cm
AD = BC = 20 cm
AC =42 cm.
We know that the diagonal of a parallelogram divides it into two tri¬angles of equal area.
∴ Area of parallelogram ABCD = 2 x Area of (∆ABC)
Consider ∆ABC
a = 34cm
b = 20cm
c = 42cm
s = \(\frac{a+b+c}{2}\)
= \(\frac{34+20+42}{2}\)
= \(\frac{96}{2}\) = 48 cm
s – a = 48 – 34 = 14 cm
s – b = 48 – 20 = 28 cm
s – c = 48 – 42 = 6 cm
By Heron’s formula,
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-13
= 2 x 2 x 6 x 14
= 336 cm2
∴ Area of (∥gm ABCD) = 2 x 336
= 672 cm2

Example 4:
A rhombus sheet, whose perimeter is 32 m and whose one diagonal is 10 m long, is painted on both sides at the rate of? 5 per m2. Find the cost of painting.
Solution:
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-14
Given P = 32m
BD = 10m
Rate of painting = ₹ 5/m2
Let the sides of rhombus be x m.
P = Ax
⇒ 32 = 4x
∴ x = 8m
So, AB = BC = CD = DA = 8 m
We know that the diagonal of a rhombus divides it into two triangles of equal area. .
∴ Area of rhombus ABCD = 2 x area of ∆ABD
Consider ∆ABD
a = 8m
b = 8m
c = 10m
S = \(\frac{a+b+c}{2}\) = \(\frac{8+8+10}{2}\)
= 13 m.
s – a = 13 – 8 = 5 m
s – b = 13 – 8 = 5m
s – c = 13 -10 = 3 m
By Heron’s formula,
Area of ∆ABD = \(\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\)
= \(\sqrt{3x5x5x3}\)
= 5 x \(\sqrt{39}\)
= 5 x 6.24 = 31.2 m2
Area of rhombus ABCD = 2 x 31.2 = 62.4 m2
Area of rhombus to be painted = 2 x area of rhombus (∴ Painting is to be done on both sides)
= 2 x 62.4 = 124.80
Cost of painting = Rate x Area
= 5 x 124.80
= ₹ 624.

MP Board Solutions

Example 5:
Two parallel sides of a trapezium are 60 cm and 77 cm other sides are 25 cm and 26 cm. Find the area of trapezium.
Solution:
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-15
Given AB = 60 cm
DC = 77 cm
AD = 25 cm
BC =26 cm
Draw a line BE ∥ AD from point B.
In ABED
AB ∥ DE
AD ∥ BE
ABED is a parallelogram.
AB = DE = 60
EC = 77 – 60 = 17 cm.
AD = BE = 25 cm
In ∆BEC
a = EC = 17 cm
b = BE = 25 cm
c = BC = 26cm
s = \(\frac{17+25+36}{2}\)
s – a = 34 – 17 = 17 cm
s – b = 34 – 25 = 9 cm
s – c = 34 – 26 = 8cm
By Heron’s formula,
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 img-16

MP Board Class 9th Maths Solutions

MP Board Class 9th General English Unseen Passages

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 1 The Lost Child MCQ with Answers

MP Board Class 9th General English Unseen Passages

Factual Passages

Q. 1. Read the following paragraph and answer the questions.

The first computer was built in the early nineteenth century by Charles Babbage. He called it a ‘difference engine’: It could carry out long calculations and print the results. Later he invented a better machine called an ‘analytical engine’. The computer that you use has been developed by several scientists working independently or as a team. It is being improved everyday.

The computer can work out calculations and provide answers to complicated problems in a flash. A man would take days, or even months, to work the same thing out. But it cannot do things on its own. All the information it needs to do something is fed into it. This information is called data. Then it must be given clear and precise instructions about what to do with this data. These instructions have to be in a language that the computer understands. The information and the instructions make up a computer program. If a computer gives an incorrect answer, something must be wrong with the programme and not with the machine.

The computer also has a memory. It can store away information and use it later. It can, therefore, be compared to the human brain. But it can solve problems much faster and more accurately than the human brain. It can be made to play games like chess and can translate words from one language to another. (If you like, it can correct your spelling mistakes in what you write.) But it cannot take decisions or think up new deas. That is where it cannot compete with the human brain.

MP Board Solutions

Questions
(1) What two things could the first computer developed by Charles Babbage do?
(2) What is a computer program?
(3) In what way is the computer better than a human brain?
(4) Give a word from the passage that means same as ‘correctly’.
(5) Find a word from the passage that means ‘without anybody’s help’.
Answers
(1) It could carry out long calculations and print the results.
(2) A computer program consists of information and instructions.
(3) A computer is better than a human brain because it solves problems much faster and more accurately than human brain.
(4) accurately.
(5) independently.

Q. 2. Read the given passage and answer the following questions.

Kalpana Chawla, the astronaut who died on aboard the space shuttle Columbia, had been sponsoring two students from her school (Tagore Bal Niketan in Kamal) each year since 1997 for the International Space School Camp in Houston.

Manpreet Kaur and Namita Alung visited NASA in August 2002. “We spent an excellent day with KC; she even cooked for us and made us feel totally at home,” said Namita. These two and other youngsters who benefited from this programme say KC, as she was popularly known might have been the first Indian-born woman in space but was entirely unaffected by her success.

Gaurav Goel of the 1999 batch and now an engineering student at Ambala said, “Not only was KC down to earth, she still retained the Indian in herself despite living in US for so many years.”

Even as a student, Kalpana had looked out for other students. She used to pay the fees for two of her college mates who could not afford it. “It is possible that to this day they are not aware that Kalpana used to pay their tuition fees,” says Sovina Sood, Kalpana’s junior in the Punjab Engineering College.

Sovina who now teaches Civil Engineering said that sometimes Kalpana would hand over the money to her “but-ask me not to disclose it to anybody.”

Questions
(1) What did Kalpana Chawla do since 1997?
(2) Who visited NASA in August 2002?
(3) What did Kalpana Chawla do for her college mates when she was a student?
(4) Give a word from the passage that means same as ‘getting advantage’.
(5) Sponsoring means—
(a) to provide support, (b) contributing, (c) participating.
Answers
(1) Kalpana Chawla had been sponsoring two students from her school since 1997.
(2) Sanpreet Kaur and Namita Along visited NASA in August 2002.
(3) Kalpana Chawla used to pay the fees for two of her college mates.
(4) benefited.
(5) (b) contributing.

Q. 3. Read the following passage and answer the questions below it.

Ramcharit Manas is the holy book of Hindus.

It was written by Tulsidas. It is the story of Ram, the son of Dashrath, the king of Ayodhya. Ram is described as an ideal character. He is an ideal son, ideal husband, ideal brother and ideal ruler. He left Ayodhya to obey his father and lived in forest. When Ravana took away Sita, he attacked Lanka. Ravana was killed in the war and Sita was released. They returned to Ayodhya after 14 years of exile. Then Ram became the king of Ayodhya.

MP Board Solutions

Questions
(1) Who wrote Ramcharit Manas?
(2) What does Ramcharit Manas describe?
(3) How is Ram described in the book?
(4) Find a-word from the passage that means same as ‘to set free’.
(5) Exile means—
(a) banishment, (b) movement, (c) to expel.
Answers
(1) Ramcharit Manas was written by Tulsidas.
(2) Ramcharit Manas describes the life of Lord Ram.
(3) Ram is described as an ideal character in the book.
(4) released.
(5) (a) banishment.

Q. 4. Read the following paragraph and answer the questions givep below it.

India is facing many dangerous problems. The main problems among them are unemployment, pollution, population and illiteracy. Due to these harmful problems our country cannot progress well. All of us and specially our government should make effective efforts to solve them. The role of students, teachers and of the whole society has great importance in this field. We should change our tendency, policy of education and should end these problems. Our state governments are trying their best to solve such huge problems. Every change needs enough time. Questions

(1) What are the main problems of India?
(2) Who can play the main role in this field?
(3) Give a suitable heading to the above passage.
(4) Give a word from the passage that means same as ‘producing a desired result’.
(5) Tendency means—
(a) habit, (b) behavior, (c) incline.
Answers
(1) The main problems of India are unemployment, pollution, population and illiteracy.
(2) Students, teachers and whole society can play the main role in this field.
(3) ‘Problems of India’.
(4) effective.
(5) (a) habit.

Q. 5. Read the following passage and answer the questions given below it.

Smoking is the single largest preventable cause of death worldwide. It is killing about 2,200 people in India everyday that means one every forty seconds. It is alarming that in spite of this, smoking is increasing among the youth of India. According to World Bank Study, India, Indonesia and China are the only countries in the world where incidence of smoking is going up. It is increasing not only in cities but also in towns and villages. Higher educated groups are also taking to smoking more readily.

Questions
(1) How many people in India die in a day due to smoking?
(2) In which countries is smoking going up?
(3) Who are taking up smoking more readily?
(4) Give a word from the passage that means the same as ‘reason’.
(a) cause (b) work (c) begin (d) habit.
(5) Find a word from the passage that means frightening or worrisome.
(a) beating (b) ringing (c) alarming (d) singing.
Answers
(1) Smoking is killing about 2,200 people in India everyday.
(2) Smoking is going up in India, Indonesia and China.
(3) Higher educated groups are taking to smoking more readily.
(4) (a) cause.
(5) (c) alarming.

Literary Passages

Q. 1. Read the following stanzas and answer the questions given below.

Life has loveliness to sell,
All beautiful and splendid things.
Blue waves whitened on a cliff,
Soaring fire that sways and sings,
And children’s faces looking up,
Holding wonder like a cup.
Life has loveliness to sell,
Music like a curve of gold,
Scent of fine trees in the rain,
Eyes that love you, arms that hold,
And for your spirit’s still delight,
Holy thoughts that star the night.

MP Board Solutions

Questions
(1) What does life have to sell?
(2) What do soaring fire do?
(3) With what music is compared?
(4) Find out a word from the poem that means same as ‘magnificent’.
(a) wonder (b) splendid (c) delight (d) spirit.
(5) Find a word from the passage that means ‘steep rock’.
(a) a small hill (b) island (c) cliff (d) curve.
Answers
(1) Life has. loveliness to sell.
(2) Soaring fire sways and sings.
(3) Music is compared with a curve of gold.
(4) (a) splendid
(5) (c) cliff.

Q. 2. Read the following paragraph and answer the questions given below.

A few days later, Premchand resigned his job of Inspector of Schools after having worked in the department for twenty years. He was a free man after all. Now he could write novels and stories about his country and its people. In his books he dealt with the lives of the peasants and workers. He revealed the greed and meanness of the money-lenders, landlords and priests. He attacked the social evils like dowry and early marriage. He held society responsible for the sins of women.

Questions
(1) Which job did Premchand resign?
(2) What kind of man was Premchand after his resignation?
(3) What did he reveal?
(4) Find out a word from the passage that means same as—‘Farmers’.
(5) Find out a word from the passage that means ‘one who lends money’.
Answers
(1) Premchand resigned the job of Inspector of Schools.
(2) Premchand was a free man.
(3) He revealed the greed and meanness of money lenders.
(4) Peasants.
(5) Money lenders.

Q. 3. Read the following poem and answer the questions given below it.

Unfolding Bud
One is amazed
By a water-lily bud
Unfolding
With each passing day
Taking on a richer colour
And new dimensions
One is not amazed
At a first glance,
By a poem,
Which is as tight closed
As a tiny bud.
Yet on is surprised
To see a poem
Gradually unfolding,
Revealing its rich feelings
As one reads it
Again
And over again.

MP Board Solutions

Questions
(1) What two things amaze the poet?
(2) With what does a water-lily bud arrest one’s attention?
(3) What does a poem reveal?
(4) Find out a word from the passage that means same as : ‘leaf or a flower at the beginning of its growth’:
(a) bud (ii) colour (iii) thorn (iv) stem.
(5) ‘Gradually’ means :
(a) slowly, step by step (b) rapidly (c) surprisingly (d) frighteningly.
Answers
(1) An unfolding bud and an unfolding poem amaze the poet.
(2) A water-lily bud arrests one’s attention by taking on a richer colour.
(3) A poem reveals its rich feelings.
(4) (a) bud.
(5) (a) slowly, step by step.

Q. 4. Read the following passage and answer the questions given below it.

Long, long ago there lived an old woman who was very rich. She had a number of maids. They were made to work very hard to do their fixed duties at any given time.

Since there were np clocks to tell time, the old woman kept a cock. When it started crowing, everyone got up. The poor maids had to leave their beds as soon as the cock crew early in the morning every day. And the maids did not like it.’ But what could they possibly do?

The cock was their enemy, they thought. “The cock is a nuisance,” said one maid to another, “Why don’t we get rid of it ? ”

“How ?” asked her friends. “If we wring its neck and kill it, there will be no one to disturb us in our sleep. We could get up late every morning and then our mistress would not be able to say anything to us. ”

“A good idea”, cried the others. One of the maids, therefore, quietly caught hold of the bird and killed it. As a result, the next morning they were able to sleep late. The old woman slept late too, as there was no cock to wake her up. She woke up at last to discover how late it was, and that the cock was dead. She was, of course, angry, not only because she had lost her bird but also because her routine for the day had been upset.

She thought of a plan. From that day onwards she began to keep a watch herself at nights, making up for her loss of sleep by resting during the day. And as she kept watch, she went at odd hours of the night to wake up her maids so that they did not get their usual hours of sleep.

The maids found that they were worse off now.

“This is very bad”, said they. “Now the old woman wakes us up at all odd hours. We thought we had solved our problem by killing the cock. But we have not.”

You see, they were helpless now. They had to obey the old woman and work according to her set routine.

Questions
(1) Why did the maids kill the cock ?
(2) Why was the old woman angry ?
(3) Why were the maids worse off now ?
(4) Find a word from the passage that means ‘one that causes difficulty’.
(5) Wring means—
(a) to cut (b) to squeeze tightly (c) to kill.
Answers
(1) The maids killed the cock because it was their enemy, they thought.
(2) The old woman was angry not only because she had lost her bird but also because her routine for the day had been upset.
(3) The maids were worse off now because they did not get their usual hours of sleep.
(4) nuisance.
(5) (b) to squeeze tightly.

Discursive Passages

Q. 1. Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

Home is the first and the most important school of character. It is a common saying that “Manners make the man”, and there is a second that “Mind makes the man”, but truer than either is a third that “Home makes the man”. For the home training includes not only manners and mind, but also character. It is mainly in the home that the heart is opened, the habits are formed, the intellect is awakened, and the character is moulded for good or for evil.

Questions
(1) Which is the first and most important school of character?
(2) What does home training include?
(3) Which is the common saying?
(4) Give a word from the passage that means same as ‘moral strength’.
(5) Find a word from the passage that means ‘reasoning power of the mind’.
Answers
(1) Home is the first and most important school of character.
(2) Home training includes not only manner and mind, but also character.
(3) The common saying is that “Manners make the man”.
(4) Character.
(5) Intellect.

Q. 2. Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

There is no doubt that a common language used throughout the world does much to bring countries closer to each other. Though it is becoming increasingly easy to move from place to place, our inability to communicate with one another, gives rise to numerous misunderstandings and makes real contact between people of different “nationalities impossible. Many attempts have been made to overcome the problem and they have all failed. The fear of foreign influence and domination rules out the universal acceptance of any one of the existing major languages.

MP Board Solutions

Questions
(1) What will help bring the countries of the world close to each other?
(2) What gives rise to numerous problems?
(3) What is the major problem in accepting one of the existing major languages as a common language?
(4) Find out a word from the passage that means the same as ‘surely’:
(a) no doubt (b) of course (c) easily (d) really.
(5) ‘So many’ means (a) contact (c) fear
Answers
(1) A common language will help the countries of the world to communicate with one another and create goodwill. Thus, the countries will come closer to one another.
(2) Our inability to communicate with each other gives rise to many problems.
(3) The fear of foreign influence and domination rules out the universal acceptance of any one of the existing major languages.
(4) (a) no doubt.
(5) (b) numerous.

Q. 3. Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

Proper food is the basic requirement of health. Health does not mean absence of disease; it rather means the presence of energy and vitality. Most of the food we eat daily does not contain essential nutrients needed for preservation of health and prevention of disease. There are various kinds of food. Protective foods are essential for prevention of disease and are needed both by the healthy and sick. They are rich in proteins, vitamins and minerals. Energy giving food are rich in carbohydrates.

Questions
(1) What is the real meaning of health?
(2) Name two essential elements of protective food?
(3) What do energy giving foods contain?
(4) Find out a word from the passage that means same as ‘need’.
(a) requirement (b) prevention (c) disease (d) energy.
(5) ‘Power to live or grow’ means :
(a) variety (b) vitality (c) health (d) protein.
Answers
(1) Real meaning of health means the presence of energy and vitality.
(2) Vitamins and proteins.
(3) Energy giving foods are rich in carbohy-drates.
(4) (a) requirement.
(5) (b) vitality.

Q. 4. Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

Discipline must be enforced early in life. Discipline at home makes for the future greatness of a child. It forms his character and makes him a fit citizen. The child who is allowed to have his own way becomes wayward. The child who is allowed all sorts of exercises like running in sun, exposing himself to cold, eating unwholesome things will fall ill very frequently. A child whose habits have been disciplined and who has been taught to rise early, attend to his lessons properly, take physical exercise at the proper time and avoid things that are injurious will grow up to be a useful member of the society. The spoilt child who has been allowed to run his own course will show vices contained in younger days. His parents would wish that he had not been at all.

MP Board Solutions

Questions
(1) When should discipline be enforced?
(2) What does discipline do for a child?
(3) If a child is allowed to do what he likes, what will happen to him?
(4) Pick out from the passage a word which means the same as ‘often’.
(5) Wayward means—
(a) spoilt, (b) self willed, (c) destructive.
Answers
(1) Discipline should be enforced in early life.
(2) Discipline forms a child’s character and makes him a fit citizen.
(3) If a child is allowed to do what he likes he would become wayward and spoilt. He would show vices contained in younger days.
(4) frequently.
(5) (b) self willed.

MP Board Class 9th English Solutions

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion

Motion Intext Questions

Motion Intext Questions Page No. 100

Capacitive reactance Calculator makes it easy for you to determine the reactance using … Projectile Motion for Vertical Displacement Calculator.

Question 1.
An object has moved through a distance. Can it have zero displacement? If yes, support your answer with an example.
Answer:
Yes, if an object start from a point and finally, reaches the same point. Then, it has distance but displacement is zero.

MP Board Solutions

Question 2.
A farmer moves along the boundary of a square field of side 10 m in 40 s. What will be the magnitude of displacement of the farmer at the end of 2 minutes 20 seconds?
Answer:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 1
Suppose farmer starts from A of the square field.
Now, he covered 10 m in 40 sec.
Now, 2 minutes 20 seconds =140 sec.
So, he cover in 140 seconds = \(\frac { 10 }{ 40 }\) × 140 m
= \(\frac { 140 }{ 4 }\)m
= 35 m.
Now, in square field = 35m
AB + BC + CD + DE (\(\frac { 1 }{ 2 }\)AD)
So, he will reach at E.
Then, his displacement is AE = 5 m.

Question 3.
Which of the following is true for displacement?

  1. It cannot be zero.
  2. Its magnitude is greater than the distance travelled by the object.

Answer:

  1. False
  2. False.

Motion Intext Questions Page No. 102

Question 1.
Distinguish between speed and velocity.
Answer:

Speed Velocity
1. it is the distance covered by a body per unit time.

2.  It is a scalar quantity.

1. It is the displacement covered by a body per unit time.

2.  It is a vector quantity.

Question 2.
Under what condition (s) is magnitude of average velocity of an object equal to its average speed?
Answer:
When a body is moving in a straight line in a particular direction.

Question 3.
What does the odometer of an automobile measure?
Answer:
It measures the distance travelled by the vehicle.

MP Board Solutions

Question 4.
What does the path of an object look like when it is in uniform motion?
Answer:
Straight line.

Question 5.
During an experiment, a signal from a spaceship reached the ground station in five minutes. What was the distance of the spaceship from the ground station? The signal travels at the speed of light, that is 3 × 108 m/s.
Answer:
Time taken by signal to reach ground station = 5 minutes
= 5 × 60 sec.
= 300 seconds.
Speed of the signal = 3 × 108 m/s.
∴ Distance between spaceship and ground station = speed × time
= 3 × 108 × 300
= 9 × 1010 m.

Motion Intext Questions Page No. 103

Question 1.
When will you say a body is in

  1. Uniform acceleration?
  2. Non – uniform acceleration?

Answer:

  1. A body is in uniform acceleration if its velocity changes uniformly with equal intervals of time. Example: Freely falling object.
  2. A body is in non – uniform acceleration if its velocity changes non – uniformly with equal intervals of time. Example: A bus running in a city.

Question 2.
A bus decreases its speed from 80 km/h-1 to 60 km/h-1 in 5 s. Find the acceleration of the bus.
Answer:
Initial velocity of the bus, u = 80 km/h
= \(\frac { 80\times 100 }{ 60\times 60 } \) m/s
u = \(\frac { 800 }{ 36} \) m/s
Final velocity of the bus, v = 60 km/h
= \(\frac { 60\times 100 }{ 60\times 60 } \) m/s
v = \(\frac { 600 }{ 36 } \) m/s
Time taken by bus to change its speeds, t = 5 seconds
∴ Acceleration, a = \(\frac { v-u }{ t } \)
= \(\frac { 600 }{ 36 } \) – \(\frac { 800 }{ 36 } \) ÷ 5
= \(\frac { 600-800 }{ 36 } \) ÷ 5
= \(\frac { 200 }{ 36 } \) × \(\frac { 1 }{ 5 } \) m/s2
= \(\frac { -10 }{ 9 } \) m/s2
a = -1.11 m/s2.

MP Board Solutions

Question 3.
A train starting from a railway station and moving with uniform acceleration attains a speed of 40 km/h-1 in 10 minutes. Find its acceleration.
Answer:
Initial velocity, u = 0
Final velocity, v = 40 km/h
= \(\frac { 40\times 1000 }{ 60\times 60 } \) m/s
= \(\frac { 400 }{ 36 } \) m/s
= \(\frac { 200 }{ 18 } \) m/s.
Time taken, t = 10 minutes
= 10 × 10 seconds = 100 seconds
a = \(\frac { v-u }{ t } \)
= \(\frac { 200 }{ 18 } \) – 0 ÷ 100
= \(\frac { 200 }{ 18 } \) ÷ 100
= \(\frac { 200 }{ 18 } \) × \(\frac { 1 }{ 100 } \) m/s2
= \(\frac { 1 }{ 9 } \) m/s2
a = 0.018 m/s2.

Motion Intext Questions Page No. 107

Question 1.
What is the nature of the distance – time graphs for uniform and non – uniform motion of an object?
Answer:
For uniform motion, it is a straight line.
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 2
For non – uniform motion, it is a curved line.
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 3

Question 2.
What can you say about the motion of an object whose distance – time graph is a straight line parallel to the time axis?
Answer:
It shows the body at rest.
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 4

Question 3.
What can you say about the motion of an object if its speed – time graph is a straight line parallel to the time axis?
Answer:
It means body has constant speed or uniform motion with zero acceleration.
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 5

Question 4.
What is the quantity which is measured by the area occupied below the velocity-time graph?
Answer:
Distance travelled.

Motion Intext Questions Page No. 109 – 110

Question 1.
A bus starting from rest moves with a uniform acceleration of 0.1 m/s2 for 2 minutes. Find
(a) the speed acquired,
(b) the distance travelled.
Answer:
Initial velocity, u = 0
Acceleration, a = 0.1 m/s2
Time, t = 2 min = 2 × 60 seconds
= 120 seconds
(a) Velocity, v = ?
We know, v = u + at
v = 0 + 0.1 × 120 m/s
= 12 m/s.

(b) Distance, s = ?
We Know, s = ut + \(\frac { 1 }{ 2 }\) at2
= 0 × 120 + \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 0.1 × 120 × 120
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) × \(\frac { 0.1 }{ 10 }\) × 120 × 120 m
= 720 m.

Question 2.
A train is travelling at a speed of 90 km/h-1. Brakes are applied so as to produce a uniform acceleration of – 0.5 m/s2. Find how far the train wilt go before it is brought to rest.
Answer:
Initial velocity, u = 90 km/h
= \(\frac { 90\times 5 }{ 18 } \) m/s
= 25 m/s
Final velocity, v = 0
Acceleration, a = -0.5 m/s2.
Distance, s = ?
We know,
v2 = u2 + 2as
02 = (25)2 + 2 × (-0.5) × s
0 = 625 – 1 × s
= 625 – 1 × s
= 625 – s
∴ s = 625 m.
∴ Distance travelled by the train = 625 m.

Question 3.
A trolley while going down an inclined plane, has an acceleration of 2 cm/s2. What will be its velocity in 3 s after the start?
Answer:
Acceleration, a = 2 cm/s2
Time, t = 3 sec.
Initial velocity, u = 0
Final velocity, v = ?
Now, v= u + at
v = 0 + 2 × 3
= 6 cm/s.

MP Board Solutions

Question 4.
A racing car has a uniform acceleration of 4 m/s2. What distance will it cover in 10 s after start?
Answer:
Acceleration, a = 4 m/s2
Time, t = 10 sec,
Initial velocity, u = 0
Distance, s = ?
Now, s = ut + \(\frac { 1 }{ 2 }\) at2
s = 0 × 10 + \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 4 × (10)2
s = \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 4 × 100 m
s = 200 m.
So, the distance covered is 200 m.

Question 5.
A stone is thrown in a vertically upward direction with a velocity of 5 m/s-1. If the acceleration of the stone during its motion is 10 m/s-2 in the downward direction, what will be the height attained by the stone and how much time will it take to reach there?
Answer:
Initial velocity, u = 5 m/s
Final velocity, v = 0
Acceleration, a = -10 m/s2 (∴ It is from opposite direction)
Height attained, s = ?
Time taken, t = ?
Now, V2 = u2 + 2 as
(0)2 = (5)2 + 2 × (-10) × s
0 = 25 – 20s
⇒ 20s = 25
∴ s = \(\frac { 25 }{ 20 }\) = \(\frac { 5 }{ 4 }\) = 1025m
Now, v = u + at
0 = 5 + (-10) × t
0 = 5 – 10 × t
-5 = -10 × t
∴ t = \(\frac { -5 }{ -10 }\) = \(\frac { 1 }{ 2 }\) = 0.5 sec
So, height attained by the stone is 1.25 m and time taken to reach there is 0.5 sec.

Motion NCERT Textbook Exercises

Question 1.
An athlete completes one round of a circular track of diameter 200 m in 40 s. What will be the distance covered and the displacement at the end of 2 minutes 20 s?
Answer:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 6
Diameter of the track = 200 m
So, radius = \(\frac { 200 }{ 2 }\) m
= 100m
Circumference = 2πr
= 2 × \(\frac { 22 }{ 7 }\) × 100 m
= \(\frac { 4400 }{ 7 }\) m.
Now, athlete covers 200 m in 40 s.
So, rounds covered in 40 seconds = 1
Rounds covered in 1 sec = \(\frac { 1 }{ 40 }\)
Rounds covered in 140 sec = \(\frac { 1 }{ 40 }\) × 140
= 3.5 rounds
So, distance covered = 3.5 × circumference
= \(\frac { 3.5 }{ 10 }\) × \(\frac { 4400 }{ 7 }\) m
= 2200 m.
And, displacement after 3.5 rounds
= Diameter of track
= 200 m.

Question 2.
Joseph jogs from one end A to the other end B of a straight 300 m road in 2 minutes 30 seconds and then turns around and jogs 100 m back to point C in another 1 minute. What are Joseph’s average speeds and velocities in jogging (a) from A to B and (b) from A to C?
Answer:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 7
(a) A to B,
Time taken, t = 2 min, 30 sec
= 150 sec.
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 8
= \(\frac { 300 }{ 150 }\) m/s = 2 m/s
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 9
= \(\frac { 300 }{ 150 }\) m/s = 2 m/s.

(b) A to C,
Time taken = Time from A to B + Time from B to C
= 2 min 30 sec + 1 min
= 150 sec + 60 sec
= 210 sec.
Total distance covered (AB + BC) = (300 + 100) m
= 400 m
Displacement = AC = (300 – 100) m
= 200 m
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 10
= \(\frac { 400 }{ 210 }\) m/s = 1.9 m/s
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 11
= \(\frac { 200 }{ 210 }\) m/s = 0.95 m/s.

Question 3.
Abdul, while driving to school, computes the average speed for his trip to be 20 kmh-1. On his return trip along the same route, there is less traffic and the average speed is 30 kmh-1. What is the average speed for Abdul’s trip?
Answer:
Let the distance between Abdul’s home and school = x km.
Lets time taken from home to school = t1 hr.
and time taken from school to home = t2 hr.
Now,
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 31
∴ t1 = \(\frac { x }{ 20 }\) hr.
t2 = \(\frac { x }{ 30 }\) hr.
Now,
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 12
∴ Average Speed = \(\frac { 120 }{ 5 }\) 24 km/h.

Question 4.
A motorboat starting from rest on a lake accelerates in a straight line at a constant rate of 3.0 ms-2 for 8.0 s. How far does the boat travel during this time?
Answer:
Initial velocity, u = 0
Acceleration, a = 3.0 m/s2
= 3 m/s2
Time, t = 8 sec
Now,
s = ut + \(\frac { 1 }{ 2 }\) at2
s = 0 × 8 + \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 3 × (8)2
= 0 + \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 3 × 64
s = 96 m.
∴ Distance Travelled by Boat is 96 m.

Question 5.
A driver of a car travelling at 52 kmh-1 applies the brakes and accelerates uniformly in the opposite direction. The car stops in 5 s. Another driver going at 34 kmh-1 in another car applies his brakes slowly and stops in 10 s. On the same graph paper, plot the speed versus time graphs for the two cars. Which of the two cars travelled farther after the brakes were applied?
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 13
Answer:
We have,
Speed of first driver = 52 km/h
= \(\frac { 52\times 1000 }{ 60\times 60 } \) m/s = 14.4 m/s
Speed of second driver = 3 km/h
= \(\frac { 3\times 1000 }{ 60\times 60 } \) m/s = 0.83 m/s
Now, distance covered by first driver = Area of ΔAOB
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) × OA × OB
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 14.4 × 5 = 36.1 m
Distance covered by second driver = Area of ΔMON
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) × OM × ON
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) × O.83 × 10 = 4.16 m
So, first driver covers more distance.

Question 6.
Figure below shows the distance-time graph of three objects A, B and C. Study the graph and answer the following questions:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 14

  1. Which of the three is travelling the fastest?
  2. Are all three ever at the same point on the road?
  3. How far has C travelled when B passes A?
  4. How far has B travelled by the time it passes C?

Answer:

  1. B is travelling the fastest.
  2. No.
  3. C was at around 9 km from origin when B passes A.
  4. B travelled around 5.5 km when it passes C.

MP Board Solutions

Question 7.
A ball is gently dropped from a height of 20 m. If its velocity increases uniformly at the rate of 10 ms-2, with what velocity will it strike the ground? After what time will it strike the ground?
Answer:
Distance, s = 20 m
Initial velocity, u = 0
Acceleration, a = 10 m/s2
Now, s = ut +\(\frac { 1 }{ 2 }\) at2
20 = 0 × t + \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 10 × t2
20 = 5 × t2
∴ t2 = \(\frac { 20 }{ 5 }\) = 4
∴ t = 2 sec.
Also, v = u + at
v = 0 + 10 × 2
y = 20 m/s.
So, it will strike the ground after 2 seconds with the velocity of 20 m/s.

Question 8.
The speed – time graph for a car is shown in figure below:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 15
(a) Find how far does the car travel in the first 4 seconds. Shade the area on the graph that represents the distance travelled by the car during the period.
(b) Which part of the graph represents uniform motion of the car?
Answer:
(a) The distance travelled by car in first 4 seconds
= Area of triangular like region OAB
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) × AB × OB = \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 6.9 × 4
= 12 m (approximately).

(b) Part of the graph after 5.5 seconds shows the uniform motion.

Question 9.
State which of the following situations are possible and give an example for each of these:

  1. an object with a constant acceleration but with zero velocity.
  2. an object moving in a certain direction with an acceleration in the perpendicular direction. Both are possible.

Answer:

  1. Freely falling.
  2. Motion of an object in a circular path.

Question 10.
An artificial, satellite is moving in a circular orbit of radius 42250 km. Calculate its speed if it takes 24 hours to revolve around the earth.
Answer:
Radius of the orbit = 42250 km = 42250 × 1000 m.
Time taken to complete one revolution = 24 hours.
= 24 × 60 × 60 sec
Distance covered by satellite to complete 1 revolution = 2πr
= 2 × \(\frac { 22 }{ 7 }\) × 42250 × 1000 m
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 16

Motion Additional Questions

Motion Multiple Choice Questions

Question 1.
Deceleration of a body is expressed in _______ .
(a) m
(b) ms-1
(c) ms-2
(d) -ms-2
Answer:
(c) ms-2.

Question 2. A car goes from town A to another town B with a speed of 40 km/h and returns back to the town A with a speed of 60 km/h. The average speed of the car during the complete journey is _______ .
(a) 48 km/h
(b) 50 km/h
(c) Zero
(d) None of these.
Answer:
(a) 48 km/h

Question 3.
A ball is thrown vertically upwards. It rises to a height of 50 m and comes back to the thrower, _______ .
(a) The total distance covered by the ball is zero.
(b) The net displacement of the ball is zero.
(c) The displacement is 100 m.
(d) None of the above.
Answer:
(b) The net displacement of the ball is zero.

Question 4.
The SI unit of velocity is _______ .
(a) ms-1
(b) ms-2
(c) ms-3
(d) Nm-1.
Answer:
(a) ms-1

Question 5.
In 12 minutes a car whose speed is 35 km/h travels a distance of _______ .
(a) 7 km
(b) 3.5 km
(c) 14 km
(d) 28 km.
Answer:
(a) 7 km

Question 6.
A 50 m long train passes over a 250 m long bridge at a velocity of 60 km/h. How long will it take to pass completely over the bridge?
(a) 18 s
(b) 20 s
(c) 24 s
(d) none of these.
Answer:
(a) 18 s

MP Board Solutions

Question 7.
The initial velocity of a train which is stopped in 20 s by applying brakes (retardation due to brakes being 1.5 ms-2) is _______ .
(a) 30 ms-1
(b) 30 cm-1
(c) 20 cm-1
(d) 24 ms-1.
Answer:
(a) 30 ms-1

Question 8.
A wooden slab starting from rest, slides down a 10 m long inclined plane with an acceleration of 5 ms2. What would be its speed at the bottom of the inclined plane?
(a) 10 ms-1
(b) 12 ms-1
(c) 10 cm s-1
(d) 12 cm s-1.
Answer:
(a) 10 ms-1

Question 9.
m/s2 is the SI unit of _______ .
(a) Distance
(b) Displacement
(c) Velocity
(d) Acceleration.
Answer:
(d) Acceleration.

Question 10.
A car increases its speed from 20 km/h to 50 km/h in 10 seconds. Its acceleration is _______ .
(a) 30 m/s2
(b) 3 m/s2
(c) 18 m/s2
(d) 0.83 m/s2.
Answer:
(d) 0.83 m/s2.

Motion Very Short Answer type Questions

Question 1.
Define uniform motion.
Answer:
When an object covers equal distances in equal intervals of time: it is said to be in uniform motion.

Question 2.
Define speed.
Answer:
It is defined as the distance travelled by an object in unit time. Its unit is m/s.

Question 3.
Define average speed.
Answer:
The total distance travelled by an object divided by the total time taken.

Question 4.
Define velocity.
Answer:
Velocity is the speed of an object moving in definite direction.

Question 5.
Define acceleration.
Answer:
Change in the velocity of an object per unit time.
a = \(\frac { v-u }{ t } \), S.I. unit is m/s2.

Motion Short Answer type Questions

Question 1.
While plotting a distance – time graph, why do we plot time on x – axis.
Answer:
While plotting a distance – time graph, we should plot time on x – axis as, all independent quantities are plotted on x – axis.

Question 2.
What is odometer?
Answer:
Odometer is a device fitted in the automobiles to show the distance travelled.

Question 3.
Draw a distance – time graph that represents uniform speed.
Answer:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 17

Question 4.
With the help of distance – time graph show that the object is stationary.
Answer:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 18

Question 5.
What does the area under velocity – time graph represent?
Answer:
The area under the velocity – time graph represents the displacement.

Question 6.
A body travels a distance from A to B, its physical quantity is measured to be -15 m/s. Is it speed or velocity? Give reason for the answer.
Answer:
The physical quantity is -15 m/s. It represents velocity because sign of speed cannot be a negative. Negative sign indicates the opposite direction.

Question 7.
What type of velocity – time graph will you get for a particle moving with a constant acceleration?
Answer:
For a particle moving with a constant acceleration velocity – time graph will be a straight line inclined to x – axis.

Question 8.
Define uniform circular motion.
Answer:
When a body moves in a circular path with uniform speed, its motion is called uniform circular motion.

Question 9.
What is deceleration?
Answer:
When the speed of an object decreases, the object is said to be decelerating. In this case, the direction of acceleration is opposite to the velocity of the object.

Question 10.
What conclusion do you draw about acceleration of the particle in motion from given velocity – time graphs?
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 19
Answer:
(a) No acceleration.
(b) Uniform acceleration.
(c) Non – uniform acceleration.

Question 11.
With the help of graph, show the uniform acceleration and uniform retardation of a body.
Answer:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 20

  • OA – Shows uniform acceleration.
  • CB – Shows uniform retardation.

Question 12.
Give difference between acceleration and velocity.
Answer:
table

Motion Long Answer Type Questions

Question 1.
How can we get speed from distance – time graph?
Answer:
Let us assume that an object moves with a uniform speed. The distance – time graph will be a straight line.
Let d1 be the distance covered in time t1.
Let d2 be the distance covered in time t2.
∴ d2 – d1 will be the distance covered in t2 – t2.
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 21
But, here \(\frac { BC }{ AC }\) = slope of the graph.
Conclusion:
To find the speed from distance – time graph, we can get its slope which is equal to the speed of the object.

Question 2.
Represent a graph that shows the following:
(a) Uniform speed
(b) Non – uniform speed
(c) Stationary object.
Answer:
Time is taken on x – axis as it is independent quantity and all dependent quantities are taken along y – axis.
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 22

Question 3.
(a) What is motion?
(b) State types of motion.
(c) Derive the unit for acceleration.
Answer:
(a) Motion: An object is said to be in motion when its position changes with time. We describe the location of an object by specifying a reference point. Motion is relative. The total path covered by an object is said to be the distance travelled by it.

(b) There are two types of motion: Uniform motion and non – uniform motion

  • Uniform motion: When an object covers equal distances in equal intervals of time, it is said to be in uniform motion.
  • Non – uniform motion: Motion where object cover unequal distances in equal intervals of time.

(c) Acceleration, ‘a’ is change in velocity per unit time.
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 23

Question 4.
(a) What is uniform circular motion?
(b) An athlete runs on a circular track, whose radius is 50 m with a constant speed. It takes 50 seconds to reach point B from starting point A. Find:

  1. the distance covered.
  2. the displacement.
  3. the speed.

Answer:
(a) When a body moves in a circular path with uniform speed, its motion is called uniform circular motion.

(b) Radius = 50 m
Time = 50 s
The distance covered by an athlete A to B i.e., semicircle of the track
∴ Circumference = 2πr
circumference half of = πr.

Question 5.
Derive the equation for velocity – time relation (v = u + at) by graphical method.
Answer:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 24
Let, the initial velocity of a body be, u = OA = CD.
The final velocity of a body be, v = OE = CB
Time, t = OC = AD
AD is parallel to OC
BC = BD + DC
= BD + OA
v = BD + u
∴ BD =v – u …….. (1)
In velocity – time graph, slope gives acceleration.
∴ a = \(\frac { BD }{ AD }\) = \(\frac { BD }{ OC }\) = OC = t
we get, a = \(\frac { BD }{ t }\)
∴ BD = at …….. (2).

Question 6.
A car accelerates uniformly from 20 km/h to 35 km/h in 5 s. Calculate (i) the acceleration and (ii) the distance covered by the car in that time.
Answer:
u =20 km/h = 5.5 m/s
v =35 km/h = 9.72 m/s
t = 5 s
a = \(\frac { v-u }{ t } \)
= \(\frac { 9.7-5.5 }{ 5 } \)
a = \(\frac { 4.2 }{ 5 } \)
= 0.84 m/s2.

(ii) The distance covered by the car s = ut + \(\frac { 1 }{ 2 }\) at2
= 5.5 × 5 + \(\frac { 1 }{ 2 }\)(0.84)(5)2
= 27.5 + \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 0.84 × 25
= 27.5 + 10.5
s = 38 m.

Question 7.
Draw graph to show the following:
(a) Uniform acceleration.
(b) Non – uniform acceleration.
(c) Uniform motion.
Answer:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 28
Uniform acceleration – A body travels equal distances in equal intervals of time.

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 30
Non – uniform acceleration – A body travels unequal distances in equal intervals of time.

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 29
Uniform motion or zero acceleration A body moves with constant speed in same line.

Question 8.
How can you get the distance travelled by an object from its speed – time graph?
Answer:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 27
Suppose an object is moving with a same speed v, the distance covered by this object when it was at (point A) t1 to t2 is:
AB = t2 – t1
AD = BC = v
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 26
= AD . AB
∴ s = Area of rectangle ABCD
∴ To find the distance travelled by a body from its speed – time graph, we need to find the area enclosed by the graph.

Motion Higher Order Thinking Skills (HOTS)

Question 1.
A blacksmith strikes a nail with a hammer of mass 500 g moving with a velocity of 20 ms-1. The hammer comes to rest in 0.02 s after striking the nail. Calculate the force exerted by the nail on the hammer.
Answer:
m = 500 g = \(\frac { 1 }{ 2 }\) kg
u = 20 ms-1 , v = 0
t = 0.02 s, F = ?
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 8 Motion 25
Therefore, force exerted by nail on the hammer = 500 N.

Motion Value Based Question

Question 1.
A jeep was moving at a speed of 120 km/h on an highway. All of a sudden tyre of the jeep got punctured and burst The driver of the jeep did not apply sudden brakes but he slowed down its speed and finally stopped it at the road side. All the passengers in the jeep were shocked but happy with the driver’s decison.

  1. What would have happened if the driver applied sudden brakes?
  2. On applying brakes in which direction would the passengers fall?
  3. What value of driver is reflected in this act?

Answer:

  1. If the driver would have applied sudden brakes, then all the passengers would get hurt and even other vehicles moving on the highway would have collided with this jeep from behind.
  2. On applying brake, the passengers would fall in the forward direction.
  3. The driver showed the presence of mind, concern and responsible behaviour and quick decision taking capability.

MP Board Class 9th Science Solutions

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 11 Work and Energy

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 11 Work and Energy

Work and Energy Intext Questions

Work and Energy Intext Questions Page No. 148

Question 1.
A force of 7 N acts on an object. The displacement is, say 8 m, in the direction of the force (Fig. below). Let us take it that the force acts on the object through the displacement. What is the work done in this case?
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 11 Work and Energy 1
Answer:
The work done W on the body by the force is given by:
Work done = Force × Displacement
W = F × s
Given:
F = 7 N
s = 8 m
Hence, work done, W = 7 × 8
= 56 Nm
= 56 J.

Work and Energy Intext Questions Page No. 149

Question 1.
When do we say that work is done?
Answer:
We can say a work is done whenever the conditions given below are satisfied:

  1. A force is applied over the body.
  2. A displacement of the body is caused by the applied force, along the direction of the applied force.

Question 2.
Write an expression for the work done when a force is acting on an object in the direction of its displacement.
Answer:
When a force ‘F’ displaces a body by a distance ‘d’ in the direction of the applied force, then the work done ‘W’ on the body is given by:
Work done = Force × Displacement
W = F × d.

MP Board Solutions

Question 3.
Define 1 J of work.
Answer:
1 J is the amount of work done when an object is provided with a force of 1 N that displaces it through a distance of 1 m in the direction of the applied force.

Question 4.
A pair of bullocks exerts a force of 140 N on a plough. The field being ploughed is 15 m long. How much work is done in ploughing the length of the field?
Answer:
Here,
Applied force, F = 140 N
Displacement, d = 15 m
We know,
Work done is given by the expression:
Work done = Force × Displacement
W = F × d
So,
W= 140 × 15 = 2100 J
Hence, 2100 J of work is done in ploughing the length of the field.

Work and Energy Intext Questions Page No. 152

Question 1.
What is the kinetic energy of an object?
Answer:
The energy attained by or generated in a body due to its action or motion is called kinetic energy. Every object which possesses motion contain a kinetic energy. A body uses kinetic energy to do work. Kinetic energy can be used for any work to be performed. Kinetic energy is useful to generate other forms of energy too. It is expressed by KE and can be calculated by the following formula:
Ek = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2
Here, m represents mass of object.
And ‘V’ gives the velocity by which object is shifting or working.

MP Board Solutions

Question 2.
Write an expression for the kinetic energy of an object.
Answer:
Energy Ek is proportional to:

  • Object’s mass and
  • Square of its velocity.

Energy Ek due to a moving object with a body mass ‘m’ which is moving with a velocity v, can be given by the expression,
Ek = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2
Its S.I. unit is joule (J).

Question 3.
The kinetic energy of an object of mass, m moving with a velocity of 5 ms-1 is 25 J. What will be its kinetic energy when its velocity is doubled? What will be its kinetic energy when its velocity is increased three times?
Answer:
Given:
K.E. of the object = 25 J
Velocity of the object, v = 5 m/s
Putting value to formula:
∵ K.E = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2

  • m = 2 × K.E / v2
  • m = 2 × \(\frac { 25 }{ 25 }\) = 2 kg

Condition 1:
If velocity is double, v = 2 × 5 = 10 m/s
∴ K.E. (for v = 10 m/s) = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 2 × 100 = 100 J

Condition 2:
If velocity is tripled, v = 3 × 5 = 15 m/s
∴ K.E. (for v = 10 m/s) = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 2 × 225 = 225 J.

Work and Energy Intext Questions Page No. 156

Question 1.
What is Power?
Answer:
Work done is calculated by the amount of power consumption. Power can be understood by the term efficiency of an object to consume or generate energy. So, power is the rate of doing work or the rate of transfer of energy. If W is the amount of work done in time t, then power is given by the expression,
Power = \(\frac { Work }{ Time }\) = \(\frac { Energy }{ Time }\)
or
P = \(\frac { W }{ T }\)
It is calculated in watt (W).

Question 2.
Define 1 watt of power.
Answer:
As we know that:
Power = \(\frac { Work }{ Time }\)
Hence,
A body is said to have power of 1 watt if its work is equal to 1 joule in 1 s, i.e.,
1 W = \(\frac { 1J }{ 1s }\)

MP Board Solutions

Question 3.
A lamp consumes 1000 J of electrical energy in 10 s. What is its power?
Answer:
Power = \(\frac { Work }{ Time }\)
Given,
Work done = Energy consumed by the lamp = 1000 J
Time = 10 s
Putting values,
Power = \(\frac { 1000 }{ 10 }\) = 100 Js-1
= 100 W.

Question 4.
Define average power.
Answer:
When efficiency of an operator is changed with time, average power is calculated.
The average power of an object is defined as the total work done by it in the total time taken.
Total time taken
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 11 Work and Energy 2

Work and Energy NCERT Textbook Exercises

Question 1.
Look at the activities listed below. Reason out whether or not work is done in the light of your understanding of the term ‘work’.

  • Suma is swimming in a pond.
  • A donkey is carrying a load on its back.
  • A wind – mill is lifting water from a well.
  • A green plant is carrying out photosynthesis.
  • An engine is pulling a train.
  • Food grains are getting dried in the sun.
  • A sailboat is moving due to wind energy.

Answer:
Work is done whenever the two given conditions are satisfied:

  • A force is applied over the body.
  • A displacement of the body is caused by the applied force, along the direction of the applied force.

Hence, work is done in case:

  • Suma is swimming in a pond.
  • A wind – mill is lifting water from a well.
  • An engine is pulling a train.
  • A sailboat is moving due to wind energy.

Work is not being done in case:

  • A donkey is carrying a load on its back.
  • A green plant is carrying out photosynthesis.
  • Food grains are getting dried in the sun.

Explanation:

  1. Suma applies a force to push the water backwards which causes a displacement. Hence, work is done by Suma while swimming.
  2. While carrying a load, the donkey has to apply a force in the upward direction. But, displacement is exchanged with shifting, so the work done is zero.
  3. A wind – mill works against the gravitational force to lift water. Hence, work is done.
  4. In this case, chemical change occurs not a physical. Therefore, the work done is zero.
  5. An engine applies force to pull the train. Therefore, there is a displacement in the train in the same direction. Hence, work is done by the engine on the train.
  6. This is an example of evaporation. Hence, the work done is zero.
  7. Wind energy applies a force on the sailboat to push it in the forward direction. Therefore, there is a displacement in the boat in the direction of force. Hence, work is done by wind on the boat.

Question 2.
An object thrown at a certain angle to the ground moves in a curved path and falls back to the ground. The initial and the final points of the path of the object lie on the same horizontal line. What is the work done by the force of gravity on the object?
Answer:
Gravitational forces are proportional to ‘h’ which is vertical displacement and work done by the force of gravity is considered only if vertical displacement occurs. Vertical displacement is given by the difference in the initial and final positions / heights of the object which is zero. In this case work done by gravity is given by thy expression,
W = mgh
Where,
h = Vertical displacement = 0
W = mg × 0 = 0 J
Therefore, the work done by gravity on the given object is zero joule.

MP Board Solutions

Question 3.
A battery lights a bulb. Describe the energy changes involved in the process.
Answer:
When a battery lights a bulb, then the chemical energy of the battery is converted into electrical energy. When the bulb receives this electrical energy, then it converts it into light and heat energy. Hence, the transformation of energy is as follows:
Chemical Energy → Electrical Energy → Light Energy + Heat Energy

Question 4.
Certain force acting on a 20 kg mass changes its velocity from 5 ms-1 to 2 ms-1. Calculate the work done by the force.
Answer:
Kinetic energy is given by the expression, (Ek) = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2.
Where,
Ek = Kinetic energy of the object moving with a velocity,
v Kinetic energy when the object was moving with a velocity 5 ms-1.
(Ek)5 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 20 × (5)2 = 250 J
Kinetic energy when the object was moving with a velocity 2 ms-1.
(Ek)2 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 20 × (2)2 = 40 J

Question 5.
A mass of 10 kg is at a point A on a table. It is moved to a point B. If the line joining A and B is horizontal, what is the work done on the object by the gravitational force? Explain your answer.
Answer:
Work done by gravity depends only on the vertical displacement of the body. It does not depend upon the path of the body.
Therefore, by the expression,
W = mgh
Here,
Vertical displacement, h = 0
W = mg × 0 = 0
Hence, the work done by gravity on the body is zero.

Potential energy calculator will help you instantly determine the ultimate joule associated with a particular object.

Question 6.
The potential energy of a freely falling object decreases progressively. Does this violate the law of conservation of energy? Why?
Answer:
No. In freely falling object only potential energy decreases progressively, but at same time kinetic energy increases and total of both remains equal to initial energy.
Total energy = Potential energy + Kinetic energy
So, this process does not violate the law of conservation of energy. During the process, total mechanical energy of the body remains equal.

Question 7.
What are the various energy transformations that occur when you are riding a bicycle?
Answer:
When we ride a bicycle, the chemical energy of muscles of rider’s body gets transferred into heat energy and kinetic energy of the bicycle. Heat energy is changed to physical energy. Kinetic energy provides a velocity to the bicycle. The transformation can be shown as:
Muscular energy → Kinetic energy + Heat energy
During the transformation, the total energy remains conserved.

MP Board Solutions

Question 8.
Does the transfer of energy take place when you push a huge rock with all your might and fail to move it? Where is the energy you spend going?
Answer:
When we push a huge rock, there is no transfer of muscular energy to the stationary rock. Here, the energy is completely spent doing work (pushing) against friction between the ground and the rock.

Question 9.
A certain, household has consumed 250 units of energy during a month. How much energy is this in joules?
Answer:
1 unit of energy is equal to 1 kilowatt hour (kWh).
1 unit = 1 kWh
1 k Wh = 3.6 × 106 J
Therefore, 250 units of energy
= 250 × 3.6 × 106 = 9 × 108 J.

Question 10.
An object of mass 40 kg is raised to a height of 5 m above the ground. What is its potential energy? If the object is allowed to fell, find its kinetic energy when it is half – way down.
Answer:
Gravitational potential energy is given by the expression,
W = mgh
Where,
h = Vertical displacement = 5 m
m = Mass of the object = 40 kg
g = Acceleration due to gravity = 9.8 ms-2
∴ W = 40 × 5 × 9.8 = 1960 J.
At half – way down, the potential energy of the object will be \(\frac { 1960 }{ 2 }\) = 980 J.
At this point, the object has an equal amount of potential and kinetic energy.
This is due to the law of conservation of energy.
Hence, half – way down, the kinetic energy of the object will be 980 J.

MP Board Solutions

Question 11.
What is the work done by the force of gravity on a satellite moving round the earth? Justify your answer.
Answer:
Work is done whenever the two given conditions are satisfied:

  1. A force acts on the body.
  2. There is a displacement of the body by the application of force in or opposite to the direction of force.

If the direction of force is perpendicular to displacement, then the work done is zero. When a satellite moves around the Earth, then the direction of force of gravity on the satellite is perpendicular to its displacement. Hence, the work done on the satellite by the Earth is zero.

Question 12.
Can there be displacement of an object in the absence of any force acting on it? Think. Discuss this question with your friends and teacher.
Answer:
Yes. For a uniformly moving object, suppose an object is moving with constant velocity. The net force acting on it is zero. But, there is a displacement along the motion of the object. Hence, there can be a displacement without a force.

Question 13.
A person holds a bundle of hay over his head for 30 minutes and gets tired. Has he done some work or not? Justify your answer.
Answer:
When a person holds a bundle of hay over his head, then there is no displacement in the bundle of hay. And since
displacement of the body by the application of force is required to prove that work is done, no work is done here.
Here, force of gravity is acting on the bundle, but the person 1 is not applying any force on it. Hence, in the absence of force, work done by the person on the bundle is zero.

Question 14.
An electric heater is rated 1500 W. How much energy does it use in 10 hours?
Answer:
Energy consumed by an electric heater can be obtained with the help of the expression,
P = \(\frac { W }{ t }\)
Where,
Power rating of the heater, P = 1500, W = 1.5 kW
Time for which the heater has operated, t = 10 h
Work done = Energy consumed by the heater
Therefore,
Energy consumed = Power × Time = 1.5 × 10 = 15 kWh
Hence, the energy consumed by the heater in 10 h is 15 kWh.

MP Board Solutions

Question 15.
Illustrate the law of conservation of energy by discussing the energy changes which occur when we draw a pendulum bob to one side and allow it to oscillate. Why does the bob eventually come to rest? What happens to its energy eventually? Is it a violation of the law of conservation of energy?
Answer:
According to law of conservation of energy, energy can be neither created nor destroyed. It can only be converted from one form to another. Considering the case of an oscillating pendulum.
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 11 Work and Energy 3
When a pendulum moves from its actual position P to either of its extreme point A or B, it rises through a height h above the mean level P. Here at this point, the kinetic energy of the bob changes into potential energy and the kinetic energy becomes zero, and the bob possesses only potential energy.

When it moves towards point P, its potential energy decreases progressively. And the kinetic energy increases. As the bob reaches point P, its potential energy becomes zero and the bob possesses only kinetic energy. This process is repeated as long as the pendulum oscillates.

The pendulum loses its kinetic energy to overcome atmospheric friction and stops after some time. Hence law of conservation of energy is not violated and the total energy of the pendulum and the surrounding system remain conserved.

Question 16.
An object of mass, m is moving with a constant velocity, v. How much work should be done on the object in order to bring the object to rest?
Answer:
We know that Kinetic energy of an object of mass m, moving with a velocity, v is given by:
Ek = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2
To bring the object to rest, total energy must be consumed.
So, \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2 amount of work is required to be done on the object.

Question 17.
Calculate the work required to be done to stop a car of 1500 kg moving at a velocity of 60 km/h?
Answer:
Kinetic energy, Ek = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2
Where,
Mass of car, m = 1500 kg
Velocity of car, v = 60 km/h
= 60 × \(\frac { 5 }{ 18 }\) ms-1
Ek = \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 1500 × [60 × \(\frac { 5 }{ 18 }\)]2
= 20.8 × 104 J.
Hence, 20.8 × 104 J of work is required to stop the car.

Question 18.
In each of the following a force, F is acting on an object of mass, m. The direction of displacement is from west to east shown by the longer arrow. Observe the diagrams carefully and state whether the work done by the force is negative, positive or zero.
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 11 Work and Energy 4
Answer:
Case I: Here, the direction of force acting on the block is perpendicular to the displacement. Therefore, work done will be zero.

Case II: Here, the direction of force acting on the block is in the direction of displacement. Therefore, work done will be positive.

Case III: Here, the direction of force acting on the block is opposite to the direction of displacement. Therefore, work done will be negative.

MP Board Solutions

Question 19.
Soni says that the acceleration in an object could be zero even when several forces are acting on it. Do you agree with her? Why?
Answer:
When all the forces cancel out each other, acceleration in an object will be zero even when several forces are acting on it. And as for a uniformly moving object, the net force acting on the object is zero. Hence, the acceleration of the object is zero. Hence, Soni is right.

Question 20.
Find the energy in kWh consumed in 10 hours by four devices of power 500 W each.
Answer:
We know,
P = \(\frac { W }{ t }\)
Given,
Power of the device (P) = 500 W = 0.50 kW
Total Time (t) = 10 h
Since,
Work done = Energy consumed by the device
Therefore, energy consumed
= Power × Time = 0.50 × 10 = 5 kWh
Hence, the energy consumed by four equal rating devices in 10 h will be:
4 × 5 kWh = 20 kWh
= 20 Units.

Question 21.
A freely falling object eventually stops on reaching the ground. What happens to its kinetic energy?
Answer:
As the object hits the ground, its kinetic energy gets converted into heat energy and sound energy. Sometimes, it also deform the ground and itself depending upon the nature of the ground and the amount of kinetic energy of the object. Freely falling object towards the ground feels following changes:

  • Its potential energy decreases and kinetic energy increases.
  • When the object touches the ground, all its potential energy gets converted into kinetic energy.

Work and Energy Additional Questions

Work and Energy Multiple Choice Questions

Question 1.
S.I. unit of work is ____________ .
(a) Newton
(b) Joule
(c) Watt
(d) All.
Answer:
(b) Joule

Question 2.
Work done is applied and displacement occurred is acute ____________ .
(a) Negative
(b) Zero
(c) Positive
(d) None.
Answer:
(c) Positive

Question 3.
Work done is negative, if angle formed between force applied and displacement occurred is ____________ .
(a) Obtuse
(b) Right angle
(c) Acute
(d) Zero.
Answer:
(a) Obtuse

Question 4.
Work is done if displacement of object occurs in ____________ .
(a) Opposite the direction of force
(b) The direction of force
(c) Zero
(d) Infinite.
Answer:
(b) The direction of force

MP Board Solutions

Question 5.
Force is to work done ____________ .
(a) Inverse
(b) Zero
(c) Proportional
(d) Infinite.
Answer:
(c) Proportional

Question 6.
If direction of applied force and displacement are perpendicular then resultant work will be ____________ .
(a) Zero
(b) Positive
(c) Negative
(d) Infinite.
Answer:
(a) Zero

Question 7.
Writing for two hours is equal to work ____________ .
(a) 1 joule
(b) 2 joule
(c) Zero
(d) None.
Answer:
(c) Zero

Question 8.
Falling ball will have ____________ .
(a) Kinetic energy
(b) Potential energy
(c) Both
(d) None.
Answer:
(c) Both

MP Board Solutions

Question 9.
If mass of an object is doubled over a pully, force required to displacement upto previous destination will be ____________ .
(a) Double
(b) Half
(c) Four times
(d) Equal.
Answer:
(a) Double

Question 10.
Change in kinetic energy, if velocity of an object is doubled will be ____________ .
(a) Double
(b) Half
(c) Equal
(d) 4 times.
Answer:
(d) 4 times.

Question 11.
Rate at which work is done is called ____________ .
(a) Work
(b) Power
(c) K.E.
(d) P.E.
Answer:
(b) Power

Question 12.
Running wings of a fan shows an example of ____________ .
(a) K.E.
(b) P.E.
(c) Work
(d) Power.
Answer:
(a) K.E.

Work and Energy Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Give a formula / expression to give total energy.
Answer:
Total energy = Potential energy + Kinetic energy.

Question 2.
How displacement is related to work?
Answer:
Displacement is proportionally related to work.

MP Board Solutions

Question 3.
What is a positive work?
Answer:
When displacement occurs in direction of force applied and object shifted forms an acute angle with force, work is termed as positive.

Question 4.
What kind of force is applied in a lift?
Answer:
Upward and gravitational force is applied in a lift.

Question 5.
What kind of quantity is power?
Answer:
It is scalar.

Question 6.
What will be the potential energy of an object at ground?
Answer:
PE = mgh
Here, h = 0
So, PE = mg.

Question 7.
What will be the work done if no force is being applied?
Answer:
Since, W = F × S
If F = 0;
W = 0 × S
Hence, W = 0
∴ No work will be done.

Question 8.
Name three forms of energy.
Answer:
Potential energy, Kinetic energy and Gravitational energy.

Question 9.
Write expression to calculate kinetic energy if mass of an object is m and its velocity is v.
Answer:
K.E. = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2.

Question 10.
Write expression for potential energy for an object being shifted to ‘d’ height and ‘a’ mass.
Answer:
PE = agd.

Question 11.
If a machine consumes 1000 J of energy in a second and runs for 5 hours, then calculate total energy consumed.
Answer:
P = \(\frac { W }{ t }\)
= 1000 × (5 × 3600)
= 18000000 joule
or
= 1.8 × 107 joule.

MP Board Solutions

Question 12.
What happen to potential and kinetic energy of a falling object?
Answer:
P.E. = decrease to zero
K.E. = increase from zero
Total P.E. converts to K.E.

Work and Energy Short Answer Type Questions

Question 1.
If a pulley is pulling a box towards itself with a force equal to 10 N and have drawn the box upto 2 m. Calculate the work done by it.
Answer:
Given, F = 10 N and s = 2 m
We know W = F × s
Putting values = 10 × 2
W = 20 Nm
or
20 J.

Question 2.
If a hammer operates over a pully machine with 21 J and pulls the balls to 7 m, Calculate the force applied by the hammer.
Answer:
Given:
W = 21 J and s = 7 m
Using formula W = \(\frac { F }{ s }\)
or
F = \(\frac { W }{ s }\)
Putting values F = \(\frac { 21 }{ 7 }\) = 3 N
Hence, F = 3 N was applied by the hammer.

Question 3.
Calculate the work done by a pair of bullocks if an object is pulled by them for 10 m which has mass equal to 20 kg and an acceleration of 20 ms-1.
Answer:
Given, m = 20 kg, a = 20 ms-1, s = 10 m
Using formula W = F × s
or
W = m × a × s
Putting values = 20 × 20 × 10
= 4000 kg ms-2 m = 4000 J.

Question 4.
Give two examples of energy produced due to work or action.
Answer:
Examples showing production of kinetic energy:

  1. Heat energy in body after exercise.
  2. Generation of kinetic energy in a ball after falling through a point.

Question 5.
Read the following examples and tell in which case work is being done?

  1. Manish is riding bicycle in a circular path.
  2. John throws a pebble which comes back to initial height of ground.
  3. Reading books for 2 hours.
  4. Cooking pizza.

Answer:
Work is being done in none case because:

  1. Case 1: In a circular path displacement is zero, hence work done is zero.
  2. Case 2: Again no displacement occurs.
  3. Case 3: Any kind of force is not being used, hence zero work.
  4. Case 4: No force is applied here, so zero work.

MP Board Solutions

Question 6.
(a) Under what conditions work is said to be done?
(b) A porter lifts a luggage of 1.5 kg from the ground and puts it on his head 1.5 m above the ground. Calculate the work done by him on the luggage.
Answer:
(a) Conditions for work to be done:

  1. Force should be applied.
  2. Body should move in the line of action of force.
  3. Angle between force and displacement should not be 90°.

(b) Given,
Mass of luggage, m = 15 kg
Displacement, s = 1.5 m
Using formula:
Work done i.e., W = F × s = mg × s
= 15 × 10 × 1.5 = 225 J.

Question 7.
Four persons jointly lift a 250 kg box to a height of 1 m and hold it.

  1. Calculate the work done by the persons in lifting the box.
  2. How much work is done for just holding the box?
  3. Why do they get tired while holding it? (g = 10 ms2)

Answer:

  1. Given, F = 250 × 10 = 2500 N
    s = 1 m
    W = F × s = 2500 × 1 = 2500 J.
  2. Zero work, as there is no displacement.
  3. Men are applying a force which is opposite and equal to the gravitational force acting on the box. Muscular effort is involved and therefore persons feel tried.

Question 8.
(i) Justify that “a body at a greater height has larger energy”.
(ii) A body of mass 2 kg is thrown up at a velocity of 10 m/s. Find the potential energy at the highest point.
Answer:
(i) When an object is placed at a greater height, the height increases from the reference level (Velocity remains constant i.e., zero). Hence by comparing the potential energy at two points, we can see that the P.E. at greater height will be larger.

(ii) Given,
Using formula m = 2 kg, v = 10 m/s
Initial KE = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 2 × (10)2 = 100 J
Height will be
h = \(\frac { { v }^{ 2 }-{ u }^{ 2 } }{ 2g } \) = \(\frac { { 0 }^{ 2 }-{ 10 }^{ 2 } }{ 2×10 } \)
= \(\frac { -100 }{ 20 }\) = -5 m
So, magnitude of height = 5 m and
P.E. at highest point = mgh
= 2 × 10 × 5
= 100 J.

Question 9.
A light and a heavy object have the same momentum. What is the ratio of their kinetic energies? Which one has a larger kinetic energy?
Answer:
p1 = m1v1, p2 = m2v2
But p1= p2  or  m1v1 = m2v2
and If m1 < m2 then v1 > v2
(K.E.)1 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) m1v12
(K.E.)2 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) m2v22
(K.E.)1 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) (m1v1)v1 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) p1v1
(K.E.)2 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) (m2v2)v2 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) p2v2.

Question 10.
(i) Define 1 kWh. Relate it to joules.
(ii) Find the energy in kWh in the month of September by four devices of power 100 W each, if each one of them is used for 10 hours daily.
Answer:
(i) 1 kWh is the energy used in 1 hour at the rate of 1000 J/s (or 1 kW)
1 kWh = 3.6 × 106 J

(ii) Energy consumed by four devices in the month of September
= 4 × \(\frac { 100 }{ 1000 }\) × 10 × 30
= 120 kWh.

Work and Energy Long Answer Type Questions

Question 1.
(i) Give SI unit and commercial unit of electrical energy.
(ii) Calculate the power of an electric motor that can lift 800 kg of water to store in a tank at a height of 1500 cm in 20 s. (g = 10 m/s2)
(iii) A lamp consumes 500 J of electrical energy in 20 seconds. What is the power of the lamp?
Answer:
(i) SI unit of electrical energy is Joules (J).
Commercial unit of electrical energy is kilowatt hour (kWh)

(ii) Given,
m = 800 kg,
h = 1500 cm = 15 m,
t = 20 sec, g = 10 m/s2
Using formula,
P = \(\frac { W }{ t }\) = \(\frac { mgh }{ t }\)
= \(\frac { 800×10×15 }{ 20 }\) = 600 W.

(iii) Given,
E = 500 J, t = 20 sec
Using formula,
power P = \(\frac { W }{ E }\) = \(\frac { 500 }{ 20 }\) = 25W.
& r E 20

MP Board Solutions

Question 2.
(i) Name the commercial unit of electrical energy.
(ii) Establish the relationship between the SI unit and the commercial unit of electric energy.
(iii) If 4 bulbs of 50 W for 6 hours, 3 tube lights of 40 W for 8 hours, a T.V of 100 W for 6 hours, a refrigerator of 300 W for 24 hours are used. Calculate the electricity bill amount for a month of 30 days. The cost per unit is ? ₹2.50.
Answer:
(i) The commercial unit of energy is kilowatt hour (kWh)
(ii) The SI unit of energy is joule.
Now, 1 kWh = 1 kW × 1 h
= 1000 W × 1 h
= 1000 W × 3600 s
= 3600000 J
= 3.6 × 106 J
1 kWh = 3.6 × 106 J

(iii)
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 11 Work and Energy 7
Total energy consumed = 9960 Wh = 9.960 kWh
Electricity bill amount = 9.960 units × ₹2.50 = ₹24.90
For 30 days = 30 × 24.90 = ₹747.

Question 3.
(i) Name the physical quantity defined by rate of doing work. Define its SI unit.
(ii) Why is concept of average power useful? How is it determined?
(iii) A boy of mass 45 kg runs up a staircase of 45 steps in 9 s. If the height of each step is 15 cm, find his power.
(g = 10 m/s2)
Answer:
(i) Power: Watt or J/s. 1 watt is the power of an object which does work at the rate of 1 J per second.

(ii) Power of an object may vary. Hence, average power is important in the case when the average power of the entire process within a given time is calculated.
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 11 Work and Energy 6

(iii) P = \(\frac { mgh }{ t }\) = \(\frac { (50×10×45×0.15) }{ 9 }\) = 375 W.

Question 4.
(i) A body of mass 15 kg possesses kinetic energy of 18.75 kJ. Find the velocity.
(ii) An electric bulb of 100 W is used for 4 hours a day. Calculate the energy consumed by it in a day in joules and kilowatt hour unit.
Answer:
(i) K.E. = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2
= 18.75 kJ = 18750
v2 = \(\frac { 18750×2 }{ 15 }\)
v = √2500 m/s = 50 m/s

(ii) E = \(\frac { P }{ t }\) = 100 W × 4 h = 0.4 kWh
Energy consumed by it in a day = 0.4 × 3.6 × 106 J
= 1.44 × 106 J

MP Board Solutions

Question 5.
(a) A stone is thrown upwards from a point A, as shown in the figure. After reaching the highest point B, it comes down. Explain the transformation of energy from A to B and B to A and also mention the type of energy possessed by the stone at point A, B and C of its journey.
(b) A body of mass 20 kg is dropped from a height of 100 m. Find its K.E. and P.E. after,
(i) First second
(ii) Second second
(iii) Third second
Answer:
(a) While moving upward (A to B) K.E → P.E. and while moving downward (B to A)
P.E.→ K.E.
At,
A → K.E.
B → P.E.
C → K.E. + P.E.

(b) Total Energy = mgh
= 20 × 10 × 100 = 2 × 104 J

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 11 Work and Energy 5
(i) After first, second: v = u + gt ms-1
= 10 × 1 = 10 m/s
K.E. = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2.
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 20 × 10 × 10
= 1000 J
P.E.= T.E. – K.E.
= 20,000 – 1000 = 19,000 J

(ii) After second, second: v = 20 ms-1
K.E. = mgh + \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2.
= 4,000 J
P.E. = T.E – K.E.
= 20,000 – 4,000 = 16,000 J

(iii) After third, second: v = 30 ms-1
K.E. = mgh + \(\frac { 1 }{ 2 }\) mv2.
= 9,000 J
P.E. = T.E.- K.E.
= 20,000 – 9,000 = 11,000 J

Work and Energy Higher Order Thinking Skills (HOTS)

Question 1.
Earth and other planets moves continuously around the sun. Do they work?
Answer:
No, Earth and other planets do not work while moving around the earth because they move in a circular path and reach the initial point after sometimes, so shows no displacement, hence no work is done by earth and other planets.

MP Board Solutions

Question 2.
Generally heavy objects exert more power over other objects. Give reason.
Answer:
As expression, P = wit
On expanding, P = \(\frac { m.a.s }{ t } \)
Here, P is proportional to mass in p × m
Hence, heavy object exert more pressure or power.

VI. Value-Based Question

Question 1.
Ravi saw a lady labour who carried stones on her head from one point of the construction site to the other end which was some 500 m far. He prepares a trolley for the labour to carry the stones, to make her work easier:

  1. Is any work done by the labour while carrying the stones from point A to point B on head by lady labour in the construction site?
  2. Is any work done by pulling the trolley of stones from point A to point B?
  3. What value of Ravi is seen in the above act?

Answer:

  1. No work is said to be done in carrying the stones from point A to B on head by the lady.
  2. Work is said to be done by pulling the trolley of stones.
  3. Ravi showed kindness, general awareness and sympathy.

MP Board Class 9th Science Solutions

MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 4 दो चरों वाले रैखिक समीकरण Additional Questions

In this article, we will share MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 4 दो चरों वाले रैखिक समीकरण Additional Questions Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 4 दो चरों वाले रैखिक समीकरण Additional Questions

MP Board Class 9th Maths Chapter 4 अतिरिक्त परीक्षोपयोगी प्रश्न

MP Board Class 9th Maths Chapter 4 दीर्घ उत्तरीय प्रश्न

प्रश्न 1.
दर्शाइए कि बिन्दु A(1, 2), B(-1,-16) और C(0, – 7) रैखिक समीकरण y = 9x – 7 के आलेख पर स्थित है। (2019)
हल:
बिन्दु A(1, 2) के निर्देशांकों का मान समीकरण में रखने पर,
∴ 9x – 7 = 9 x 1 – 7 = 9 – 7 = 2 = y.
⇒ दायाँ पक्ष = बायाँ पक्ष
बिन्दु B(-1, – 16) के निर्देशांकों का मान समीकरण में रखने पर,
∴ 9x – 7 = 9x (-1) – 7 = – 9 – 7 = – 16 = y
⇒ दायाँ पक्ष = बायाँ पक्ष
बिन्दु C(0, – 7) के निर्देशांकों का मान समीकरण में रखने पर,
∴ 9x – 7 = 9 (0) – 7 = 0 – 7 = – 7 =y
⇒ दायाँ पक्ष = बायाँ पक्ष अतः दिए हुए बिन्दु A, B एवं C समीकरण y = 9x – 7 के आलेख पर स्थित हैं।

प्रश्न 2.
रैखिक समीकरण 3x + 4y = 6 का आलेख खींचिए। यह आलेख X-अक्ष और Y-अक्ष को किन बिन्दुओं पर काटता हैं? (2019)
हल:
समीकरण 3x + 4y = 6 (दिया है)
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 4 दो चरों वाले रैखिक समीकरण Ex 4.4 4
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 4 दो चरों वाले रैखिक समीकरण Ex 4.4 4a
अतः संलग्न चित्र 4.18 अभीष्ट आलेख है तथा यह आलेख -अक्ष को बिन्दु (2, 0) पर एवं Y-अक्ष को बिन्दु (0, 1\(\frac { 1 }{ 2 }\)) पर काटता है।
MP Board Solutions

प्रश्न 3.
वह रैखिक समीकरण जो फॉरेनहाइट (F) को सेल्सियस (C) में बदलती है, सम्बन्ध c = \(\frac { 5F – 160 }{ 9 }\) से दी जाती है।
(i) यदि तापमान 86°F है, तो सेल्सियस में तापमान क्या है ?
(ii) यदि तापमान 35°C है, तो फॉरेनहाइट में तापमान क्या है ?
(iii) यदि तापमान 0°C है तो फॉरेनहाइट में तापमान क्या है तथा यदि तापमान 0°F है, तो सेल्सियस में तापमान क्या है ?
(iv) तापमान का वह कौन-सा संख्यात्मक मान है जो दोनों पैमानों (मात्रको) में एक ही है ?
हल:
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 4 दो चरों वाले रैखिक समीकरण Ex 4.4 5

MP Board Class 9th Maths Chapter 4 लघु उत्तरीय प्रश्न

प्रश्न 1.
उस सरल रेखा से निरूपित समीकरण का आलेख खींचिए जो X-अक्ष के समानान्तर है और उसके नीचे 3 मात्रक की दूरी पर है।
उत्तर:
अभीष्ट चित्र संलग्न है।
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 4 दो चरों वाले रैखिक समीकरण Ex 4.4 6

प्रश्न 2.
उस रैखिक समीकरण का आलेख खींचिए जिसके हल उन बिन्दुओं से निरूपित हैं जिनके निर्देशांकों का योग 10 इकाई है।
हल:
प्रश्नानुसार, अभीष्ट समीकरण होगा : x + y = 10
यदि x = 0 तो 0 + y = 10 ⇒ y = 10
यदि x = 5 तो 5 + y = 10 ⇒ y = 10 – 5 = 5
यदि x = 10 तो 10 + y = 10 ⇒ y = 10 – 10 = 0
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 4 दो चरों वाले रैखिक समीकरण Ex 4.4 7
अतः उपर्युक्त चित्र अभीष्ट आलेख है।

प्रश्न 3.
समीकरण y = 2x + 1 का आलेख खींचिए। (2019)
हल:
निर्देशः उपर्युक्त प्रश्न के समीकरण की तरह हल कीजिए।

प्रश्न 4.
रैखिक समीकरण x + 2y = 8 का वह हल ज्ञात कीजिए जो निम्नलिखित पर एक बिन्दु निरूपित करता है:
(i) X-अक्ष
(ii) Y-अक्ष।
हल:
(i) चूँकि X-अक्ष पर बिन्दु की कोटि y = 0. इसलिए x + 2 x 0 = 8 ⇒ x + 0 = 8
⇒ x = 8
अतः समीकरण का अभीष्ट हल : x = 8, y = 0.

(ii) चूँकि Y-अक्ष पर बिन्दु की भुंज x = 0. इसलिए
0 + 2y = 8 ⇒ 2y = 8 ⇒ y = 8/2 = 4
अतः समीकरण का अभीष्ट हल : x = 0, y = 4.

प्रश्न 5.
मान लीजिए.y, x के अनुक्रमानुपाती है। यदि x = 4 होने पर y = 12 हो, तो एक रैखिक समीकरण लिखिए। जब x = 6, तोy का क्या मान है ?
हल:
चूँकि y α x
⇒ y = Cx
जब x = 4 होने पर y = 12 हो, तो
12 = C x 4
⇒ C = 12/4 = 3 C का मान समीकरण y = Cx में रखने पर,
y = 3x अतः अभीष्ट समीकरण : y = 3x.
अब x = 6 का मान समीकरण y = 3x में रखने पर,
y = 3 x 6 = 18
अतः एका अभीष्ट मान = 18.
MP Board Solutions

MP Board Class 9th Maths Chapter 4 अति लघु उत्तरीय प्रश्न

प्रश्न 1.
निम्नलिखित कथन सत्य हैं या असत्य लिखिए। अपने उत्तरों का औचित्य दीजिए।
(i) बिन्दु (0, 3) रैखिक समीकरण 3x + 4y = 12 के आलेख पर स्थित है।
(ii) रैखिक समीकरण x + 2y = 7 के आलेख बिन्दु (0, 7) से होकर जाता है।
(iii) सारणी :
MP Board Class 9th Maths Solutions Chapter 4 दो चरों वाले रैखिक समीकरण Ex 4.4 8
से प्राप्त बिन्दुओं के निर्देशांक समीकरण x – y + 2 = 0 के कुछ हलों को निरूपित करते हैं।
(iv)दो चरों वाली रैखिक समीकरण के आलेख का प्रत्येक बिन्दु उस समीकरण का एक हल निरूपित नहीं करता है।
(v) दो चरों वाली रैखिक समीकरण के आलेख का एक सरल रेखा में होना आवश्यक नहीं है।
उत्तर:
(i) कथन सत्य है, क्योंकि बिन्दु के निर्देशांक समीकरण को सन्तुष्ट करते हैं।
(ii) कथन असत्य है, क्योंकि बिन्दु के निर्देशांक समीकरण को सन्तुष्ट नहीं करते हैं।
(iii) कथन सत्य है, क्योंकि बिन्दु (3, -5) के निर्देशांक समीकरण को सन्तुष्ट नहीं करते हैं।
(iv) कथन असत्य है, क्योंकि दो चरों वाली रैखिक समीकरण का प्रत्येक बिन्दु उस समीकरण का एक हल निरूपित करता है।
(v) कथन असत्य है, क्योंकि दो चरों वाली रैखिक समीकरण का आलेख सदैव एक सरल रेखा होती है।

प्रश्न 2.
वह रैखिक समीकरण लिखिए जिसकी कोटि उसके भुज से तीन गुनी है। (2019)
उत्तर:
y = 3x.

MP Board Class 9th Maths Chapter 4 वस्तुनिष्ठ प्रश्न

बहु-विकल्पीय प्रश्न

प्रश्न 1.
रैखिक समीकरण 2x – 5y = 7 :
(a) का एक अद्वितीय हल है
(b) के दो हल हैं
(c) के अपरिमित रूप से अनेक हल हैं
(d) का कोई हल नहीं है।
उत्तर:
(c) के अपरिमित रूप से अनेक हल हैं

प्रश्न 2.
यदि (2,0) रैखिक समीकरण 2x + 3y = k का हल है, तो k का मान है :
(a) 4
(b) 6
(c) 5
(d) 2.
उत्तर:
(a) 4

प्रश्न 3.
रैखिक समीकरण 2x + 3y = 6 का आलेख -अक्ष को निम्नलिखित में से किस बिन्दु पर काटता
(a) (2, 0)
(b) (0, 3)
(c) (3, 0)
(d) (0, 2).
उत्तर:
(d) (0, 2).

प्रश्न 4.
X-अक्ष पर स्थित किसी बिन्दु का रूप होता है :
(a) (x, y)
(b) (0, y)
(c) (x, 0)
d) (x, 4).
उत्तर:
(c) (x, 0)
MP Board Solutions

प्रश्न 5.
रेखा y = x पर स्थित किसी बिन्दु का रूप होता है :
(a) (a, a)
(b) (0, a)
(c) (a, 0)
(d) (a, – a).
उत्तर:
(a) (a, a)

प्रश्न 6.
X-अक्ष की समीकरण का रूप है :
(a) x = 0
(b) y = 0
(c) x + y = 0
(d) x = y
उत्तर:
(b) y = 0

प्रश्न 7.
दो चरों वाला रैखिक समीकरण है : (2019)
(a) ax2 + bx + c = 0
(b) ax + b = 0
(c) ax3 + bx2 + c = 0
(d) ax + by + c = 0.
उत्तर:
(d) ax + by + c = 0.

प्रश्न 8.
x = 5, y = 2 निम्नलिखित रैखिक समीकरण का हल है:
(a) x + 2y = 7
(b) 5x + 2y = 7
(c) x + y = 7
(d) 5x + y = 7.
उत्तर:
(c) x + y = 7

प्रश्न 9.
रैखिक समीकरण 2x + 3y = 6 का आलेख एक रेखा है जो X-अक्ष को निम्नलिखित बिन्दु पर मिलती है:
(a) (0, 2)
(b) (2, 0)
(c) (3, 0)
(d) (0, 3).
उत्तर:
(c) (3, 0)
MP Board Solutions

प्रश्न 10.
(a, a) रूप का बिन्दु सदैव स्थित होता है :
(a) X-अक्ष पर
(b) Y-अक्ष पर
(c) रेखा y = x पर
(d) रेखा x + y = 0 पर।
उत्तर:
(c) रेखा y = x पर

प्रश्न 11.
(a,-a) रूप का बिन्दु सदैव रेखा पर स्थित होता है :
(a) x = a
(b) y = -a.
(c)y = x
(d) x + y = 0.
उत्तर:
(d) x + y = 0.

प्रश्न 12.
दो संख्याओं का योग 25 व अन्तर 5 है, तो वे संख्याएँ होंगी : (2018)
(a) 15, 10
(b) 20, 5
(c) 13, 12
(d) 30, 5
उत्तर:
(a) 15, 10

रिक्त स्थानों की पूर्ति
1. एक ऐसा समीकरण जिसका आलेख एक सरल रेखा होता है, …… समीकरण कहलाता है।
2. रैखिक समीकरण ax + by + c = 0 का आलेख एक ……..रेखा है।
3. x और y का मान युग्म (x, y) जो दिए हुए समीकरण ax + by + c = 0 को सन्तुष्ट करता है, उक्त समीकरण का ………. कहलाता है।
4. जब किसी समीकरण निकाय का कोई भी हल नहीं होता, तब निकाय ……….. निकाय कहलाता है।
5. जब किसी समीकरण निकाय का कोई हल होता है, तब निकाय …………. निकाय कहलाता है।
6. दो चरों वाले एक घात समीकरण का ग्राफ ………… को प्रदर्शित करता है। (2018)
7. यदि एक समीकरण x + 2y = 5 में x = 1 है, तब y का मान ……….. है। (2019)
उत्तर:
1. रैखिक,
2. सरल,
3. हल,
4. असंगत,
5. संगत,
6. सरल रेखा,
7. 2 (दो)।

जोड़ी मिलान
स्तम्भ ‘A’                                      स्तम्भ ‘B’
1. रेखाएँ सम्पाती हों                  (a) y का मान शून्य
2. रेखाएँ प्रतिच्छेदी हों               (b) x का मान शून्य
3. रेखाएँ समानान्तर हों             (c) अनन्ततः अनेक हल
4. रेखा X-अक्ष को काटे            (d) अद्वितीय हल
5. रेखा Y-अक्ष को काटे             (e) कोई हल नहीं
उत्तर:
1. → (c),
2. → (d),
3. → e),
4. → (a),
5. → (b)
MP Board Solutions

सत्य/असत्य कथन
1. समीकरण x + 2y = 5 में यदि x = 1 तो y = 2 होगा।
2. रैखिक समीकरण का आलेख एक वृत्त होता है।
3. दो चरों वाले एकघातीय समीकरण रैखिक समीकरण कहलाते हैं।
4. X-अक्ष का समीकरण x = 0 होता है। (2019)
5. Y-अक्ष, के समानान्तर रेखा का समीकरण x = + a होता है।
6. समीकरण x +2y = 3 का एक हल (1, 1) है। (2019)
7. बिन्दु (0, 5) समीकरण y = 5x + 5 का हल है। (2019)
8. मूल-बिन्दु से गुजरने वाली रेखा का आलेख y = kx रूप द्वारा प्रदर्शित होता है। (2019)
9. रैखिक समीकरण 2x -3y = 0 में चर 2 एवं – 3 है। (2019)
उत्तर:
1. सत्य,
2. असत्य,
3. सत्य,
4. असत्य,
5. सत्य,
6. सत्य,
7. सत्य,
8. सत्य,
9. असत्य।

एक शब्द/वाक्य में उत्तर

1. जब किसी समीकरण निकाय के अनन्ततः अनेक हल हों तो उसका आलेख कैसा होगा?
2. जब किसी समीकरण निकाय का अद्वितीय हल हो, तो उसका आलेख कैसा होगा?
3. जब किसी समीकरण निकाय का कोई हल न हो, तो उसका आलेख कैसा होगा?
4. यदि \(\frac { { a }_{ 1 } }{ { a }_{ 2 } } \neq \frac { { b }_{ 1 } }{ { b }_{ 2 } }\), तो निकाय का हल क्या होगा?
5. यदि \(\frac { { a }_{ 1 } }{ { a }_{ 2 } } =\frac { { b }_{ 1 } }{ { b }_{ 2 } }\neq \frac { { c }_{ 1 } }{ { c }_{ 2 } }\) तो निकाय का हल क्या होगा?
6. यदि \(\frac { { a }_{ 1 } }{ { a }_{ 2 } } =\frac { { b }_{ 1 } }{ { b }_{ 2 } }= \frac { { c }_{ 1 } }{ { c }_{ 2 } }\), तो निकाय का हल क्या होगा?
7. रैखिक समीकरण में चर राशि की उच्चतम घात होती है। (2018)
8. दो.चरों वाला एक रैखिक समीकरण लिखिए। (2019)
9. यदि x = 2, y = 1 समीकरण 2x + 3y =k का हल है, तब k का मान क्या होगा? (2019)
उत्तर:
1. सम्पाती रेखाएँ,
2. प्रतिच्छेदी रेखाएँ,
3. समानान्तर रेखाएँ,
4. अद्वितीय हल,
5. कोई हल नहीं,
6. अनन्ततः अनेक हल,
7. एक,
8. ax + by + c = 0,
9. 7 (सात)।

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई

In this article, we will share MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई

MP Board Class 9th Science Chapter 5 पाठ के अन्तर्गत के प्रश्नोत्तर

प्रश्न श्रृंखला-1 # पृष्ठ संख्या 66

प्रश्न 1.
कोशिका की खोज किसने की और इसे किस उपकरण से देखा और कैसे? (2018, 19)
उत्तर:
कोशिका की खोज रॉबर्ट हुक ने की थी। उसने अपने स्वनिर्मित सूक्ष्मदर्शी की सहायता से कॉर्क की पतली काट का अवलोकन करते समय मधुमक्खी के छत्ते के समान संरचना वाले छोटे-छोटे प्रकोष्ठकों को देखा जिन्हें उसने कोशिका कहा।

प्रश्न 2.
कोशिका को जीवन की संरचनात्मक एवं क्रियात्मक इकाई क्यों कहते हैं?
उत्तर:
प्रत्येक जीव की संरचना कोशिकाओं से होती है तथा प्रत्येक कोशिका में उपस्थित विभिन्न कोशिकांग विभिन्न प्रकार के कार्यों को प्रतिपादित करते हैं, इसलिए कोशिका को जीवन की संरचनात्मक एवं क्रियात्मक इकाई कहते हैं।

प्रश्न श्रृंखला-2 # पृष्ठ संख्या 68

प्रश्न 1.
CO2 तथा पानी जैसे पदार्थ कोशिका से कैसे अन्दर तथा बाहर जाते हैं ? इस पर चर्चा करें।
उत्तर:
CO2 तथा पानी जैसे पदार्थ कोशिका के अन्दर तथा बाहर विशिष्ट विसरण के द्वारा जाते हैं जिसे परासरण कहते हैं। इसके लिए प्लाज्मा झिल्ली महत्वपूर्ण योगदान करती है।

प्रश्न 2.
प्लाज्मा झिल्ली को वर्णात्मक पारगम्य झिल्ली क्यों कहते हैं?
उत्तर:
प्लाज्मा झिल्ली कुछ ही पदार्थों को कोशिका के अन्दर या बाहर आने-जाने देती है। इसलिए इसे वर्णात्मक पारगम्य झिल्ली कहते हैं।

MP Board Solutions

प्रश्न श्रृंखला-3 # पृष्ठ संख्या 70

प्रश्न 1.
क्या अब आप निम्नलिखित तालिका में दिए गए रिक्त स्थानों को भर सकते हैं जिससे कि प्रोकैरियोटी तथा यूकैरियोटी कोशिकाओं में अन्तर स्पष्ट हो सके ?
उत्तर:
प्रोकैरियोटी तथा यूकैरियोटी कोशिकाओं में अन्तर:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 1

प्रश्न श्रृंखला-4# पृष्ठ संख्या 73

प्रश्न 1.
दो ऐसे अंगकों के नाम बताइए जिनमें अपना आनुवंशिक पदार्थ होता है। (2018)
उत्तर:

  1. माइटोकॉण्ड्रिया
  2. प्लास्टिड।

प्रश्न 2.
यदि किसी कोशिका का संगठन किसी भौतिक अथवा रासायनिक प्रभाव के कारण नष्ट हो जाता है तो क्या होगा?
उत्तर:
किसी कोशिका का संगठन नष्ट होने से उसके द्वारा सम्पादित सभी कार्य रुक जायेंगे।

प्रश्न 3.
लाइसोसोम को आत्मघाती थैली (स्वघाती थैली या सुसाइड बैग) क्यों कहा जाता है? (2019)
उत्तर:
कोशिकीय चयापचय में व्यवधान के कारण जब कोशिका क्षतिग्रस्त या मृत हो जाती है तो लाइसोसोम फट जाते हैं और उसके पाचक एन्जाइम अपनी ही कोशिकाओं का पाचन कर देते हैं। इसलिए लाइसोसोम को आत्मघाती थैली अथवा स्वघाती थैली (सुसाइड बैग) कहा जाता है।

प्रश्न 4.
कोशिका के अन्दर प्रोटीन का संश्लेषण कहाँ होता है?
उत्तर:
राइबोसोम्स पर।

MP Board Solutions

MP Board Class 9th Science Chapter 5 पाठान्त अभ्यास के प्रश्नोत्तर

प्रश्न 1.
पादप कोशिकाओं और जन्तु कोशिकाओं में अन्तर लिखिए। (कोई तीन) (2018, 19)
उत्तर:
पादप कोशिकाओं और जन्तु कोशिकाओं में अन्तर:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 2

प्रश्न 2.
प्रोकैरियोटी कोशिकाएँ यूकैरियोटी कोशिकाओं से किस प्रकार भिन्न होती हैं? (2018)
उत्तर:
प्रोकैरियोटिक तथा यूकैरियोटिक कोशिकाओं में अन्तर:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 3

MP Board Solutions

प्रश्न 3.
यदि प्लाज्मा झिल्ली फट जाये अथवा टूट जाए तो क्या होगा?
उत्तर:
प्लाज्मा झिल्ली कोशिका के घटकों को बाहरी पर्यावरण से अलग रखती है तथा यह परासरण की क्रिया में वर्णात्मक पारगम्य झिल्ली का काम करती है। इसलिए इस झिल्ली के फट जाने या टूट जाने पर परासरण की क्रिया रुक जायेगी तथा कोशिका के घटक बाहरी पर्यावरण के सम्पर्क में आ जाएँगे तथा कोशिका मर जायेगी।

प्रश्न 4.
यदि गॉल्जी उपकरण न हो तो कोशिका के जीवन में क्या होगा?
उत्तर:
गॉल्जी उपकरण के न होने से सभी प्रकार की पुटिकाओं का बनना बन्द हो जायेगा तथा पदार्थों का संचयन, रूपान्तरण तथा कोशिका के अन्दर तथा बाहर विभिन्न क्षेत्रों में प्रेषण नहीं होगा, साथ ही सामान्य शक्कर से जटिल शक्कर नहीं बनेगी।

प्रश्न 5.
कोशिका का कौन-सा अंगक बिजलीघर है? और क्यों? (2019)
उत्तर:
कोशिका का बिजलीघर माइटोकॉण्ड्रिया है क्योंकि यह प्रकाश-संश्लेषण की क्रिया द्वारा ATP के रूप में ऊर्जा का उत्पादन करता है।

प्रश्न 6.
कोशिका झिल्ली को बनाने वाले लिपिड तथा प्रोटीन का संश्लेषण कहाँ होता है?
उत्तर:
अन्तर्द्रव्यी जालिका में।

प्रश्न 7.
अमीबा अपना भोजन कैसे प्राप्त करता है?
उत्तर:
अमीबा अपना भोजन एण्डोसाइटोसिस प्रक्रिया द्वारा प्राप्त करता है।

प्रश्न 8.
परासरण क्या है?
उत्तर:
परासरण-“एक विशिष्ट प्रकार का विसरण जिसमें वर्णात्मक झिल्ली के द्वारा गति होती है अर्थात् वह प्रक्रिया जिसमें जल के अणु वर्णात्मक पारगम्य झिल्ली द्वारा उच्च जल सान्द्रता से निम्न जल सान्द्रता की ओर गति करते हैं, परासरण कहलाती है।

प्रश्न 9.
निम्नलिखित परासरण प्रयोग करेंछिले हुए आधे-आधे आलू के चार टुकड़े लो, इन चारों को खोखला करें जिससे कि आलू के कप बन जाएँ। इनमें से एक कप को उबले आलू में बनाना है। आलू के प्रत्येक कप को जल वाले बर्तन में रखो। अब –

(a) कप ‘A’ को खाली रखो
(b) कप ‘B’ में एक चम्मच चीनी डालो
(c) कप ‘C’ में एक चम्मच नमक डालो
(d) उबले आलू से बनाए गए कप ‘D’ में एक चम्मच चीनी डालो।

आलू के इन चारों कपों को दो घण्टे तक रखने के पश्चात् उनका अवलोकन करो तथा निम्न प्रश्नों के उत्तर दो –

(i) ‘B’ तथा ‘C’ के खाली भाग में जल क्यों एकत्रित हो गया? इसका वर्णन करो।
(ii) ‘A’ आलू इस प्रयोग के लिए क्यों महत्वपूर्ण है?
(iii) ‘A’ तथा ‘D’ आलू के खाली भाग में जल एकत्रित क्यों नहीं हुआ? इसका वर्णन करो।
उत्तर:
1. कप ‘B’ तथा ‘C’ की दीवारें कच्चे आलू की हैं जो वर्णात्मक पारगम्य झिल्ली की तरह व्यवहार करती हैं। जल की सान्द्रता कप के बाहर अधिक है इसलिए परासरण द्वारा बाहर से जल ने अन्दर प्रवेश किया। इसलिए इनके खाली भाग में जल एकत्रित हुआ।

2. आलू ‘A’ में अन्दर कोई पदार्थ या विलयन नहीं। यह इसलिए महत्वपूर्ण है कि यह देखना है कि परासरण की क्रिया होगी या नहीं।

3. कप ‘A’ में दूसरा विलयन नहीं है तथा कप ‘D’ की दीवार उबले आलू से बनी होने के कारण वर्णात्मक पारगम्य झिल्ली की तरह व्यवहार नहीं करेगी इसलिए इसके खाली स्थान में जल एकत्रित नहीं हुआ।

MP Board Solutions

प्रश्न 10.
कायिक वृद्धि एवं मरम्मत हेतु किस प्रकार के कोशिका विभाजन की आवश्यकता होती है तथा इसका औचित्य बताइए?
उत्तर:
कायिक वृद्धि एवं मरम्मत हेतु “समसूत्री कोशिका विभाजन” की आवश्यकता होती हैं क्योंकि इस विभाजन में मातृ कोशिका विभाजित होकर दो समरूप संतति कोशिकाओं का निर्माण करती हैं जिनमें गुणसूत्रों की संख्या मातृ कोशिकाओं की संख्या के बराबर होती है। फलस्वरूप जीवों में वृद्धि एवं ऊतकों की मरम्मत में सहायता मिलती है।

प्रश्न 11.
युग्मकों के बनने के लिए किस प्रकार का कोशिका विभाजन होता है ? इस विभाजन का महत्व बताइए।
उत्तर:
युग्मकों के बनने के लिए अर्द्धसूत्री कोशिका विभाजन होता है। अर्द्धसूत्री कोशिका विभाजन का महत्व-इस विभाजन में दो के स्थान पर चार कोशिकाएँ बनती हैं। इन नई कोशिकाओं में गुणसूत्रों की संख्या मातृ कोशिकाओं से आधी रह जाती है। जनन के फलस्वरूप पुत्री कोशिकाएँ बनती हैं जिनमें गुणसूत्रों की संख्याएँ मातृ कोशिकाओं के समान हो जाती हैं। इससे संतति का निर्माण होता है तथा वंश वृद्धि होती है।

MP Board Class 9th Science Chapter 5 परीक्षोपयोगी अतिरिक्त प्रश्नोत्तर

MP Board Class 9th Science Chapter 5 वस्तुनिष्ठ प्रश्न

बहु-विकल्पीय

प्रश्न 1.
निम्नलिखित में किसे क्रिस्टल रूप में बनाया जा सकता है?
(a) जीवाणु
(b) अमीबा
(c) विषाणु
(d) शुक्राणु
उत्तर:
(c) विषाणु

प्रश्न 2.
कोशिका फूल जायेगी यदि –
(a) कोशिका के भीतर जल के अणुओं की सान्द्रता उसके बाहर चारों ओर उपस्थित जल के अणुओं की सान्द्रता से अधिक होगी
(b) कोशिका के बाहर चारों ओर उपस्थित जल के अणुओं की सान्द्रता कोशिका के भीतर जल के अणुओं की सान्द्रता से अधिक हो
(c) कोशिका के भीतर तथा उसके बाहर के जल के अणुओं की सान्द्रता समान हो
(d) जल के अणुओं की सान्द्रता महत्व नहीं रखती।
उत्तर:
(b) कोशिका के बाहर चारों ओर उपस्थित जल के अणुओं की सान्द्रता कोशिका के भीतर जल के अणुओं की सान्द्रता से अधिक हो

प्रश्न 3.
गुणसूत्र बने होते हैं –
(a) डी. एन. ए. से
(b) प्रोटीन से
(c) डी. एन. ए. एवं प्रोटीन से
(d) आर. एन. ए. से
उत्तर:
(c) डी. एन. ए. एवं प्रोटीन से

प्रश्न 4.
इनमें से कौन-सा कार्य राइबोसोम का नहीं है?
(i) यह प्रोटीन अणुओं के निर्माण में सहायता करता है।
(ii) यह एन्जाइमों के निर्माण में सहायता करता है।
(iii) यह हॉर्मोनों के निर्माण में सहायता करता है।
(iv) यह मंड (स्टार्च) अणुओं के निर्माण में सहायता करता है।

(a) (i) और (ii)
(b) (ii) और (iii)
(c) (iii) और (iv)
(d) (i) और (iv)
उत्तर:
(c) (iii) और (iv)

प्रश्न 5.
इनमें से किसका सम्बन्ध अर्न्तद्रव्यी जालिका से नहीं है?
(a) यह केन्द्रक एवं कोशिकाद्रव्य के बीच प्रोटीन के लिए अभिगमन चैनल की तरह कार्य करती है।
(b) यह कोशिकाद्रव्य के विभिन्न क्षेत्रों के बीच पदार्थों को पहुँचाती है
(c) यह ऊर्जा उत्पादन का स्थल हो सकती है।
(d) यह कोशिका भी कुछ जैव-रासायनिक क्रियाओं का स्थल हो सकता है।
उत्तर:
(c) यह ऊर्जा उत्पादन का स्थल हो सकती है।

प्रश्न 6.
परासरण की कुछ परिभाषाएँ नीचे दी गई हैं। इन्हें सावधानी से पढ़िये और सही परिभाषा चुनिए –
(a) अर्धपारगम्य झिल्ली से होकर, जल के अणुओं का अधिक सान्द्रता वाले क्षेत्र की ओर जाना।
(b) विलयन अणुओं का अधिक सान्द्रता से निम्न सान्द्रता की ओर जाना।
(c) पारगम्य झिल्ली से होकर विलायक अणुओं का अधिक सान्द्रता से निम्न सान्द्रता वाले विलयन की ओर जाना।
(d) अर्धपारगम्य झिल्ली से होकर विलेय अणुओं का निम्न सान्द्रता वाले विलयन से अधिक सान्द्रता वाले विलयन की ओर जाना।
उत्तर:
(a) अर्धपारगम्य झिल्ली से होकर, जल के अणुओं का अधिक सान्द्रता वाले क्षेत्र की ओर जाना।

प्रश्न 7.
पादप कोशिकाओं में जीवद्रव्यकुंचन को इस तरह परिभाषित किया जाता है –
(a) अल्प परासारी माध्यम में प्रद्रव्य झिल्ली का टूटना (लयन)
(b) अल्प परासारी माध्यम में कोशिकाद्रव्य का सिकुड़ना
(c) केन्द्रकद्रव्य का सिकुड़ना
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर:
(b) अल्प परासारी माध्यम में कोशिकाद्रव्य का सिकुड़ना

MP Board Solutions

प्रश्न 8.
निम्नलिखित में से किसके चारों ओर एकल झिल्ली का आवरण होता है?
(a) माइटोकॉण्ड्रिया
(b) रसधानी
(c) लाइसोसोम
(d) लवक
उत्तर:
(b) रसधानी

प्रश्न 9.
कौन-सा कोशिका-अंगक कोशिका के अन्दर विषैले पदार्थ एवं औषधि (ड्रग्स) को आविष रहित करने में मुख्य भूमिका निभाता है?
(a) गॉल्जी उपकरण
(b) लाइसोसोम
(c) चिकनी अन्तर्द्रव्यी जालिका
(d) रसधानी
उत्तर:
(c) चिकनी अन्तर्द्रव्यी जालिका

प्रश्न 10.
कोशिका झिल्ली निर्माण के लिए आवश्यक प्रोटीनों एवं लिपिडों का उत्पादन निम्नलिखित द्वारा किया जाता है –
(a) रुक्ष अन्तर्द्रव्यी जालिका
(b) गॉल्जी उपकरण
(c) कोशिका झिल्ली
(d) माइटोकॉण्ड्रिया
उत्तर:
(a) रुक्ष अन्तर्द्रव्यी जालिका

प्रश्न 11.
प्रोकैरियोट का अपरिभाषित केन्द्रक क्षेत्र कहलाता है –
(a) केन्द्रक
(b) केन्द्रिका
(c) न्यूक्लिक अम्ल
(d) केन्द्रकाभ
उत्तर:
(d) केन्द्रकाभ

प्रश्न 12.
कोशिका-अंगक जो सरल शर्करा को जटिल शर्करा में बदलने में शामिल है –
(a) अन्तर्द्रव्यी जालिका
(b) राइबोसोम
(c) लवक
(d) गॉल्जी उपकरण
उत्तर:
(d) गॉल्जी उपकरण

प्रश्न 13.
निम्नलिखित में से कौन-सा रसधानी का कार्य नहीं है?
(a) संग्रहण
(b) कोशिका को स्फीति एवं दृढ़ता प्रदान करना
(c) अपशिष्ट उत्सर्जन
(d) गमन
उत्तर:
(d) गमन

प्रश्न 14.
अमीबा जिस प्रक्रिया के द्वारा भोजन प्राप्त करता है, वह कहलाती है –
(a) बहिः कोशिकता
(b) अन्त: कोशिकता
(c) प्रद्रव्यलयन
(d) बहिः कोशिकता एवं अन्त:कोशिकता दोनों
उत्तर:
(b) अन्त: कोशिकता

प्रश्न 15.
निम्न में से किसकी कोशिका भित्ति सेलुलोज से नहीं बनी है?
(a) जीवाणु
(b) हाइड्रिला
(c) आम वृक्ष
(d) कैक्टस
उत्तर:
(a) जीवाणु

प्रश्न 16.
सिल्वर नाइट्रेट का घोल किसी एक के अध्ययन में इस्तेमाल होता है –
(a) अन्तर्द्रव्यी जालिका
(b) गॉल्जी उपकरण
(c) केन्द्रक
(d) माइटोकॉण्ड्रिया
उत्तर:
(b) गॉल्जी उपकरण

प्रश्न 17.
केन्द्रक के अलावा वह अंगक जिसमें डी. एन. ए. होता है –
(a) अन्तर्द्रव्यी जालिका
(b) गॉल्जी उपकरण
(c) माइटोकॉण्ड्रिया
(d) लाइसोसोम
उत्तर:
(c) माइटोकॉण्ड्रिया

प्रश्न 18.
निम्नलिखित में से किसको कोशिका की रसोई कहा जाता है?
(a) माइटोकॉण्ड्रिया
(b) अन्तर्द्रव्यी जालिका
(c) हरितलवक
(d) गॉल्जी उपकरण
उत्तर:
(c) हरितलवक

प्रश्न 19.
कोशिका में लिपिड अणुओं को निम्न के द्वारा संश्लेषित किया जाता है –
(a) चिकनी अन्तर्द्रव्यी जालिका
(b) रुक्ष अन्तर्द्रव्यी जालिका
(c) गॉल्जी उपकरण
(d) लवक
उत्तर:
(a) चिकनी अन्तर्द्रव्यी जालिका

प्रश्न 20.
नई कोशिका का निर्माण, पूर्व स्थित कोशिका से होने की बात किसने बताई?
(a) हेकेल
(b) विर्चो
(c) हुक
(d) श्लाइडेन
उत्तर:
(b) विर्चो

MP Board Solutions

प्रश्न 21.
कोशिका सिद्धान्त निम्न द्वारा प्रतिपादित किया गया –
(a) श्लाइडेन एवं श्वान
(b) विर्चो
(c) हुक
(d) हेकेल
उत्तर:
(a) श्लाइडेन एवं श्वान

प्रश्न 22.
प्रोकैरियोटिक (प्राककेन्द्रकी) कोशिका में दिखने वाला एकमात्र कोशिकांग है –
(a) माइटोकॉण्ड्रिया
(b) राइबोसोम
(c) लवक
(d) लाइसोसोम
उत्तर:
(b) राइबोसोम

प्रश्न 23.
वह अंगक जिसमें कोशिका भित्ति नहीं होती है –
(a) राइबोसोम
(b) गॉल्जी उपकरण
(c) हरितलवक (क्लोरोप्लास्ट)
(d) केन्द्रक
उत्तर:
(a) राइबोसोम

प्रश्न 24.
लाइसोसोम उत्पन्न होते हैं –
(a) अन्तर्द्रव्यी जालिका से
(b) गॉल्जी उपकरण से
(c) केन्द्रक से
(d) माइटोकॉण्ड्रिया से
उत्तर:
(b) गॉल्जी उपकरण से

प्रश्न 25.
सजीव कोशिकाएँ निम्न के द्वारा खोजी गई हैं –
(a) रॉबर्ट हुक
(b) पुरकिंजे
(c) ल्यूवेनहॉक
(d) रॉबर्ट ब्राउन
उत्तर:
(c) ल्यूवेनहॉक

रिक्त स्थानों की पूर्ति

1. कोशिका के अभिगमन चैनल …………….।
2. कोशिका का पावर हाउस ……………।
3. कोशिका की पैकिंग और प्रेषित इकाई ……….।
4. कोशिका की पाचन थैली ……………..।
5. कोशिका की संग्रह थैली ……………..।
6. कोशिका का किचन ………।
7. कोशिका का नियन्त्रण कक्ष ……………..।
8. गुणसूत्र ……………. के बने होते हैं। (2019)
उत्तर:

  1. अन्तर्द्रव्यी जालिका
  2. माइटोकॉण्ड्रिया
  3. गॉल्जी उपकरण
  4. लाइसोसोम
  5. रसधानी
  6. हरित लवक
  7. केन्द्रक
  8. DNA

सही जोड़ी बनाना
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 4
उत्तर:

  1. → (iv)
  2. → (v)
  3. → (iii)
  4. → (i)
  5. → (ii)

MP Board Solutions

सत्य/असत्य कथन

1. गॉल्जी उपकरण, लाइसोसोम के बनने में शामिल है।
2. केन्द्रक, माइटोकॉण्ड्रिया एवं लवक में डी. एन. ए. होता है। इसलिए ये अपनी संरचनात्मक प्रोटीन बनाने में समर्थ हैं।
3. माइटोकॉण्ड्रिया को कोशिका का पावर हाउस कहा जाता है क्योंकि इनमें ए. टी. पी. का उत्पादन होता है।
4. कोशिकाद्रव्य को प्रद्रव्य भी कहा जाता है।
5. लाइसोसोम में भरे हुए एन्जाइम रुक्ष अन्तर्द्रव्यी जालिका से बने होते हैं।
6. रुक्ष अन्तर्द्रव्यी जालिका एवं चिकनी अन्तर्द्रव्यी जालिका क्रमशः लिपिड एवं प्रोटीन की बनी होती है।
7. अन्तर्द्रव्यी जालिका का कोशिका झिल्ली के नष्ट होने से सम्बन्ध है।
8. यूकैरियोटिक केन्द्रक के केन्द्रकद्रव्य में केन्द्रकाभ होता है।
9. अर्द्धपारगम्य झिल्ली में से होकर जाने वाले जल की गति उसमें घुले हुए पदार्थों की मात्रा से प्रभावित होती है।
10. झिल्ली, कार्बनिक अणुओं जैसे प्रोटीन और लिपिड से बनी होती है।
11. कार्बनिक विलायक में घुलनशील अणु झिल्ली में से होकर आसानी से गुजर जाते हैं।
12. पादप में कोशिका झिल्ली में काइटिन शर्करा होती है।
उत्तर:

  1. असत्य
  2. सत्य
  3. सत्य
  4. सत्य
  5. सत्य
  6. असत्य
  7. असत्य
  8. असत्य
  9. सत्य
  10. सत्य
  11. सत्य
  12. असत्य।

एक शब्द/वाक्य में उत्तर

प्रश्न 1.
जीवन की मूलभूत इकाई किसे कहा जाता है? (2018)
उत्तर:
कोशिका को।

प्रश्न 2.
बिना झिल्ली वाले किसी कोशिका अंगक का नाम लिखिए।
उत्तर:
राइबोसोम।

प्रश्न 3.
हम वह भोजन खाते हैं जिसमें सभी पोषक पदार्थ, जैसे कार्बोहाइड्रेट, प्रोटीन, वसा, विटामिन, खनिज और जल आदि शामिल होते हैं। पाचन के बाद ये सभी ग्लूकोज, अमीनो अम्ल, वसा अम्ल, ग्लिसरॉल के रूप में अवशोषित हो जाते हैं। पचे हुए भोजन एवं जल के अवशोषित होने में कौन-सी प्रक्रिया उत्तरदायी है?
उत्तर:
विसरण एवं परासरण।

प्रश्न 4.
यदि आपको कुछ सब्जियाँ पकाने के लिए दी जाती हैं तो साधारणतया आप सब्जियाँ पकाने के दौरान उनमें नमक मिलाते हैं। नमक के मिलाने पर कुछ देर बाद सब्जियों से जल निकलता है। इसमें कौन-सी प्रक्रिया उत्तरदायी है?
उत्तर:
बहिः परासरण।

प्रश्न 5.
जीवाणुओं में हरित लवक नहीं होता है लेकिन कुछ जीवाणु स्वभाव से प्रकाश-स्वपोषी होते हैं और प्रकाश-संश्लेषण की क्रिया करते हैं। इस कार्य को जीवाणु कोशिका का कौन-सा भाग करता है?
उत्तर:
लघु रसधानियाँ (प्लाज्मा झिल्ली के साथ लगी हुई)।

प्रश्न 6.
कौन-सा कोशिका अंगक कोशिका की अधिकांश गतिविधियों पर नियन्त्रण रखता है?
उत्तर:
केन्द्रक।

प्रश्न 7.
कोशिका के ऊर्जा गृह का नाम लिखिए। (2019)
उत्तर:
माइटोकॉण्ड्रिया।

प्रश्न 8.
आत्मघाती थैली किसे कहते हैं? (2019)
उत्तर:
लाइसोसोम।

MP Board Solutions

MP Board Class 9th Science Chapter 5 अति लघु उत्तरीय प्रश्न

प्रश्न 1.
क्या आप इससे सहमत हैं कि-“कोशिका जीव की निर्माण इकाई है” यदि हाँ तो क्यों? व्याख्या कीजिए।
उत्तर:
हाँ, हम सहमत हैं। क्योंकि प्रत्येक जीव का निर्माण कोशिका से ही होता है। कोशिका से ऊतक, ऊतक से अंग, अंग से अंगतन्त्र और अंगतन्त्र से जीव का निर्माण होता है।
कोशिका → ऊतक → अंग → अंगतन्त्र → जीव

प्रश्न 2.
जब आप लम्बे समय तक कपड़े धोते हैं तो आपकी अंगुलियों की त्वचा क्यों सिकुड़ जाती है?
उत्तर:
अधिक सान्द्रण वाला साबुन का घोल अति परासारी होता है, इसलिए परासरण के कारण जल हमारी अंगुलियों की कोशिकाओं से बाहर आ जाता है। इसलिए लम्बे समय तक कपड़े धोने में अंगुलियों की त्वचा सिकुड़ जाती है।

प्रश्न 3.
केवल प्राणियों में ही अन्तःकोशिकता (एण्डोसाइटोसिस) क्यों पाई जाती है?
उत्तर:
प्राणियों में कोशिका भित्ति नहीं होती इसलिए केवल इनमें ही अन्त:कोशिकता पाई जाती है।

प्रश्न 4.
एक व्यक्ति नमक का सान्द्रित घोल पी लेता है और कुछ समय बाद वह उल्टी करना शुरू कर देता है। इस स्थिति के लिए कौन-सा तथ्य उत्तरदायी है ? व्याख्या कीजिए।
उत्तर:
आँतों में बहिःपरासरण के होने से निर्जलीकरण हो जाता है इसलिए वह व्यक्ति उल्टी करना शुरू कर देता है।

प्रश्न 5.
लाल रुधिर कणिकाएँ (RBC) और प्याज के छिलके की कोशिकाओं को यदि अल्प परासारी विलयन में अलग-अलग रख दें तो उनमें क्या परिवर्तन आयेगा? अपने उत्तर की कारण सहित व्याख्या कीजिए।
(a) दोनों की कोशिकाएँ फूल जायेंगी।
(b) लाल रुधिर कोशिकाएँ आसानी से फट जाएँगी जबकि प्याज के छिलके की कोशिकाएँ एक सीमा तक न फटने की कोशिश करेंगी।
(c) ‘a’ और ‘b’ दोनों सही हैं।
(d) लाल रुधिर कणिकाएँ और प्याज के छिलके की कोशिकाएँ समान व्यवहार करेंगी।
उत्तर:
(b) लाल रुधिर कणिकाएँ आसानी से फट जाएँगी जबकि प्याज की कोशिकाएँ एक सीमा तक न फटने का प्रयास करेंगी क्योंकि प्याज के छिलके की कोशिकाओं में कोशिका भित्ति होती है जबकि RBC में कोशिका भित्ति नहीं होती।

प्रश्न 6.
पादप के उन विभिन्न भागों के नाम लिखिए जिनमें वर्णी लवक (क्रोमोप्लास्ट), हरित लवक (क्लोरोप्लास्ट) और अवर्णी लवक (ल्यूकोप्लास्ट) उपस्थित होते हैं।
उत्तर:

  1. वर्णी लवक (क्रोमोप्लास्ट) – पुष्प एवं फलों में।
  2. हरित लवक (क्लोरोप्लास्ट) – पत्तियों एवं हरे भाग में।
  3. अवर्णी लवक (ल्यूकोप्लास्ट) – जड़ों में।

प्रश्न 7.
प्याज के छिलके की कोशिका से जीवाणु कोशिका कैसे भिन्न है ?
उत्तर:
प्याज के छिलके की कोशिका यूकैरियोटिक होती है जबकि जीवाणु कोशिका प्रोकैरियोटिक (प्राक्केन्द्रकी) होती है।

प्रश्न 8.
अमीबा अपना भोजन कैसे प्राप्त करता है?
उत्तर:
अमीबा अपना भोजन अंत:कोशिकता (एण्डोसाइटोसिस) प्रक्रिया के द्वारा प्राप्त करता है।

प्रश्न 9.
पादप कोशिका के दो ऐसे अंगकों के नाम बताइए जिनमें अपनी आनुवंशिक सामग्री और राइबोसोम विद्यमान होते हैं।
उत्तर:

  1. माइटोकॉण्ड्रिया
  2. लवक।

MP Board Solutions

प्रश्न 10.
लाइसोसोम को “कोशिकाओं का अपमार्जक” क्यों कहा जाता है?
उत्तर:
लाइसोसोम कोशिका में बनने वाले अपशिष्ट पदार्थों (कचरे) को हटाता है इसलिए यह ‘कोशिका का अपमार्जक’ कहलाता है।

प्रश्न 11.
कौन से प्रकार का लवक इनमें सामान्यतया पाया जाता है?
(a) पादप की जड़
(b) पादप की पत्तियाँ
(c) पुष्प एवं फल।
उत्तर:

  1. अवर्णी लवक
  2. हरित लवक
  3. वर्णी लवक।

प्रश्न 12.
पादप कोशिकाओं में बड़े आकार की रसधानी क्यों होती है?
उत्तर:
पादप कोशिकाओं में बड़े आकार की रसधानियाँ होती हैं क्योंकि इनमें कोशिकाद्रव्य भरा रहता है तथा कोशिका के लिए आवश्यक बहुत से पदार्थ, जैसे अमीनो अम्ल, शर्करा, विभिन्न कार्बनिक अम्ल तथा कुछ प्रोटीन आदि स्थित होते हैं।

प्रश्न 13.
क्रोमैटिन, क्रोमैटिड एवं क्रोमोसोम में परस्पर क्या सम्बन्ध है?
उत्तर:
क्रोमैटिन से क्रोमैटिड और क्रोमैटिड से क्रोमोसोम बने होते हैं।

प्रश्न 14.
निम्नलिखित अवस्थाओं की स्थिति से क्या निष्कर्ष निकलता है?
(a) जब बाहरी माध्यम की तुलना में कोशिका के भीतर अधिक सान्द्रता वाला जल होता है।
(b) बाहरी माध्यम की तुलना में कोशिका के भीतर कम सान्द्रता वाला जल होता है।
(c) जब कोशिका के अन्दर एवं बाहरी माध्यम में जल की सान्द्रता समान होती है।
उत्तर:

  1. बहिः परासरण
  2. अन्त: परासरण
  3. कोई परिव्यय नहीं।

प्रश्न 15.
प्याज की झिल्ली की कोशिकाओं का नामांकित चित्र बनाइए।
उत्तर:
प्याज के शल्क-पत्र की झिल्ली की कोशिकाओं का चित्र:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 5
प्रश्न 16. लवक के दो कार्य लिखिए। (2019)
उत्तर:

  1. हरित लवक प्रकाश-संश्लेषण में सहायक होते हैं।
  2. वर्णी लवक पुष्पों को आकर्षक बनाते हैं।

MP Board Solutions

MP Board Class 9th Science Chapter 5 लघु उत्तरीय प्रश्न

प्रश्न 1.
अन्तःप्रद्रव्यी जालिका का सचित्र वर्णन कीजिए। (2019)
उत्तर:
अन्तःप्रद्रव्यी जालिका-अन्तःप्रद्रव्यी जालिका में सूक्ष्म आशय (थैलियाँ) एवं नलिकाओं का जालक तन्त्र होता है। यह केन्द्रक झिल्ली से कोशिका झिल्ली तक कोशिकाद्रव्य में फैली रहती हैं।

अन्तःप्रद्रव्यी जालिका जीवाणु, विषाणु, स्तनधारियों की लाल रक्त कणिकाओं तथा हरे-नीले शैवालों को छोड़कर सभी कोशिकाओं में पाई जाती हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 6

प्रश्न 2.
अन्तर्द्रव्यी जालिका के प्रमुख कार्य लिखिए।
उत्तर:
अन्तःप्रद्रव्यी जालिका के कार्य –

  1. यह प्रोटीन संश्लेषण में सहायक होती है।
  2. यह कोशिका विभाजन के समय केन्द्रकीय झिल्ली के निर्माण में भाग लेती है।
  3. यह ग्लाइकोजन के उपापचय में सहायता करती है।
  4. यह केन्द्रक से विभिन्न आनुवंशिक पदार्थों को कोशिकाद्रव्य के विभिन्न अंगों तक पहुँचाती है।

प्रश्न 3.
गॉल्जी उपकरण (गॉल्जी काय) का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
गॉल्जी काय या गॉल्जी उपकरण-गॉल्जी काय दोहरी झिल्ली की बनी संरचनाएँ हैं जो एक खाली स्थान के द्वारा एक-दूसरे 2 से अलग-अलग स्थित होती हैं। इनमें तीन घटक होते हैं –
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 7

  1. चपटे कोष
  2. आशय
  3. रिक्तिकाएँ।

एक जन्तु कोशिका में 3 से 7 एवं पादप कोशिका में 10 से 20 गॉल्जी काय पाये जाते हैं। ये लाल रुधिर कणिकाओं को छोड़कर सभी यूकैरियोटिक कोशिकाओं में समतल इकाई झिल्लियों के गुच्छे के रूप में पायी जाती हैं। कुछ अकशेरुकी जन्तुओं तथा पौधों की कोशिकाओं में अनेक असम्बद्ध इकाइयों के रूप में बिखरी होती हैं जिन्हें डिक्टियोसोम कहते हैं।

प्रश्न 4.
गॉल्जी काय (गॉल्जी उपकरण) के प्रमुख कार्य लिखिए।
अथवा
गॉल्जी काय के कोशिका में कार्य लिखिए। (2019)
उत्तर:
गॉल्जी काय या गॉल्जी उपकरण के कार्य –

  1. ये लाइसोसोम्स का निर्माण करते हैं।
  2. ये अनेक प्रकार के स्रावी पदार्थों का निर्माण करते हैं।
  3. ये सावण द्वारा कोशिका भित्ति का निर्माण करते हैं।
  4. ये अनेक कार्बोहाइड्रेट्स के दीर्घ अणुओं का संश्लेषण करते हैं।
  5. ये शुक्राणुजनन के समय शुक्राणु के ऊपरी भाग (एक्रोसोम) का निर्माण करते हैं।

प्रश्न 5.
लाइसोसोम का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
लाइसोसोम:
लाइसोसोम 0-2 से 0.84 तक व्यास वाली इकाई झिल्ली की बनी गोलाकार या अण्डाकार संरचनाएँ होती हैं। इनमें पाचक प्रकिण्व (Digestive enzyme) पाये जाते हैं। इनमें 24 प्रकार के एन्जाइम पाये जाते हैं।

लाइसोसोम यकृत, प्लीहा, श्वेत रक्त कणिकाएँ, अग्न्याशय, वृक्क, थायरॉइड ग्रन्थि आदि ऊतकों की कोशिकाओं में तथा पादप की विभाजी कोशिकाओं में पाये जाते हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 8

प्रश्न 6.
लाइसोसोम के प्रमुख कार्य लिखिए।
उत्तर:
लाइसोसोम के कार्य:

  1. ये कोशिका में पाये जाने वाले प्रकिण्वों (Enzymes) का स्रावण एवं संग्रहण करते हैं।
  2. ये मृत या पुरानी कोशिकाओं का भक्षण करते हैं।
  3. ये कोशिका में प्रवेश करने वाले सूक्ष्म जीवों व कणों का पाचन करते हैं।
  4. ये भोजन की कमी के समय कोशिकाओं तथा कोशिकाद्रव्य में उपस्थित अवयवों का पाचन करते हैं।
  5. ये उपवास या रोग की स्थिति में शरीर को पोषण देते हैं।
  6. शुक्राणु इन्हीं के कारण अण्डाणु में प्रवेश करते हैं।

प्रश्न 7.
माइटोकॉण्ड्रिया का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
माइटोकॉण्ड्यिा -माइटोकॉण्ड्रिया सभी यूकैरियोटिक कोशिकाओं के कोशिकाद्रव्य में पाया जाता है। यह.दोहरी झिल्ली का बना होता है जिसमें एक तरल पदार्थ भरा रहता है। इसे बाह्य कक्ष कहते हैं। माइटोकॉण्ड्रिया की आन्तरिक झिल्ली झिल्ली के बीच की गुहा को आन्तरिक कक्ष मैट्रिक्स कहते हैं। इसमें मैट्रिक्स (आधात्री) भरा होता है। आन्तरिक झिल्ली अन्दर की ओर अंगलियों जैसी संरचनाएँ बनाती हैं जिन्हें क्रिस्टी कहते हैं। क्रिस्टी की सतह पर ऑक्सीसोम (F – कण) नामक संरचनाएँ पाई जाती हैं। मैट्रिक्स में लिपिड्स, प्रोटीन, प्रकिण्व, कुण्डलित दोहरे स्ट्रेण्ड वाले DNA एवं RNA तथा राइबोसोम पाये जाते हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 9
प्रश्न 8.
(a) माइटोकॉण्ड्यिा (2019)
तथा
(b) कोशिका झिल्ली के प्रमुख कार्य लिखिए।
उत्तर:
(a) माइटोकॉण्ड्रिया के कार्य:

  1. ये भोज्य पदार्थों का ऑक्सीकरण करके ऊर्जा मुक्त करते हैं तथा इस ऊर्जा को ATP के रूप में संचित करते हैं जो जैविक कार्यों में प्रयुक्त होती है।
  2. ये प्रोटीन का संश्लेषण भी करते हैं।
  3. ये अण्डों का योक तथा शुक्राणुओं के मध्य भाग का निर्माण करते हैं।

(b) कोशिका झिल्ली के प्रमुख कार्य:

  1. यह कोशिका को एक आकार प्रदान करती है।
  2. यह कोशिका के जीवित अंगों की सुरक्षा के लिए एक आवरण प्रदान करने का कार्य भी करती है।
  3. इसका मुख्य कार्य कोशिका के अन्दर और उसके बाहरी माध्यमों के बीच आण्विक आदान-प्रदान को नियन्त्रित करना है।

MP Board Solutions

प्रश्न 9.
रिक्तिकाओं के प्रमुख कार्य लिखिए।
उत्तर:
रिक्तिकाओं के कार्य:

  1. ये भोजन के पाचन, उत्सर्जन आदि क्रियाओं में सहायता करती हैं।
  2. ये कोशाओं में परासरण नियन्त्रण का कार्य करती हैं।
  3. ये भोज्य पदार्थों का संग्रहण करती हैं।
  4. टोनोप्लास्ट के अर्द्ध-पारगम्य होने के कारण, ये कोशा के अन्दर विभिन्न पदार्थों के संवहन का कार्य करती हैं।

प्रश्न 10.
लवक का सचित्र वर्णन कीजिए तथा इनके प्रकार बताइए।
उत्तर:
लवक-लवक अधिकांश पादप तथा कुछ प्रकाश-संश्लेषी एक कोशिकीय जन्तुओं (Protozoa) की कोशिकाओं में पाई जाने वाली छोटी-छोटी बिम्ब के समान, गोल अथवा अण्डाकार दोहरी दीवार युक्त संरचना होती हैं। ये तीन प्रकार के होते हैं –

  1. अवर्णी लवक
  2. हरित लवक
  3. वर्णी लवक।

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 10

प्रश्न 11.
तारककाय का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
तारककाय (Centrosome):
तारककाय जन्तु कोशिकाओं में केन्द्रक के पास पाया जाता है। इसके अतिरिक्त यह शैवाल तथा कवक की कोशिकाओं में भी पाया जाता है। प्रत्येक तारककाय में तारक केन्द्र होते हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 11

प्रश्न 12.
राइबोसोम का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
राइबोसोम:
राइबोसोम्स सघन, गोलाकार, कणिकामय संरचनाएँ हैं तथा कोशिका में उपस्थित सबसे छोटे कोशिकांग हैं। इनका व्यास लगभग 250A होता है। ये केवल RNA एवं प्रोटीन से निर्मित होते हैं तथा कलाविहीन कणों के रूप में क्लोरोप्लास्ट, माइटोकॉण्ड्रिया, केन्द्रक के अन्दर या अन्त:प्रद्रव्यी जालिका के ऊपर या कोशिकाद्रव्य में स्वतन्त्र रूप से पाये जाते हैं। ये अपारदर्शी होते हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 12

प्रश्न 13.
(a) तारककाय (सेण्ट्रोसोम) एवं
(b) सूक्ष्मकाओं के प्रमुख कार्य लिखिए।
उत्तर:
(a) तारककाय (सेण्ट्रोसोम) के कार्य:

  1. ये जन्तु कोशिकाओं में कोशिका विभाजन के समय तर्कु रूप रेशों का निर्माण करते हैं।
  2. ये शुक्राणु में स्थित दो सेण्ट्रिओल में से कशाभ का अक्षीय तन्तु बनाते हैं।
  3. ये सेण्ट्रिओल पक्ष्मों व कशाभों के काइनेटोसोम या आधारकाय बनाते हैं।

(b) सूक्ष्मकाओं के कार्य:

  1. ये कोशिकाओं के कंकाल का निर्माण करती हैं।
  2. ये कोशिका के आकार, विस्तार को नियमित करती हैं।
  3. ये कोशिकाओं की गति एवं गुणसूत्रों का नियन्त्रण करती हैं।
  4. ये कोशिकाद्रव्य चक्रण में सहायता करती हैं।

प्रश्न 14.
रुक्ष एवं चिकनी अन्तर्द्रव्यी जालिका में अन्तर बताइए। अन्तर्द्रव्यी जालिका झिल्ली के जीवात् जनन के लिए किस तरह महत्वपूर्ण है?
उत्तर:
रुक्ष एवं चिकनी अन्तर्द्रव्यी जालिका में अन्तर:

रुक्ष अन्तर्द्रव्यी जालिका (RER):

  1. RER की सतह पर राइबोसोमीय कण होते हैं जिसके कारण यह रुक्ष होती है।
  2. इस पर उपस्थित राइबोसोम प्रोटीन संश्लेषण के लिए स्थल उपलब्ध कराते हैं।

चिकनी अन्तर्द्रव्यी जालिका (SER):

  1. SER की सतह पर कोई राइबोसोमीय कण नहीं होते इसलिए यह चिकनी दिखाई देती है।
  2. यह लिपिड एवं वसा अणुओं के निर्माण में सहायता करती है।

रुक्ष अन्तर्द्रव्यी जालिका प्रोटीन संश्लेषण के लिए स्थान उपलब्ध कराती हैं एवं चिकनी अन्तर्द्रव्यी जालिका लिपिड एवं वसा अणुओं के निर्माण में सहायक होती है। प्रोटीन, लिपिड एवं वसा से मिलकर कोशिका झिल्ली के जीवात, जनन के लिए सहायता करने के लिए महत्वपूर्ण होती है।

प्रश्न 15.
संक्षिप्त में बताइए कि क्या होता है जबकि –
(a) सूखी खुबानी को कुछ देर के लिए साफ जल में रखा जाय और फिर बाद में इसे शर्करा विलयन में रखा जाय।
(b) लाल रुधिर कोशिकाओं को सान्द्रित लवण विलयन में रखा जाता है।
(c) रियो (Rhoeo) की पत्तियों को पहले जल में उबालते हैं और फिर चीनी की चाशनी की एक बूंद इसके ऊपर रखते हैं।
उत्तर:

  1. अन्तःपरासरण के कारण पहले यह फूलती है तथा बाद में बाह्यपरासरण के कारण सिकुड़ती है।
  2. इसमें से जल निकल जाने से यह सिकुड़ जाती है।
  3. उबालने से कोशिका मर जाती हैं इसलिए जीवद्रव्यकुंचन नहीं होता।

MP Board Solutions

MP Board Class 9th Science Chapter 5 दीर्घ उत्तरीय प्रश्न

प्रश्न 1.
इलेक्ट्रॉन सूक्ष्मदर्शी द्वारा देखी गई पादप कोशिका का नामांकित चित्र बनाइए।
अथवा
पादप कोशिका का स्वच्छ एवं नामांकित चित्र बनाइए। (2019)
उत्तर:
इलेक्ट्रॉन सूक्ष्मदर्शी द्वारा प्रदर्शित पादप कोशिका की आन्तरिक संरचना का नामांकित चित्र –
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 13

प्रश्न 2.
एक पादप कोशिका का चित्र बनाइए और उन भागों को चिह्नित कीजिए जो –
(a) कोशिका के विकास एवं कार्यों का निर्धारण करता है।
(b) अन्तर्द्रव्यी जालिका से निकलने वाली सामग्री को पैक करता है।
(c) सूक्ष्म-जीवों में ऐसा प्रतिरोध पैदा करता है जिससे वे बाह्य अल्पपरासारी माध्यम में फूटे बगैर अप्रभावित बने रहें।
(d) जो जीवन को बनाए रखने के लिए आवश्यक बहुत-सी जैव-रासायनिक अभिक्रियाओं के लिए स्थल उपलब्ध कराता है।
(e) एक ऐसा द्रव जो केन्द्रक के अन्दर होता है।
उत्तर:
निर्देश-पादप कोशिका का उपर्युक्त की तरह चित्र बनाएँ तथा उसमें निम्न भागों को चिन्हित करें –

  1. केन्द्रक
  2. गॉल्जी उपकरण
  3. कोशिका भित्ति
  4. कोशिकाद्रव्य
  5. केन्द्रकद्रव्य।

प्रश्न 3.
पादप कोशिका का स्वच्छ चित्र बनाइए और इसके किन्हीं तीन भागों को चिह्नित कीजिए जो इसे प्राणी कोशिका से विभेदित करते हैं।
उत्तर:
निर्देश-पादप कोशिका का उपर्युक्त की तरह चित्र बनाइए तथा उसमें निम्न भागों को चिह्नित कीजिए –

  1. हरित लवक
  2. कोशिका भित्ति
  3. रिक्तिका (रसधानी)।

प्रश्न 4.
किसी प्राणी कोशिका का एक स्वच्छ आरेख बनाइए तथा उसके भागों के नाम लिखिए। (2019)
उत्तर:
इलेक्ट्रॉन सूक्ष्मदर्शी द्वारा प्रदर्शित प्राणी (जन्तु) कोशिका की संरचना का नामांकित:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 5 जीवन की मौलिक इकाई image 14

MP Board Class 9th Sanskrit Solutions Chapter 5 सर्वदमनः भरतः

In this article, we will share MP Board Class 9th Sanskrit Solutions Chapter 5 सर्वदमनः भरतः Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 9th Sanskrit Solutions Durva Chapter 5 सर्वदमनः भरतः (नाट्यांशः)

MP Board Class 9th Sanskrit Chapter 5 पाठ्य पुस्तक के प्रश्न

प्रश्न 1.
एकपदेन उत्तरं लिख-(एक शब्द में उत्तर दीजिए)
(क) ऋषि जनेन बालस्य नाम किं कृतम्? (ऋषिगणों के द्वारा बालक का नाम क्या रखा गया?)
उत्तर:
सर्वदमनः। (सर्वदमन)

(ख) उटजे कस्य मृत्तिकामयूरः तिष्ठति? (कुटिया में किसका मिट्टी का मयूर था?)
उत्तर:
मार्कण्डेयस्य ऋषिकुमारस्य वर्णचित्रितो। (कुटिया में मार्कण्डेय का मिट्टी का मयूर था।)

MP Board Solutions

(ग) राजा बालस्य हस्ते के लक्षणम् अपश्यत्? (राजा बालक के हाथ में क्या लक्षण देखता है?)
उत्तर:
चक्रवर्ती। (चक्रवर्ती)।

(घ) रक्षा करण्डकं केन दत्तम्? (रक्षा ताबीज किसके द्वारा दिया गया?)
उत्तर:
भगवता मरीचेन् (ऋषि मरीच के द्वारा ताबीज दिया गया।)

(ङ) एकां वेणी का धृतवती? (एक चोटी किसने धारण की थी?)
उत्तर:
शकुन्तला। (शकुन्तला)

प्रश्न 2.
एक वाक्येन उत्तर लिखत (एक वाक्य में उत्तर लिखो)
(क) बालः सिंहशावकं किम् उक्तवान? (बालक ने सिंह के बच्चे से क्याकहा?)
उत्तर:
जिम्भस्व दंताम् ते गणिष्यामि। (बालक सिंह के बच्चे से बोला रे सिंह जभाई ले, मैं तेरे दांत गिनूंगा।)

(ख) द्वितीया तापसी सवर्दमनं किमर्थ क्रीडनकं दातुमिच्छति? (दूसरी तापसी सर्वदमन को किसलिए खिलौना देने की इच्छा करती है?)
उत्तर:
सिंहशावकम् त्यक्तुम्। (सिंह के बच्चे को छोड़ने के लिए दूसरा खिलौना देना चाहती है)

(ग) तापसी किमर्थम् आश्चर्ये निमग्नाना? (तापसी किसलिए आश्चर्यचकित हो गई?)
उत्तर:
रक्षाकरण्डकम्। (ताबीज के कारण तापसी आश्चर्य-चकित हो गई।)

(घ) राजा स्मृतिः कथम् उपलब्धा? (राजा की मृति किस प्रकार वापस आई।)
उत्तर:
अभिज्ञान दर्शनन (राजा की स्मृति विशेष चिह्न को देखकर आई)।

प्रश्न 3.
अधोलिखत प्रश्नानाम् उत्तराणि लिखत(क) औषधेः विषये तापसी राजानं किं कथयति? (औषधि के संबंध में तापसी को क्या कहती है?)
उत्तर:
पितरौ परित्यज्य सर्पिणी भूत्वा दशति (माता-पिता को छोड़कर यह औषधि सांप बनकर डंसती है।)

(ख) राजा बालस्य स्पर्श कृत्वा कीदृशमऽनुभवति? (राजा पुत्र का स्पर्श करके किस तरह का अनुभव किया?)
उत्तर:
स्वपुत्र मेवा। (राजा बालक का स्पर्श करके अपने पुत्र के समान खुशी का अनुभव किया।)

MP Board Solutions

(ग) शकुन्तला वीक्ष्य राजा किम् अवोचत्? (शकुन्तला को देखकर राजा ने क्या कहा?)
उत्तर:
मम्-स्मृतिरूपलब्धा शकुन्तलां वीक्ष्य राजा अवोचत्। (शकुन्तला को देखकर राजा ने बस स्मृति की रूपवती मुझे सब कुछ याद आ गया ऐसा कहा।)

प्रश्न 4.
उचितेः शब्दैः रिक्तस्थान पूर्तिं कुरुत
(क) रे सिंहशावक जृम्भस्व दन्तान् ते गणयिष्याभि। (नखान्/दन्ताम्)
(ख) वत्स! मुञ्च बालमृगेन्द्रकम्। (बालमृगेन्द्रकम/क्रीडनकम्)
(ग) रक्षाकरण्डकमस्य मणिबंधे न दृश्यते। (अनुबन्धे/मणिबन्धे)
(घ) कोऽपि पुरुषः मां पुत्रइति आलिङ्गति। (भ्राताइति/पुत्रइति)
(ङ) आर्यपुत्र इदं ते अङ्गलीयकम्। (अङ्गुलीयकम्/वस्त्रम्)

प्रश्न 5.
युग्ममेलनं कुरुत?
MP Board Class 9th Sanskrit Solutions Chapter 5 सर्वदमनः भरत img-1

प्रश्न 6.
शुद्धवाक्यानां समक्षम “आम” अशुद्धवाक्यानां समक्ष ‘न’ इति लिखत
यथा :
तेजसः बीजं बालः प्रतिभाति। – (आम्)
बाले चक्रवर्ति लक्षणं नास्ति। – (न)
(क) बालः सिंहशावकेन सह क्रीडति।
(ख) राजा बालं न लालयति।।
(ग) राज्ञः बालस्य च आकृतिः समाना वर्तते।
(घ) अपराजिता औषधिः भगवता कण्वेन दत्ता।
उत्तर:
(क) (आम्)
(ख) (न)
(ग) (न)
(घ) (आम्)

प्रश्न 7.
निम्नलिखित शब्दानां मूलशब्दं विभक्तिं वचनं च लिखत
उदाहरण, यथा
MP Board Class 9th Sanskrit Solutions Chapter 5 सर्वदमनः भरत img-2

प्रश्न 8.
निम्नलिखित शिगपदानां धातु पुरुषं वचनं लकारं च लिखत
उदाहरणः यथा
MP Board Class 9th Sanskrit Solutions Chapter 5 सर्वदमनः भरत img-3

प्रश्न 9.
निम्नलिखितानां प्रकृति प्रत्ययं च पृथक कुरुत
उदाहरण, यथा
MP Board Class 9th Sanskrit Solutions Chapter 5 सर्वदमनः भरत img-4

सर्वदमनः भरतः पाठ-सन्दर्भ/प्रतिपाद्य

कालिदास सर्वश्रेष्ठ कवि कहे जाते हैं। इनकी उपमा सर्वोत्तम कही जाती है। इनके रघुवंशम् और कुमारसंभवम् दो महाकाव्य, ऋतुसंहार एवं मेघदूत दो खंडकाव्य, विक्रमोर्वशीय, मालविकाग्नि मित्रम् और अभिज्ञानशाकुन्तलम् नामक इनकी तीन नाटक कृतियाँ हैं। उसमें अभिज्ञानशाकुन्तलम् नाटक सबसे अच्छा है। उसी नाटक से प्रस्तुत पाठ उद्धृत है।

सर्वदमनः भरतः पाठ का हिन्दी अर्थ

1. (ततः प्रविशति तापसीभ्यः सह बालः)
बालः :
जृम्भस्व रे सिंहशावकः! जृम्भस्व, दन्तान् ते गणयिष्यामि।

प्रथमाः :
अविनीत! किं नु अपत्यनिर्विशेषाणि सत्त्वानि विप्रकरोषि। हन्त! वर्धत इव ते संरम्भः। स्थाने खलु ऋषिजनेन ‘सर्वदमन’ इति कृतनामधेयोऽसि ।

राजाः :
किं नु खलु बालेऽस्मिन्नौरस इव पुत्रे स्निह्यति मे हृदयम्। (विचिन्त्य) नूनमनपत्यता मां वत्सलयति।

द्वितीयाः :
एषा त्वां केशरिणी लङ्घयिष्यति, यद्यस्याः पुत्रकं न मोक्ष्यसि।

बालः :
(सस्मितम्) अहो! बलीयः खलु भीतोऽस्मि। (इत्यधरं दर्शयति)

राजाः :
(सविस्मयम्)
महतस्तेजसो बीजं बालोऽयं प्रतिभाति मे।
स्फुलिङ्गावस्थया वह्निरेधापेक्ष इव स्थितः॥

प्रथमा-वत्स! मुञ्च बालमृगेन्द्रकम्, अपरं ते क्रीडनकं दास्यामि।

MP Board Solutions

शब्दार्थ :
जृम्भस्व-जंभाई ले-yawn; गणयिष्यामि-गिनूंगा-will count;जम्भव-जॅम्हाई लो-take yawn; अविनीत-उद्दण्ड-undiciple; संभव-उद्वेग, वेग प्रयास-forcely; उटजे-कुटिया में-in hut; स्निहयति-स्नेह करता है-loves; वत्सलयति-स्नेह पैदा करती है-growing the love; केशरिणी-सिंहनी-lioness; लपयिष्यति-आक्रमण कर देगी-will attack; यद्यस्याः -यदि तु इसके-ifyouit; न मोक्ष्यसि-नहीं छोड़ेगा-not left; भीतोऽस्मि-मैं डर गया हूँ-I am affraid of; महतस्तेजसो-महान व्यक्ति का तेज-Great persons ardour; प्रतिभाति-दिखाई देता है-looks; अपरं-दूसरा-other.

हिन्दी अर्थ :
(फिर दो तपस्विनियों के साथ बालक प्रवेश करता है।)

बालक :
जम्भाई ले, अरे सिंहशावक जम्माई ले। मैं तेरे दाँत गिनूँगा।

पहली तपस्विनी :
हे धृष्ट! हमारे द्वारा पुत्रों सदृश पालित इन जीवों को इस तरह क्यों परेशान करता है? हाय! तुम्हारी उद्दण्डता तो दिन-प्रतिदिन बढ़ती-सी जा रही है। ऋषि लोगों ने तुम्हारा नाम ‘सर्वदमन’ ठीक ही रखा है। तू तो किसी से भी भयभीत नहीं होता।

राजा :
(स्वगत) न जाने क्यों मेरे हृदय में इस बालक के प्रति पुत्रवत स्नेह हो रहा है। ठीक ही है, मेरा निःसन्तान होना ही मुझे दूसरे बच्चों में स्नेह उत्पन्न कर रहा है।

दूसरी तपस्विनी :
(बालक से) देख, यदि तू इस सिंह शावक को नहीं छोड़ेगा तो सिंहिनी तुम्हारे ऊपर आक्रमण कर देगी।

बालक :
(मुस्कुराता हुआ) (व्यंग्य रूप से) अहो! तुम्हारे कहने से तो मैं बहुत डर गया हूँ। मुँह बनाता हुआ हँसता है।

राजा :
(विस्मयपूर्वक) यह बालक तो मुझे किसी महान तेजस्वी पुरुष का अंश प्रतीत होता है। यह तो उसी प्रकार है जैसे चिनगारी के रूप में अग्नि। (जिस प्रकार एक चिनगारी काष्ठ के सान्निध्य में आते ही प्रचण्ड रूप धर लेती है, उसी प्रकार यह बालक भी समय पाकर प्रतापी, तेजस्वी एवं महान वीर होगा-ऐसा प्रतीत होता है।)

पहली तापसी :
हे बेटा! तुम सिंह शावक को छोड़ दो। मैं तुम्हें दूसरा खिलौना दूंगा।

2. बालः :
कुत्र! देहिंतत्। (इति हस्तं प्रसारयति)

राजा :
(बालस्य हस्तं दृष्ट्वा) कथं चक्रवर्तिलक्षणमप्यनेन धार्यते?

द्वितीया :
सुव्रते! मुञ्चैननैष शक्यो वाङ्मात्रेण शमयितुम्। तद् गच्छ मदीये उटजे सङ्कोचनस्य ऋषिकुमारस्य वर्णचित्रितो मृत्तिकामयूरतिष्ठति, तमस्योपहर।

प्रथमा :
तथा। (इति निष्क्रान्ता)

बाल :
तावदनेवैव क्रीडिष्यामि। (इति तापसी लोक्य हसति)

राजा :
स्पृह्यामि खलु दुर्ललितायास्मै। (निःश्वस्य)-
आलक्ष्यदन्तमुकुलाननिमित्तहासै
रव्यक्तवर्णरमणीयवचः प्रवृत्तीन।
अङ्काश्रयप्रणयिनस्तनयान् वहन्तो
धन्यास्तदङ्गरजसा कलुषी भवन्ति।।

तापसी-(साङ्गलितर्जनम्) भोः! न मां गणयसिः (पार्श्वमवलोक्य) कोऽत्र ऋषिकुमाराणाम (राजानं दृष्ट्वा) भद्रमुख! एहि तावन्मोचय अनेन दुर्मोक्षहस्तग्रहेण डिम्भकेन बाध्यमानं बालमृगेन्द्रम्।।

राजा :
तथा (इत्युपगम्य सस्मितम्)
अनेन कस्यापि कलाङ्करेण स्पृष्टस्य गात्रे सुखिता ममैवम्।
कां निवृतिं चेतसि तस्य कुर्याद् यस्यायमङ्गात् कृतिनः प्रसूतः॥
तापसी-(उभौं निर्वय) आश्चर्यमाश्चर्यम्।

MP Board Solutions

शब्दार्थ :
कुत्र-कहां-where; हस्तं-हाथ को-to hand; दृष्ट्वा -देखकर-to look; धार्यते-धारण करता है-put on; सुव्रते-सुव्रत-Subrath namely; मुञ्चै नैष-इसे छोड़ दो-left it; वाङ्मात्रेण-वाणि मात्र से-only by tongue/voice; तमस्योपहर-इसे लेकर दे दो-come with that thing; निष्क्रान्ता-निकल जाते हैं-go out; विलोक्य-देखकर-to look;खलु-निश्चित ही-certainly; दुर्ललितायास्मै-प्यार करने के लिए ललक-for loving; कीडिष्यामि-खेलूंगा-will play; स्पृह्यामि-छूता हूँ-to tuch; प्रवृत्तीन्-प्रवृत्ति-Habit; आलक्ष्य-बिना कारण-without reason; गणयसि-गिनते हो-do count; कोऽत्र-यहां कौन है-who is here?

हिन्दी अर्थ :
बालक :
कहाँ है, मुझे दो-(ऐसा कहकर हाथ फैलाता है)।

राजा :
(बालक के हाथ को देखकर) क्या यह चक्रवर्ती के लक्षणों से युक्त है?

दूसरी तापसी :
सुव्रते! इसे छोड़ दो। यह देखने मात्र से मानने वाला नहीं है। इसलिए मेरी कुटी में रखा हुआ ऋषि कुमार मार्कण्डेय द्वारा बनाया गया मिट्टी का जो मोर है वही लाकर इसे दे दो।
प्रथम तापसी-अच्छा! लाती हूँ। (यह कहकर वह चली जाती है) बालक-तब तक मैं इसी से खेलूँगा। (तापसी की ओर देखकर हँसता है)

राजा :
इस हठीले बालक को देख इससे प्यार करने को मन ललचा रहा है। (निःश्वास लेकर) अकारण ही हँसने से जिसकी दंत पंक्तियाँ दिखाई पड़ रही हैं, तोतली बातें मन को मोह ले रही हैं, जिसे अपने अंक में ले लेने के लिए मन लालायित हो रहा है ऐसे प्राणी भाग्यवान व पुण्यात्मा ही होते हैं जिनके गाद में धूल-धूसरित एवं मलिन ऐसा बालक आकर उनकी गोद को धूत धूसरित करते हैं। (अर्थात् मिट्टी-धूल में खेलते हुए बालक भाग्यवानों की ही गोद में जाकर बैठते हैं और उन्हें भी धूल धूसरित करते हैं।)

तापसी :
(अपनी अंगुलियों से धमकाते हुए) अच्छा! यह मुझे कुछ भी नहीं समझ रहा है। (पीछे की ओर देखकर) यहाँ कौन ऋषि कुमार है? (राजा को देखकर) हे महानुभाव! अपनी बाल-क्रीड़ा द्वारा परेशान किए जाते हुए इस सिंह शावक को इस बालक से छुड़ा दीजिए। मेरे द्वारा यह नहीं छुड़ाया जा सकता क्यों कि इसने शावक को जोर से पकड़ रखा है।

राजा :
अच्छा (ऐसा कहकर हँसते हुए जाते हैं) अन्य किसी के भी कुल का यह अंकुर (दीपक) स्पर्श करने मात्र से जब मेरे हृदय में सुख का संचार करता है तब यह अपने माता-पिता को (जिसने इसे पाला-पोसा है) कितना सुख प्रदान करता होगा? तापसी-(दोनों अवाक् होकर) आश्चर्य है, आश्चर्य है।

3. राजा-आर्ये किमिव।
राजा-आर्ये किमिव।

तापसी :
अस्य बालकस्य असम्बद्धेऽपि भद्रमुखे संवादिनी आकृतिरिति विस्मितास्मि। अपि च धामशीलोऽपि भूत्वा अपरिचितस्यापि ते वचनेन प्रकृतिस्थः संवृत्त।

राजा :
(बालकमुपलालयन्) आर्य! न चेन्मुनिकुमारोऽयम् तत् कोऽस्य व्यपदेशः?

तापसी :
पौरव इति।

राजा :
(स्वगतम्) कथमेकान्वयोऽयमस्माकम्।

तापसी :
(प्रविश्य मयूरहस्ता) सर्वदमन शकुन्तलावण्यं प्रेक्षस्व।

बालः :
(सदृष्टिक्षेपम्) कुत्र वा मम माता?

उभे :
नामसादृश्येन वञ्चितो मातृवत्सलः।

द्वितीया :
वत्स अस्य मृत्तिकामयूरस्य रम्यत्वम् पश्येति भणितोऽसि।

MP Board Solutions

राजा :
(आत्मगतम्) किंवा शकुन्तलेत्यस्य मातुराख्या। सन्ति पुनर्नामधेयसादृश्यानि।

बालः :
मातः रोचते में एष भद्रमयूरः। (इति क्रीडनकमादत्ते)

प्रथमा :
(विलोक्य सोद्वेगम) अहो रक्षाकरण्डकमस्य मणिबन्धे न दृश्यते।

शब्दार्थ :
आर्ये-आदरणीया-respected; भद्रमुखे-अच्छे मुख वाली-beautiful; आकृतिरिति-ऐसी आकृति-this type of shape; भूत्वा-होकर-done; संवृत्तः-होये-happened; अस्य-इसका-its; कोस्य-यह कौन है-who is this? मयूर हस्ता-हाथ में मोर-peacock in hand;शकुन्तलावण्यं-पक्षी का सुदूर-bird’s beautiful; कुत्र-कहाँ-where; रोचते-अच्छा लगता है-to seems good.

हिन्दी अर्थ :
राजा :
आर्ये! कैसा आश्चर्य!

तापसी :
इस बालक का आप से संबंध न होने पर भी इसका चेहरा आप से बहुत मिलता-जुलता है इसलिए मैं आश्चर्यचकित हो रही हूँ। और भी, यह हठी बालक आप से अपरिचित होने पर भी आपको देख शान्त हो गया।

राजा :
(उस बालक को प्यार करते हैं) यदि यह मुनिकुमार नहीं है तो यह किस कुल-गोत्र का है?

तापसी :
पौरव वंश। राजा-(अपने मन ही मन) क्या यह मेरे वंश का है?

तापसी :
(हाथ में मिट्टी के बने मोर के साथ प्रवेश) सर्वदमन! इस शकुन्त के लावण्य को देख।

बालक :
(इधर-उधर देखकर) मेरी माता कहाँ है?

दोनों :
नाम एक समान होने के कारण बेचारा ठगा गया।

दूसरी तापसी :
पुत्र! इस मिट्टी से बने शकुन्त (मोर) पक्षी की सुंदरता देखो।

राजा :
(मन-ही-मन) क्या इसकी माँ का नाम शकुन्तला है? किन्तु नाम की समानता तो बहुत मिलती है।

बालक :
माँ! यह मोर मुझे अच्छा लग रहा है (ऐसा कह खिलौने को हाथ में ले लेता है।)

पहली तापसी :
(देखते ही उद्वेगपूर्वक) इसके मणिबन्ध में रक्षा-सूत्र नहीं दिखाई दे रहा है? (आर्ये!)

MP Board Solutions

4. राजाः :
अलमलमावेगने। नन्विदमस्य सिंहशावविमर्दात्परिभ्रष्टम्। (इत्यादातुमिच्छति)

प्रथमाः :
शृणोतु महाराजः एषाऽपराजिता नामौषधिरस्य जातकर्मसमये भगवता मारीचेन दत्ता। एतां किल मातापितरावात्मानं च वर्जयित्वापरो भूमिपतितां न गृह्णाति।

राजाः :
अथ गृह्णाति।

प्रथमाः :
ततस्तं सर्पो भूत्वा दशति।

राजाः :
(सहर्षम् आत्मगतम्) कथमिव सम्पूर्णमपि मे मनोरथंनाभिनन्दामि। (इति। बालं परिष्वजते)

(ततः प्रविशत्येकवेणीधरा शकुन्तला)
राजाः-(शकुन्तलां विलोक्य) अये सेयमत्रभवती शकुन्तला।

बालः :
(मातरमुपेत्य) मातः एष कोऽपि पुरुषो मां पुत्र इत्यालिङ्गति।

राजाः :
प्रिये क्रौर्यमपि मे त्वयि प्रयुक्तमनुकूलपरिणामं संवृत्तम् यदहमिदानीं त्वया प्रत्यभिज्ञातमात्मानं पश्यामि।

शकुन्तलाः :
(नाममुद्रां दृष्ट्वा) आर्यपुत्रं इदं तेऽङ्गलीयकम्।।

राजाः :
अस्मादङ्गलीयोपलम्भात्खलु स्मृतिरूपलब्धा।
(इति निष्क्रान्तः)

शब्दार्थ :
दातुमिच्छति-देने की इच्छा करता है-wish to give;जातकर्मसमये-जात कर्म के समय-ceremonyperformed at the birthofachild; दाता-दिया गया है-given; वर्जयितापरो-छोड़कर दूसरा-expect other; भूमिपतिता-भूमि पर गिरे हुए को-to fallen on the ground; न ग्रहणाति-ग्रहण नहीं करता-does not take; ततस्तं-तब उसे-then it; भूत्वा-होकर -across; सहर्षम्-हर्ष के साथ-with cheer; आत्मगतम्-मन में-in mind; विलोक्य-देखकर-looking; इत्यालिङ्गति-ऐसा आलिंगन करता है-armes; पश्यामि-देखता हूँ-look; त्वया-तुझसे-your.

MP Board Solutions

हिन्दी अर्थ :
राजा :
घबराएं नहीं, सिंह शावक के साथ खेलते समय रगड़ से हाथ में बंधा रक्षा-सूत्र नीचे गिर गया (यह कह राजा उसे उठाना चाहता है।)

पहली तपस्विनी :
महाराज! सुनिए। यह अपराजिता नामक दिव्य औषधि (ताबीज) इस बालक के जात कर्म के समय पूज्य कश्यप ऋषि ने इसके हाथ में बाँध दी थी। इसके भूमि पर गिर जाने पर इस बालक के माता-पिता के अलावा किसी दूसरे द्वारा उठाया जाना वर्जित है (अर्थात् इसके माता-पिता के सिवा कोई दूसरा नहीं उठा सकता)।

राजा :
यदि कोई दूसरा उठा ले तो?

पहली तपस्विनी :
तो साँप बनकर यह डस लेता है।

राजा :
(मन में प्रसन्न होते हुए) तब तो मेरा मनोरथ पूर्ण हुआ (बालक को छाती से लगाता है) (तब एक वेणी धारण किए शकुन्तला प्रवेश करती है)।

राजा :
(शकुन्तला को देखकर) अरे, यह तो शकुन्तला ही है।

बालक :
(अपनी माँ के पास जाकर) माँ! ये कौन है जो मुझे बड़े स्नेह से पुत्र कहते हुए गले लगा रहे हैं।

राजा :
प्रिये! मैंने तुम्हारे साथ जो भी प्रतिकूल व्यवहार किया था, उसका परिणाम है कि अब तुम भी मुझे नहीं पहचान रही हो।

शकुन्तला :
आर्य पुत्र! क्या यह वही अंगूठी है?

राजा:
यह वही अँगूठी है जिससे हम स्मृति को उपलब्ध हुए हैं। (ऐसा कह निकल जाते हैं)।

MP Board Class 9th General English Essay Writing

In this article, we will share MP Board Class 9th English Solutions Essay Writing Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 9th General English Essay Writing

1. My Hobby

Introduction :
Hobby means some work done in free time. When a man gets time after doing his r routine work, he wants to enjoy. At this time if he does some different work, it is called his hobby. Hobbies are many such as painting, playing on some instruments, photography, stamp-collecting, gardening etc.

My Hobby—My hobby is gardening. I think it is the best hobby. Plants and trees are very useful for our life. They not only provide us food to eat, but also serve us in many ways. They make the air fresh and cool for us. They check the air pollution also. Plants give us flowers. Trees give-us fruits to eat and wood to bum. So I like trees and plants very much.

My Garden—There is no ground around our house. So I have planted several kinds of flowers in flower pots. I love flowers very much. I water the plants and care for them. I bring small plants from the nursery. I prepare the flower pots and then cultivate the plants. I give fertilizer to them. When buds appear, it gives me great pleasure. I wait for their blossoming into beautiful flowers. Sometimes when I get up in the morning and see the flowers my joy knows no bounds. My parents and other family members too become very happy to see them. Guests coming to our home appreciate my hobby.

Conclusion—Sometimes we sit in our small garden and do our home work or take tea and breakfast. It gives us great joy. My mind becomes sharp and my memory is increased in the company of flowers. Sometimes I see flowers in my dream and my
heart is filled with pleasure.

MP Board Solutions

2. An Indian Festival
Or
Diwali

Introduction—Diwali is an important festival of the Hindus. It often comes in the month of October or November every year. It is celebrated in the memory of Lord Ram’s return to Ayodhya after 14 years of exile. The people of Ayodhya welcomed Lord Ram graciously. They decorated their homes with flowers and lighted earthen lamps before their houses. Diwali is a remembrance of that day.

Preparations—Several days before people start preparing for this festival. They clean their houses and whitewash them. The merchants paint their shops and set them. The market gets a new look.

How Celebrated—People buy new clothes and new dresses. They buy many things for this festival. Children buy crackers. Ladies buy sarees and material for preparing sweets. People give presents to friends and relatives. Main days of celebration of Diwali are three—‘Dhan Teras’, ‘Roop Chaudas’ and ‘Diwali’ on Amavasya day. In the evening ladies and children bum candle and lamps. Many electric bulbs of several colours are also lighted.

Worship of Goddess Laxmi—On Diwali day people worship goddess Laxmi. They pray her for health, wealth and happiness for the whole year. The rich and the poor enjoy Diwali. Diwali also marks the end of the year.

Importance—Diwali is an all India festival. People of all parts of India and all communities celebrate’it. It is a festival of national importance. It promotes national unity also.

For AH People—All age groups of people enjoy celebration of Diwali. The rich and the poor all celebrate it as per their capacity.

Conclusion—Some people gamble and drink wine. Some are injured at the time of bursting crackers due to carelessness. However, Diwali brings happiness to every home in India.

3. Importance of Newspapers
Newspapers are the world’s mirrors.

—James Ellis

Introduction—The word News is made up of four letters N, E, W and S. Each letter symbolises one direction. N stands for North, E for East; W for West and S for South. Hence, a newspaper is a paper that contains news of all directions—North, South, East and West.

A newspaper collects information about happenings in the world through news agencies and prints them on a paper.

Contents of a Newspaper—A newspaper contains political, social, economical, religious and several other kinds of news. Everybody finds something of his/her interest in it. Children, young persons as well as old persons find newspaper interesting. There is a column for market report exhibiting wholesale prices of a lot of articles of daily use and quoting market value of shares and stocks of leading concerns. So a man of business is also interested in it. Art, music, entertainment, games, general knowledge and all such things are there in a newspaper.

There are advertisements of various kinds in the newspapers. They inform us about new and useful inventions. They are a source of income for the newspaper. Advertisements concerning matrimonial alliance provide immense relief to parents in choosing consorts for their sons or daughters. Assorted advertisements provide an unfathomable relief to people of different sorts. Only because of these advertisements we get a newspaper within our reach price.

Importance of Newspapers—Newspapers guide and teach us. They try to educate and shape public opinion. They are necessary for a democratic society. They express the views of the public in a free and fearless manner. Most of us are too busy to think of the great problems of our country, so we rely upon- the newspaper and accept the view they present to us. We can also express our views under the column ‘Letters to the Editor’.

MP Board Solutions

Conclusion—Newspaper is a powerful weapon. It is a measuring rod to determine the length of democracy in a country. And as such it should be handled carefully. Rumours and sensational news create a nasty atmosphere. Newspapers must present constructive and objective matter before their readers. They should not misuse freedom given to the press. Their criticism should not be biased. They should be impartial in their news and views.

4. Wonders of Science Or
Science is a Good Servant but a Bad Master

Introduction—It is the age of science. Science plays an important role in our life. It has made our life easier and comfortable. Science is a systematic way of knowledge and living.

Scientific Wonders—Science has given us many wonderful gifts. The various inventions of science are its wonders. We cannot imagine our life without them.

Various Inventions—Electricity is the most useful gift of science. It gives us light. Heaters, fans, coolers, refrigerators, computers etc., all work by electricity. It also runs machines and trains.

Medicine and Surgery—Science has given wonderful medicines. Vaccination helps us in preventing diseases like polio, cholera, small pox etc. It has brought down the death rate. Modem surgical equipment have made operations less painful.

Means of Communication—Today we amuse ourselves by watching television and listening to music on radio and tape recorder. Television has become a powerful medium of education and knowledge. U.G.C. and IGNOU lessons on television are very useful. Fast means of transport and communication help us to reach distant places in a short time.

Computers—Scientists have invented computers. These are wonderful inventions. Computers can do complex calculations and work quickly. They have solved a lot of problems of man.

Disadvantages of Science—-Everything has two sides. Science too has a dark side. The invention and production of atom bombs and other dangerous weapons are a great threat to the existence of humanity. They can destroy the world in seconds. Secondly, big factories, mills and other machines have polluted the atmosphere.

Conclusion—Science is a great help to modem man. If properly used it can make the life of man healthier and happier.

5. My Best Friend

Introduction— ‘No man is an island entire of itself’. We need someone to share our sorrows and joys. I have several friends but Pinki is my best friend. She studies in my class and is my neighbor.

Details—Pinki’s father is a businessman. He is a simple man. Her mother is a teacher. She is a virtuous lady. Qualities of her parents are present in Pinki also.

Her qualities—Pinki is an intelligent girl. She always stands first in class. But she is not proud. She is kind and cooperative. She helps her classmates. She is a ‘friend in need’ and thus ‘a friend indeed’. We go to school together and come home together.

Her love for games—She is good at sports and games too. Last year she won the badminton championship.

Why I like her—I like her because she has a very good nature. She is cheerful, kind, honest and truthful. She faces problems boldly. She always helps me. Everybody praises her. She bears a good moral character. She believes in simple living and high thinking.

Conclusion—A good person inspires others to be good. There is a saying that a person is known by the company he keeps. Thus her company inspires me to be good and become like her. I am proud of my friend.

6. My Mother

Introduction—‘A hand that rocks the cradle rules the world1. The above saying holds true as a child is only a mother’s reflection. ‘Mother, or mama’ the first word spoken by a child holds in itself the essence of love and care.

We can’t compare the relation of a mother with any other relation. Mother not only gives us birth but she brings us up as well, looks after us and gives all her attention to our well-being. She does many sacrifices for us.

My mother—My mother Mrs. Pramila Devi is an ideal mother. She is a symbol of love and sacrifice. She gets up early in the morning and works late till night. She keeps the home neat and clean. When I get up she gives me warm water to wash my mouth. She gives me hot tea to drink. She prepares food with keen interest. The food is tasty to eat. She pays attention to all my needs.

MP Board Solutions

Education and other qualities—My mother is B.A. She has a good knowledge of several subjects especially of Hindi and English. She possesses a great experience of many arts. She knows knitting and sewing well. She instructs us in other fields too. My mother is religious minded. She worships God daily without fail.

Social side of my mother—My mother has good relations with our neighbours. She helps them at the time of their troubles. My mother helps the poor and the needy. She takes part in various social activities. She is a member of the Woman Organisation for helping the weaker sections of the society.

7. An Ideal Teacher

Introduction—I study in Modem Public School, Bhopal. It is a very good school. It has forty teachers. All the teachers are good but Mr. S. K. Gupta is my favorite teacher.

His personality and qualities—He is about thirty-five years old. He teaches us English. He is our class teacher too. He is smart and handsome.

He believes in ‘simple living and high thinking’. He works hard with his students. He takes extra classes on his student’s demand. He helps weak students. Mr. Gupta loves us as his younger brothers. We also respect him as our elder brother.

His method of teaching—He is very punctual. His teaching method is very good. He uses simple language in teaching, so we easily understand his lessons. His examination results are always very good. He’is both strict and kind. We obey him.

His love for sports—He is good at games. He plays cricket well. He is a good sportsman. He has created an interest for cricket among the boys.

Conclusion—Mr. Gupta, therefore, possesses all the qualities of an ideal teacher. I have great respect for him in my heart. I like him a lot.

8. The Books I Like Most

Introduction—Books are our best friends. They are treasures of knowledge. No one can feel lonely in their company. They also act as our guide and teacher.

My favorite book—My favorite book is the Ramayana written by the great poet Tulsidas. The book is full of conceptions of Indian philosophy. The greatest secrets of divine knowledge are explained in simple verse. Doubts shatter, pride melts away, evil thoughts escape and greed gallops away after its study.

About the theme—The story is too well-known to be narrated in details. The deep knowledge of Hindu culture over the book is quite clear. Ram represents all that is good. Ravan stands for the evil. Ram’s victory over Ravan means the victory of truth over falsehood, or good over evil.

Conclusion—The biggest number of commentaries have been written over it. It has been translated in more than 100 languages of the world and foreigners know India through it. When they read Ramayana, they know about India’s glory. They bow their heads in honor to India.

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक

In this article, we will share MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक

MP Board Class 9th Science Chapter 6 पाठ के अन्तर्गत के प्रश्नोत्तर

प्रश्न श्रृंखला-1 # पृष्ठ संख्या 77

प्रश्न 1.
ऊतक क्या है?
उत्तर:
ऊतक-“उन कोशिकाओं का समूह जो आकृति में समान होता है तथा किसी कार्य को एक साथ सम्पन्न करता है, ऊतक कहलाता है।”.

प्रश्न 2.
बहुकोशिक जीवों में ऊतकों का क्या उपयोग है?
उत्तर:
बहुकोशिक जीवों में ऊतकों का उपयोग- बहुकोशिकीय जीवों में श्रम विभाजन होता है जिसमें विभिन्न क्रियाकलापों का सम्पादन एवं संचालन विभिन्न ऊतकों द्वारा किया जाता है इसलिए बहुकोशिक जीवों में ऊतकों का महत्वपूर्ण उपयोग होता है।

प्रश्न शृंखला-2 # पृष्ठ संख्या 81

प्रश्न 1.
प्रकाश-संश्लेषण के लिए किस गैस की आवश्यकता होती है?
उत्तर:
कार्बन डाइऑक्साइड (CO2) गैस की।

प्रश्न 2.
पौधों में वाष्पोत्सर्जन के कार्यों का उल्लेख कीजिए।
उत्तर:
वाष्पोत्सर्जन के द्वारा पौधों में जल का नियमन होता है।

प्रश्न श्रृंखला-3 # पृष्ठ संख्या 83

MP Board Solutions

प्रश्न 1.
सरल ऊतकों के कितने प्रकार हैं?
उत्तर:
तीन:

  1. पैरेनकाइमा
  2. कॉलेनकाइमा
  3. स्क्ले रेनकाइमा।

प्रशन 2.
प्ररोह का शीर्षस्थ विभंज्योतक कहाँ पाया जाता है?
उत्तर:
जड़ों एवं तनों की वृद्धि वाले भाग में।

प्रश्न 3.
नारियल का रेशा किस ऊतक का बना होता है?
उत्तर:
स्क्लेरेनकाइमा ऊतक का।

प्रश्न 4.
फ्लोएम के संघटक कौन-कौन से हैं?
उत्तर:
फ्लोएम के संघटक, निम्न चार होते हैं –

  1. चालनी नलिका
  2. साथी कोशिकाएँ
  3. फ्लोएम पैरेनकाइमा
  4. फ्लोएम रेशा।

प्रश्न शृंखला-4# पृष्ठ संख्या 87

प्रश्न 1.
उस ऊतक का नाम बताएँ जो हमारे शरीर में गति के लिए उत्तरदायी है।
उत्तर:
पेशीय ऊतक।

प्रश्न 2.
न्यूरॉन देखने में कैसा लगता है?
उत्तर:
न्यूरॉन देखने में धागों जैसी संरचना होती है जिससे पतले लम्बे बालों जैसी संरचना निकली होती है।

प्रश्न 3.
हृदय पेशी के तीन लक्षणों को बताएँ।
उत्तर:
हृदय पेशी के लक्षण:

  1. हृदय पेशी अनैच्छिक पेशी होती है।
  2. यह जीवन भर लयबद्ध होकर प्रसार एवं संकुचन करती रहती है।
  3. इन पेशियों की कोशिकाएँ बेलनाकार, शाखाओं वाली और एककेन्द्रकीय होती हैं।

प्रश्न 4.
एरिओलर ऊतक के क्या कार्य हैं?
उत्तर:
एरिओलर ऊतक के कार्य:

  1. अंगों के भीतर की खाली जगह को भरता है।
  2. आन्तरिक भागों को सहारा प्रदान करता है।
  3. ऊतकों की मरम्मत में सहायता प्रदान करता है।

MP Board Solutions

MP Board Class 9th Science Chapter 6 पाठान्त अभ्यास के प्रश्नोत्तर

प्रश्न 1.
ऊतक को परिभाषित कीजिए।
उत्तर:
ऊतक की परिभाषा:
“उन कोशिकाओं का समूह जो आकृति में समान होती हैं तथा किसी कार्य को एक साथ सम्पन्न करती हैं, ऊतक कहलाता है।”

प्रश्न 2.
कितने प्रकार के तत्व मिलकर जाइलम ऊतक का निर्माण करते हैं?
उत्तर:
जाइलम ऊतक निम्न चार प्रकार के तत्वों से मिलकर निर्मित होता है –

  1. ट्रेकीड (वाहिनिका)
  2. वाहिका
  3. जाइलम पैरेनकाइमा
  4. जाइलम फाइबर (रेशे)।

प्रश्न 3.
पौधों में सरल ऊतक जटिल ऊतक से किस प्रकार भिन्न होते हैं?
उत्तर:
सरल स्थायी ऊतक पतली कोशिका भित्ति वाली जीवित तथा बन्धन मुक्त सरल कोशिकाओं से मिलकर बनता है जबकि जटिल स्थायी ऊतक एक से अधिक प्रकार की कोशिकाओं से मिलकर बना होता है जो परस्पर मिलकर एक इकाई के रूप में कार्य करते हैं।

प्रश्न 4.
कोशिका भित्ति के आधार पर पैरेनकाइमा, कॉलेनकाइमा और स्क्लेरेनकाइमा के बीच भेद स्पष्ट करें।
उत्तर:
पैरेनकाइमा की कोशिका भित्ति बहुत पतली होती है, कॉलेनकाइमा की कोशिका भित्ति लचीली होती है जबकि स्क्लेरेनकाइमा की कोशिका भित्ति लिग्निन के कारण मोटी और दृढ़ होती है।

प्रश्न 5.
रन्ध्र के क्या कार्य हैं?
उत्तर:
रन्ध्र के कार्य:

  1. वायुमण्डल से गैसों का आदान-प्रदान करना।
  2. वाष्पोत्सर्जन द्वारा पौधों में जल का नियमन करना।

प्रश्न 6.
तीनों प्रकार के पेशीय रेशों में चित्र बनाकर अन्तर स्पष्ट कीजिए।
उत्तर:
पेशीय ऊतकों के तीन प्रकार (रेखित, अरेखित एवं कार्डियक) में अन्तर:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 1
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 2
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 3
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 4

प्रश्न 7.
कार्डियक (हृदयक) पेशी का विशेष कार्य क्या है?
उत्तर:
हृदय का लयबद्ध होकर निरन्तर स्पन्दन कराना।

प्रश्न 8.
रेखित, अरेखित तथा कार्डियक (हृदयक) पेशियों में शरीर में स्थिति, कार्य और स्थान के आधार पर अन्तर स्पष्ट करें।
उत्तर:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 5

MP Board Solutions

प्रश्न 9.
न्यूरॉन का नामांकित चित्र बनाइए। (2018)
उत्तर:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 6

प्रश्न 10.
निम्नलिखित के नाम लिखें –
(a) ऊतक जो मुँह के भीतरी अस्तर का निर्माण करता है।
(b) ऊतक जो मनुष्य में पेशियों को अस्थि से जोड़ता है।
(c) ऊतक जो पौधों में भोजन का संवहन करता है।
(d) ऊतक जो हमारे शरीर में वसा का संचय करता है।
(e) तरल आधात्री सहित संयोजी ऊतक।
(f) मस्तिष्क में स्थित ऊतक।
उत्तर:
(a) एपिथीलियमी ऊतक
(b) कण्डरा
(c) फ्लोएम
(d) वसामय ऊतक
(e) रक्त
(f) तन्त्रिका ऊतक (न्यूरॉन)।

प्रश्न 11.
निम्नलिखित में ऊतक के प्रकार की पहचान करें-त्वचा, पौधे का वल्क, अस्थि, वक्कीय नलिका का अस्तर, संवहन बण्डल।
उत्तर:
त्वचा-एपिथीलियमी ऊतक, पौधे का वल्क-स्क्लेरेनकाइमा सरल स्थायी ऊतक। अस्थि-संयोजी ऊतक, वृक्कीय नलिका का अस्तर-घनाकार एपिथीलियम। संवहन बण्डल-जटिल स्थायी ऊतक।

प्रश्न 12.
पैरेनकाइमा ऊतक किस क्षेत्र में पाया जाता है?
उत्तर:
पत्तियों, जड़ों एवं तनों में।

प्रश्न 13.
पौधों में एपीडर्मिस की क्या भूमिका है ?
उत्तर:
पौधों में एपीडर्मिस की भूमिका-एपीडर्मिस पौधों के सभी भागों की रक्षा करती है तथा पानी की हानि को रोकती है।

प्रश्न 14.
छाल (कॉक) किस प्रकार सुरक्षा ऊतक के रूप में कार्य करता है?
उत्तर:
छाल (कॉर्क) पौधों की जल हानि को रोकती है। यह पौधों की यान्त्रिक आघातों एवं परजीवी कवक के प्रवेश से रक्षा करती है तथा सुरक्षा आवरण बनाती है।

प्रश्न 15.
निम्न दी गई तालिका को पूर्ण करें –
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 7
उत्तर:

  1. पैरेनकाइमा
  2. स्क्लेरेनकाइमा
  3. फ्लोएम।

MP Board Solutions

MP Board Class 9th Science Chapter 6 परीक्षोपयोगी अतिरिक्त प्रश्नोत्तर

MP Board Class 9th Science Chapter 6 वस्तुनिष्ठ प्रश्न

बहु-विकल्पीय प्रश्न

प्रश्न 1.
निम्नलिखित में से कौन-से ऊतक में मृत कोशिकाएँ पायी जाती हैं?
(a) मृदूतक
(b) दृढ़ोतक
(c) स्थूलकोण ऊतक
(d) उपकला ऊतक
उत्तर:
(b) दृढ़ोतक

प्रश्न 2.
तने की परिधि निम्नलिखित के कारण बढ़ती है –
(a) शीर्षस्थ विभज्योतक
(b) पार्श्व विभज्योतक
(c) अन्तर्विष्ट विभज्योतक
(d) ऊर्ध्व विभज्योतक।
उत्तर:
(b) पार्श्व विभज्योतक

प्रश्न 3.
कौन-सी कोशिका में छिद्रिल कोशिका भित्ति नहीं होती?
(a) वाहिनिकाएँ
(b) सहचर कोशिकाएँ
(c) चालनी कोशिकाएँ
(d) वाहिकाएँ।
उत्तर:
(b) सहचर कोशिकाएँ

प्रश्न 4.
आँत्र पचे हुए भोजन को अवशोषित करती है। उपकला कोशिकाओं का कौन-सा प्रकार इसके लिए उत्तरदायी है?
(a) स्तरित शल्की उपकला
(b) स्तम्भाकार उपकला
(c) तओ रेशे उपकला
(d) घनाकार उपकला।
उत्तर:
(b) स्तम्भाकार उपकला

प्रश्न 5.
किसी व्यक्ति की दुर्घटना में हाथ की दोनों बड़ी हड्डियाँ (अस्थियाँ) अपने स्थान से हट गईं। निम्नलिखित में से कौन-सा सम्भावित कारण हो सकता है ?
(a) कण्डरा का टूटना
(b) कंकाल पेशी का टूटना
(c) स्नायु का टूटना
(d) एरिओलर (गर्तिका) ऊतक का टूटना।
उत्तर:
(c) स्नायु का टूटना

प्रश्न 6.
काम करते समय एवं दौड़ते समय आप अपने हाथ-पैर आदि अंगों को हिलाते हैं। निम्नलिखित में कौन-सा कथन सही है?
(a) चिकनी पेशियाँ संकुचित होकर अस्थियों को चलायमान करने के लिए स्नायु को खींचती हैं।
(b) चिकनी पेशियाँ संकुचित होकर अस्थियों को चलायमान करने के लिए कण्डराओं को खींचती हैं।
(c) कंकाल पेशियाँ संकुचित होकर अस्थियों को चलायमान करने के लिए स्नायु को खींचती हैं।
(d) कंकाल पेशियाँ संकुचित होकर अस्थियों को चलायमान करने के लिए कण्डराओं को खींचती
उत्तर:
(d) कंकाल पेशियाँ संकुचित होकर अस्थियों को चलायमान करने के लिए कण्डराओं को खींचती

प्रश्न 7.
कौन-सा पेशी-युग्म अनैच्छिक पेशियों के रूप में कार्य करता है?
(i) स्तरित पेशियाँ
(ii) चिकनी पेशियाँ
(iii) हृद पेशियाँ
(iv) कंकाल पेशियाँ।

(a) (i) तथा (ii)
(b) (ii) तथा (iii)
(c) (iii) तथा (iv)
(d) (i) तथा (iv)
उत्तर:
(b) (ii) तथा (iii)

प्रश्न 8.
पादपों में विभज्योतक ऊतक
(a) स्थानीकृत एवं स्थायी होते हैं।
(b) कुछ भागों तक वे सीमित नहीं होते।
(c) स्थानीकृत एवं विभाजनकारी कोशिकाओं के बने होते हैं।
(d) परिमाण में बढ़ते रहते हैं।
उत्तर:
(c) स्थानीकृत एवं विभाजनकारी कोशिकाओं के बने होते हैं।

प्रश्न 9.
निम्नलिखित में से बाह्यत्वचा (एपीडर्मिस) का कौन-सा कार्य नहीं है?
(a) प्रतिकूल परिस्थितियों में बचाव
(b) गैसीय विनिमय
(c) जल संवहन
(d) वाष्पोत्सर्जन
उत्तर:
(c) जल संवहन

MP Board Solutions

प्रश्न 10.
निम्न में से किसमें उपास्थि नहीं पायी जाती?
(a) नाक में
(b) कान में
(c) वृक्क में
(d) कंठ में
उत्तर:
(c) वृक्क में

प्रश्न 11.
मानव शरीर में वसा निम्नलिखित में भण्डारित होती है –
(a) घनाकार उपकला में
(b) वसा ऊतक में
(c) अस्थियों में
(d) उपास्थि में
उत्तर:
(b) वसा ऊतक में

प्रश्न 12.
अस्थि आधात्री में किसकी अधिक मात्रा होती है?
(a) फ्लुओराइड एवं कैल्सियम की
(b) कैल्सियम एवं फॉस्फोरस की
(c) कैल्सियम एवं पोटैशियम की
(d) फॉस्फोरस एवं पोटैशियम की
उत्तर:
(b) कैल्सियम एवं फॉस्फोरस की

प्रश्न 13.
संकुचनशील प्रोटीन पाई जाती है –
(a) अस्थियों में
(b) रुधिर में
(c) पेशियों में
(d) उपास्थि में
उत्तर:
(c) पेशियों में

प्रश्न 14.
ऐच्छिक पेशी पाई जाती है –
(a) आहार नाल में
(b) पाद में
(c) आँख की परितारिका (आइरिस) में
(d) फेफड़ों (फुफ्फुस) की श्वसनी में
उत्तर:
(b) पाद में

प्रश्न 15.
तन्त्रिका ऊतक कहाँ नहीं पाये जाते?
(a) मस्तिष्क में
(b) मेरुरज्जु में
(c) कण्डराओं में
(d) तन्त्रिका में।
उत्तर:
(c) कण्डराओं में

प्रश्न 16.
तन्त्रिका कोशिका में कौन नहीं होता?
(a) तंत्रिकाक्ष
(b) तंत्रिका के अन्तिम सिरे
(c) कण्डराएँ
(d) द्रुमिकाएँ (डेण्ड्राइट)
उत्तर:
(c) कण्डराएँ

प्रश्न 17.
निम्नलिखित में से कौन-सी संरचना ऊतकों की मरम्मत तथा अंगों के खाली स्थान को भरने में सहायता करती है?
(a) कण्डरा
(b) वसा ऊतक
(c) गर्तिका (एरिओलर)
(d) उपास्थि
उत्तर:
(c) गर्तिका (एरिओलर)

प्रश्न 18.
निम्नलिखित में कौन-सा पेशीय ऊतक है जो बिना थके जीवन भर लगातार कार्य करता रहता है?
(a) कंकाल पेशी
(b) हृद पेशी
(c) चिकनी पेशी
(d) ऐच्छिक पेशी
उत्तर:
(b) हृद पेशी

प्रश्न 19.
निम्नलिखित में से कौन-सी कोशिकाएँ शरीर के उपास्थिमय ऊतकों में पाई जाती हैं?
(a) मास्ट कोशिकाएँ
(b) क्षारकरंजी (बेसोफिल)
(c) ऑस्टियोसाइट
(d) उपास्थि अणु
उत्तर:
(d) उपास्थि अणु

MP Board Solutions

प्रश्न 20.
फ्लोएम में पाए जाने वाले निर्जीव पदार्थ हैं –
(a) सहचर कोशिकाएँ
(b) फ्लोएम तन्तु
(c) फ्लोएम मृदूतक
(d) चालनी नलिकाएँ
उत्तर:
(b) फ्लोएम तन्तु

प्रश्न 21.
निम्नलिखित में से किसमें परिपक्वता के समय केन्द्रक लोप नहीं होता है?
(a) सहचर कोशिकाएँ
(b) लाल रुधिर कणिकाएँ
(c) वाहिकाएँ
(d) चालनी नलिका कोशिकाएँ।
उत्तर:
(a) सहचर कोशिकाएँ

प्रश्न 22.
मरुस्थली पादपों में जल ह्रास की दर में निम्नलिखित में से किसके कारण कमी आती है?
(a) उपत्वचा (क्यूटिकल)
(b) स्टोमेटा
(c) लिग्निन
(d) सुबेरिन
उत्तर:
(a) उपत्वचा (क्यूटिकल)

प्रश्न 23.
एक लम्बे वृक्ष में अनेक शाखाएँ होती हैं। इन सभी शाखाओं में जल के पाश्र्वीय संवहन में सहायता करने वाले ऊतक हैं –
(a) स्थूलकोण ऊतक
(b) जाइलम मृदूतक
(c) मृदूतक (पैरेनकाइमा)
(d) जाइलम वाहिकाएँ
उत्तर:
(d) जाइलम वाहिकाएँ

प्रश्न 24.
खेत में उगे गन्ने के पौधे के अग्रभाग को यदि काटकर हटा दिया जाए तो भी वह पौधा लम्बाई में बढ़ता रहता है। ऐसा निम्नलिखित में से किस कारण होता है?
(a) ऐधा (कैम्बियम)
(b) शीर्षस्थ विभज्योतक
(c) पाीय विभज्योतक
(d) अंतर्वेशी विभज्योतक
उत्तर:
(d) अंतर्वेशी विभज्योतक

प्रश्न 25.
एक कील को वृक्ष के तने में भूमि सतह से एक मीटर की ऊँचाई पर ठोंक दिया गया है। तीन वर्ष के पश्चात् यह कील –
(a) निचले स्तर पर आ जायेगी
(b) उच्चतर स्तर पर आ जायेगी
(c) उसी स्थान पर बनी रहेगी
(d) पार्श्व में पहुँच जायेगी।
उत्तर:
(c) उसी स्थान पर बनी रहेगी

प्रश्न 26.
मृदूतक कोशिकाएँ होती हैं –
(a) अपेक्षाकृत अविशिष्टीकृत एवं पतली भित्ति वाली
(b) मोटी भित्ति युक्त एवं विशिष्टीकृत
(c) लिग्निन युक्त
(d) उपर्युक्त में से कोई नहीं
उत्तर:
(a) अपेक्षाकृत अविशिष्टीकृत एवं पतली भित्ति वाली

प्रश्न 27.
पादपों में लचीलापन निम्नलिखित में से किसके कारण होता है?
(a) स्थूलकोण ऊतक
(b) दृढ़ोतक
(c) मृदूतक
(d) हरित ऊतक।
उत्तर:
(a) स्थूलकोण ऊतक

प्रश्न 28.
कॉर्क कोशिकाओं में निम्नलिखित में से किसकी उपस्थिति होने से उनकी जल तथा गैसों के लिए पारगम्यता समाप्त हो जाती है?
(a) सेलुलोज
(b) लिपिड
(c) सुबेरिन
(d) लिग्निन
उत्तर:
(c) सुबेरिन

प्रश्न 29.
स्थलीय पर्यावरण में पादपों की उत्तरजीविता उनमें निम्नलिखित में से किसकी उपस्थिति के कारण सम्भव होती है?
(a) अन्तर्विष्ट विभज्योतक
(b) संवहन ऊतक
(c) शीर्षस्थ विभज्योतक
(d) मृदूतक।
उत्तर:
(b) संवहन ऊतक

प्रश्न 30.
जिम्नोस्पर्म (अनावृतबीजी पौधों) में जल संवहन ऊतक सामान्यतया निम्नलिखित में से किसमें पाये जाते हैं?
(a) वाहिकाएँ
(b) चालनी नलिकाएँ
(c) वाहिनिकाएँ
(d) जाइलम तन्तु
उत्तर:
(c) वाहिनिकाएँ

MP Board Solutions

प्रश्न 31.
पौधों में जल तथा खनिज का संवहन होता है – (2019)
(a) फ्लोएम द्वारा
(b) मृदूतक द्वारा
(c) जाइलम द्वारा
(d) इन सभी के द्वारा।
उत्तर:
(c) जाइलम द्वारा

रिक्त स्थानों की पूर्ति

1. रुधिर कणिकाओं का अस्तर ……………. से बना होता है।
2. छोटी अथवा क्षुद्रान्त का अस्तर ……………. से बना होता है।
3. वृक्क नलिकाओं का अस्तर ……………. से बना होता है।
4. पक्ष्माभिका उपकला कोशिकाएँ हमारे शरीर के ……………. में पाई जाती हैं।
5. कॉर्क की भित्तियों पर …………….. होता है, जिसके कारण ये गैस एवं जल के लिए अपारगम्य होती है।
6. …………….. में छिद्रित भित्तियों वाली नलिकाकार कोशिकाएँ होती हैं और ये सजीव होती हैं।
7. अस्थियों में कठोर आधात्री होता है जो …………. एवं ………….. से बना होता है।
8. ……………. जटिल ऊतक के प्रकार हैं।
9. …………….. में द्वार कोशिकाएँ होती हैं।
10. कॉर्क की कोशिकाओं में पाए जाने वाले रसायन को …………….. कहते हैं।
11. नारियल का छिलका ………….. ऊतकों का बना होता है।
12. ……………. पादपों को लचीलापन प्रदान करता है।
13. ……………. एवं …………….. दोनों संवहनी ऊतक है।
14. जाइलम के द्वारा मृदा से …………… एवं …………… का अभिगमन होता है।
15. फ्लोएम …………….. से ……………. को पौधे के दूसरे अंगों में पहुँचाने का कार्य करता है।
उत्तर:

  1. शल्की उपकला
  2. स्तम्भाकार उपकला
  3. घनाकार उपकला
  4. श्वसन पथ
  5. सुबेरिन
  6. चालनी नलिकाओं
  7. कैल्सियम, फॉस्फोरस
  8. जाइलम, फ्लोएम
  9. रन्ध्र
  10. सुबेरिन
  11. दृढ़
  12. स्थूलकोण ऊतक
  13. जाइलम, फ्लोएम
  14. जल, खनिज लवण
  15. पत्ती, भोजन।

सही जोड़ी बनाना
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 8
उत्तर:

  1. → (v)
  2. → (iv)
  3. → (iii)
  4. → (i)
  5. → (ii)
  6. → (vi)

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 9
उत्तर:

  1. → (i)
  2. → (ii)
  3. → (iv)
  4. → (iii)
  5. → (v)

सत्य/असत्य कथन

1. मृदूतक ऊतकों में अन्तराकोशिक स्थान होता है।
2. स्थूलकोण ऊतकों की कोशिकाओं के कोने अनियमित रूप से मोटे हो जाते हैं।
3. शीर्षस्थ एवं अन्तर्विष्ट विभज्योतक स्थायी ऊतक होते हैं।
4. विभज्योतकी कोशिकाओं की प्रारम्भिक अवस्था में रसधानियाँ नहीं होती हैं।
5. रुधिर के आधात्री (मैट्रिक्स) में प्रोटीन, लवण एवं हॉर्मोन होते हैं।
6. दो अस्थियाँ, स्नायु की वजह से जुड़ी होती हैं।
7. कण्डरा रेशेहीन एवं कमजोर (फ्रेजाइल) ऊतक होते हैं।
8. उपास्थि संयोजी ऊतक का एक प्रकार है।
9. मैट्रिक्स का स्वरूप ऊतकों के कार्यों के अनुसार भिन्न-भिन्न प्रकार का होता है।
10. वसा का संग्रह त्वचा के नीचे एवं आन्तरिक अंगों के मध्य होता है।
11. उपकला ऊतकों के मध्य अन्तरकोशिकीय स्थान होते हैं।
12. रेखित पेशियों की कोशिकाएँ बहुकेन्द्रकीय एवं अशाखित होती हैं।
13. प्राणी शरीर का रक्षक ऊतक उपकला ऊतक होता है।
14. रुधिर वाहिकाओं, फुफ्फुस कूपिकाओं एवं वृक्क नलिकाओं का अस्तर (lining) उपकला ऊतकों का बना होता है।
15. उपकला स्तर, पारगम्य स्तर की तरह कार्य करता है।
16. उपकला स्तर बाहरी वातावरण तथा शरीर के मध्य पदार्थों के नियमन को नहीं होने देता।
उत्तर:

  1. सत्य
  2. सत्य
  3. असत्य
  4. सत्य
  5. सत्य
  6. सत्य
  7. असत्य
  8. सत्य
  9. सत्य
  10. सत्य
  11. असत्य
  12. सत्य
  13. सत्य
  14. सत्य
  15. सत्य
  16. असत्य।

MP Board Solutions

एक शब्द/वाक्य में उत्तर

प्रश्न 1.
‘ऊतक’ शब्द का सर्वप्रथम प्रयोग किसने किया?
उत्तर:
बिचैट ने।

प्रश्न 2.
जड़ों द्वारा अवशोषित जल एवं खनिज लवणों के संवहन के लिए कौन-सा ऊतक उत्तरदायी है?
उत्तर:
जाइलम।

प्रश्न 3.
पत्तियों द्वारा निर्मित भोजन के संवहन के लिए कौन-सा ऊतक उत्तरदायी है?
उत्तर:
फ्लोएम।

प्रश्न 4.
पेशियों को अस्थियों से जोड़ने वाले ऊतक का नाम लिखिए।
उत्तर:
कण्डराएँ (टेण्डन्स)।

प्रश्न 5.
हड्डियों को हड्डियों से जोड़ने वाले ऊतक का नाम लिखिए।
उत्तर:
स्नायुः (लिगामेण्ट)।

प्रश्न 6.
आहार नाल, पित्ताशय एवं मूत्राशय में किस प्रकार का पेशी ऊतक पाया जाता है?
उत्तर:
अरेखित पेशी ऊतक।

प्रश्न 7.
हाथ एवं पैरों में किस प्रकार का पेशी ऊतक पाया जाता है?
उत्तर:
रेखित पेशी ऊतक।

प्रश्न 8.
द्रव संयोजी ऊतक का नाम लिखिए।
उत्तर:
रक्त।

प्रश्न 9.
मस्तिष्क में पाये जाने वाले ऊतक का नाम क्या है?
उत्तर:
तन्त्रिका ऊतक।

प्रश्न 10.
परजीवी के आक्रमण से पादप शरीर की कौन-सी संरचना रक्षा करती है?
उत्तर:
मोम वाले पदार्थ युक्त मोटी उपत्वचा (क्यूटिकल)।

MP Board Class 9th Science Chapter 6 अति लघु उत्तरीय प्रश्न

प्रश्न 1.
शीत क्षेत्रों के प्राणी एवं ठण्डे जल में रहने वाली मछलियों में उपत्वचीय वसा की अधिक मोटी परत पाई जाती है। क्यों ? वर्णन कीजिए।
उत्तर:
शीत क्षेत्रों के प्राणी एवं ठण्डे जल में रहने वाली मछलियों में उपत्वचीय वसा की अधिक मोटी परत पाई जाती है क्योंकि यह ताप नियमन के लिए उपत्वचीय रोधन की तरह कार्य करती है।

प्रश्न 2.
यदि एक पौधा युक्त गमले को एक काँच के जार से ढक देते हैं तो जार की दीवार पर पानी की बूंदें दिखाई देने लगती हैं। ऐसा क्यों ? व्याख्या कीजिए।
उत्तर:
वाष्पोत्सर्जन के द्वारा पेड़-पौधे जलवाष्प उत्सर्जित करते हैं जो काँच के जार की ठंडी दीवारों से संघनित होकर पानी की बूंदों में परिवर्तित हो जाती है। इस कारण दीवारों पर पानी की बूंदें दिखाई देती हैं।

प्रश्न 3.
ऐच्छिक एवं अनैच्छिक पेशी के आधार पर निम्न क्रियाकलापों में भेद कीजिए –
(a) मेंढक का कूदना
(b) हृदय का पम्पिंग करना
(c) हाथ से लिखना
(d) आपकी आँतों में चॉकलेट की गति।
उत्तर:

(a) ऐच्छिक पेशी
(b) अनैच्छिक पेशी
(c) ऐच्छिक पेशी
(d) अनैच्छिक पेशी।

प्रश्न 4.
जलकुम्भी पानी की सतह पर तैरती रहती है। व्याख्या कीजिए।
उत्तर:
फूले हुए पर्णवृन्तों में वायूतकों के होने के कारण इसकी पत्तियाँ जल से हल्की हो जाती हैं इसलिए तैरती रहती हैं।

प्रश्न 5.
जाइलम ऊतक के कार्य लिखिए। (2019)
उत्तर:
जाइलम ऊतक का कार्य है जड़ों द्वारा अवशोषित जल एवं खनिज लवणों को पत्तियों तक पहुँचाना।

MP Board Class 9th Science Chapter 6 लघु उत्तरीय प्रश्न

प्रश्न 1.
मृदूतक या पैरेनकाइमा का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
मृदूतक या पैरेनकाइमा (Parenchyma)-मृदूतक पौधों में जड़, तना, पत्ती, फूल एवं फलों में प्रमुखता में पाये जाते हैं। इनकी कोशिकाएँ जीवित और पतली भित्ति वाली होती हैं। ये गोल, अण्डाकार या बहुतलीय (बहुकोणीय) होती हैं। इनके बीच में बड़ी रसधानी होती है तथा इनका कोशिकाद्रव्य सघन होता है। ये सामान्यतः समव्यासी होती हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 10

MP Board Solutions

प्रश्न 2.
मृदूतकों या पैरेनकाइमा के प्रमुख कार्य लिखिए।
उत्तर:
मृदूतकों या पैरेनकाइमा के प्रमुख कार्य –

  1. ये भोजन का संचय करते हैं।
  2. ये पौधों को दृढ़ता प्रदान करते हैं।
  3. ये अकार्बनिक पदार्थ रेजिन, टेनिन, गोंद कण आदि को संचित करते हैं।
  4. पेरेनकाइमा कोशिकाओं में जब क्लोरोफिल उपस्थित रहता है, तो इन्हें क्लोरेनकाइमा कहते हैं। ये ऊतक प्रकाश-संश्लेषण की क्रिया द्वारा भोजन निर्माण का कार्य करते हैं।

प्रश्न 3.
स्थूलकोण ऊतक या कॉलेनकाइमा का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
स्थूलकोण ऊतक या कॉलेनकाइमा (Collenchyma):
इनकी कोशिकाएँ जीवित, अवकाश रहित होती हैं तथा आकार लगभग बहुतलीय, सामान्यतः समव्यासी तथा अन्तरकोशिकीय मृदूतकों या पैरेनकाइमा की तरह होता है। इनकी भित्तियाँ सेल्यूलोज द्वारा स्थूलित होती हैं। यह स्थूलन इनके कोणों पर अधिक होता है। ये मजबूत एवं लचीली होती हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 11

प्रश्न 4.
दृढ़ोतक या स्क्लेरेनकाइमा का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
दृढ़ोतक या स्क्ले रेनकाइमा (Sclerenchyma)इस प्रकार के ऊतकों की कोशिकाएँ प्रायः मृत, लम्बी तथा पतली होती हैं। इनकी भित्तियाँ लिग्निन द्वारा स्थूलित होती हैं। इनमें अन्तरकोशिकीय अवकाश नहीं होते हैं। कभी-कभी ये बहुत लम्बी और दोनों सिरों पर नुकीली होती हैं। दो कोशिकाओं के मध्य में सुस्पष्ट मध्य पटलिका होती है। कभी-कभी इनमें विशेष प्रकार की कोशिकाएँ होती हैं जिन्हें स्क्लेरिड्स कहते हैं। ये ऊतक पौधों के कॉर्टेक्स, पिथ एवं कठोर बीज आदि में उपस्थित होते हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 12

MP Board Solutions

प्रश्न 5.
दारू या जाइलम का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
दारू या जाइलम (Xylem):
यह पौधे का काष्ठीय भाग है जो निम्नांकित चार प्रकार की कोशिकाएँ से बना होता है –

1. वाहिनिकाएँ या ट्रेकीड्स (Tracheids):
ये दोनों सिरों पर नुकीली नली के आकार की होती हैं।

2. वाहिकाएँ या वैसल्स (Tracheae or Vessels):
ये कई कोशिकाओं में बनी नली के आकार की होती हैं।

3. काष्ठ मृदूतक (Wood Parenchyma) या जाइलम पैरेनकाइमा (Xylem Parenchyma):
ये साधारण पैरेनकाइमा की तरह होती हैं।

4. काष्ठ तन्तु (Wood Fibres) या जाइलम तन्तु (Xylem Fibres) या जाइलम स्क्ले रेनकाइमा (Xylem Sclerenchyma):
ये लम्बे नुकीले तथा लिग्निन से स्थूलित तथा दृढ़ होते हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 13

प्रश्न 6.
अधोवाही या फ्लोएम का सचित्र वर्णन – मृदूतकी कीजिए।
उत्तर:
अधोवाही या फ्लोएम (Phloem):
यह जीवित संवहनी ऊतक है जो निम्न चार प्रकार की कोशिकाओं से मिलकर बना होता है –

1. चालनी नलिका (Sieve Tubes):
ये सहकोशिका नलिकाओं की तरह होती है जिनमें स्थान-स्थान पर चालनी पट्टिकाएँ होती हैं।

2. सहकोशिकाएँ (Companion Cells):
सदैव चालनी नलिकाओं के साथ पाई जाने वाली तथा आकार में लम्बी होती हैं। इसमें बड़ा केन्द्रक तथा अधिक मात्रा में जीवद्रव्य होता है।

3. अधोवाही मृदूतक या फ्लोएम पैरेनकाइमा चालनी नलिका (Phloem Parenchyma)
साधारण मृदूतक की तरह जीवित कोशिकाएँ होती हैं।

4. अधोवाही रेशे या बास्ट रेशे (Bast Fibres):
ये लम्बी, नुकीली तथा लिग्निन युक्त होती हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 14

प्रश्न 7.
विशिष्ट स्त्रावी ऊतकों का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
विशिष्ट स्रावी ऊतक-ये ऊतक दो प्रकार के होते हैं –

1. ग्रन्थिल स्त्रावी ऊतक (Glandular Secretory Tissues):
ये ग्रन्थि युक्त होते हैं तथा गोंद, रेजिन, तेल, सुगन्धित तेल एवं मकरन्द आदि का स्रावण करते हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 15
2. आक्षीरी स्रावी ऊतक (Latex Secretory Tissues):
ये नलिका युक्त होते हैं तथा आक्षीर या दूध जैसे पदार्थ का स्रावण करते हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 16

MP Board Solutions

प्रश्न 8.
जाइलम एवं फ्लोएम में अन्तर स्पष्ट कीजिए। ये जटिल ऊतक क्यों कहलाते हैं ?
उत्तर:
जाइलम एवं फ्लोएम में अन्तर:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 17
जाइलम एवं फ्लोएम दोनों में एक से अधिक प्रकार की कोशिकाएँ होती हैं जो सामान्य कार्यों का समन्वयन करती हैं इसलिए इन्हें जटिल ऊतक कहते हैं।

प्रश्न 9.
रेखित पेशी का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
रेखित पेशी (Striated muscles):
सूक्ष्मदर्शी से देखने पर ये पेशियाँ हल्के तथा गहरे रंग की एक के बाद एक रेखाओं या धारियों की तरह दिखाई देती हैं। इसलिए इन्हें रेखित पेशी कहते हैं। इन पेशियों को हम अपनी इच्छानुसार गति करा सकते हैं इसलिए ये ऐच्छिक पेशियाँ कहलाती हैं। ये पेशियाँ प्रायः हड्डियों से जुड़ी होती हैं। इसलिए इन्हें कंकाल पेशी भी कहते हैं। ये शरीर को गति कराने में सहायक होती हैं। इनकी कोशिकाएँ लम्बी, बेलनाकार, शाखारहित एवं बहुनाभीय (बहुकेन्द्रकीय) होती हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 18

प्रश्न 10.
अरेखित पेशी का सचित्र वर्णन कीजिए। (2019)
उत्तर:
अरेखित पेशी (Unstriated muscles):
ये पेशियाँ उन अगों जो अनैच्छिक रूप से गति करते हैं, में पाई जाती हैं। ये आहार नाल, पित्ताशय, मूत्राशय, श्वासनली, रुधिर वाहिनियों आदि में पाई जाती हैं। इन्हें अनैच्छिक पेशियाँ भी कहते हैं। ये पेशी तर्कुरूप में होती हैं। इसमें द्रव्य भरा होता है जिसे सारकोप्लाज्म कहते हैं। कोशिकाद्रव्य में असंख्य पतले-पतले तन्तु रहते हैं, जिन्हें पेशी तन्तुक (Myofibrils) कहते हैं। इन्हीं तन्तुओं के कारण पेशियों का संकुचन व शिथिलन होता है। इनमें धारियाँ या रेखाएँ नहीं होती इसलिए ये अरेखित पेशी या चिकनी पेशी भी कहलाती हैं। इनकी कोशिकाएँ लम्बी तर्कुरूप एवं एकनाभिकीय (एककेन्द्रकीय) होती हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 19

प्रश्न 11.
हृदय पेशी का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
हृदय पेशियाँ (कार्डियक पेशी) अनैच्छिक पेशी होती हैं। इसकी कोशिकाएँ बेलनाकार शाखाओं वाली तथा एककेन्द्रकीय होती हैं। ये पेशियाँ जीवनभर लयबद्ध होकर प्रसार एवं संकुचन करती रहती हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 20

प्रश्न 12.
जाइलम के विभिन्न घटकों के नाम लिखिए तथा एक सजीव घटक का नामांकित चित्र बनाइए।
उत्तर:
जाइलम के विभिन्न घटक:

  1. जाइलम वाहिनिका (ट्रैकीड)
  2. वाहिका
  3. जाइलम मृदूतक (जाइलम पैरेनकाइमा)
  4. जाइलम तन्तु (फाइबर)

सजीव घटक:
जाइलम मृदूतक (पैरेनकाइमा) का चित्र।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 21

प्रश्न 13.
फ्लोएम के विभिन्न अवयवों के चित्र बनाइए।
उत्तर:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 22

MP Board Solutions

प्रश्न 14.
ऐच्छिक एवं अनैच्छिक पेशी के बीच भेद कीजिए तथा प्रत्येक प्रकार का एक-एक उदाहरण दीजिए।
अथवा
रेखित तथा अरेखित पेशियों में अन्तर स्पष्ट कीजिए। (2019)
उत्तर:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 23
उदाहरण:

  1. ऐच्छिक पेशी-हाथ-पैरों की माँसपेशियाँ।
  2. अनैच्छिक पेशी-आमाशय की पेशियाँ।

प्रश्न 15.
वसीय ऊतक एवं रंगा ऊतक का नामांकित चित्र बनाइए।
उत्तर:
वसीय ऊतक एवं रंगा ऊतक का नामांकित चित्र निम्नांकित है –
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 24

प्रश्न 16.
न्यूरॉन (तन्त्रिका कोशिका) का नामांकित चित्र बनाइए। (2019)
उत्तर:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 25

MP Board Solutions

MP Board Class 9th Science Solution Chapter 6 दीर्घ उत्तरीय प्रश्न

प्रश्न 1.
तन्त्रिका कोशिका या तन्त्रिका ऊतक (न्यूरॉन) का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
तन्त्रिका कोशिका या तन्त्रिका ऊतक का सचित्र वर्णन:

तन्त्रिकीय ऊतक (Nervous Tissue):
यह ऊतक सोचने, समझने, संवेदनाओं, उद्दीपन या बाह्य परिवर्तनों को ग्रहण करने की क्षमता रखता है। यह दो विशिष्ट प्रकार की कोशिकाओं का बना होता है –

1. तन्त्रिका कोशिका (Neurons):
ये तन्त्रिका तन्त्र का निर्माण करती हैं व 4 से 135 u या अधिक व्यास की कोशिकाएँ हैं। ये दो भागों की बनी होती हैं –

(अ) कोशिकाकाय या सायटॉन (Cell Body or Cyton):
यह तन्त्रिका का मुख्य भाग है, इसके कोशिकाद्रव्य में छोटे-छोटे निसिल्स कण (Nissils granules) पाये जाते हैं।

(ब) कोशिका प्रवर्ध (Cell Processes):
कोशिकाकाय से एक या एक से अधिक छोटे-बड़े कोशिकाद्रव्यीय प्रवर्ध निकले रहते हैं। ये दो प्रकार के होते हैं –

  • डेण्ड्राइट्स (Dendrites)
  • एक्सॉन (Axon)।

MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 26
2. न्यूरोग्लिया (Neurogloea):
ये एक्सॉन रहित कोशिकाएँ हैं जो तन्त्रिकाओं में आवरण बनाती हैं।

प्रश्न 2.
जालिकावत् एवं रेशेदार संयोजी ऊतकों के नामांकित चित्र बनाइए।
उत्तर:
जालिकावत् एवं रेशेदार संयोजी ऊतकों के नामांकित चित्र:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 27

MP Board Solutions

प्रश्न 3.
उपकला ऊतकों के विभिन्न प्रकारों की संरचना एवं कार्यों का वर्णन कीजिए। उपकला ऊतक के कई तरह के चित्र भी बनाइए।
अथवा
उपकला ऊतक के प्रकारों का सचित्र वर्णन कीजिए।
उत्तर:
उपकला ऊतक के प्रकार-उपकला ऊतक के निम्न प्रकार होते हैं:

1. सरल घनाकार उपकला ऊतक (Simple Cuboidal Epithelial Tissue):
ये घनाकार होते हैं इनकी लम्बाई, चौड़ाई, ऊँचाई बराबर होती है। यह स्वेद ग्रन्थियाँ, थायरॉइड ग्रन्थियाँ, यकृत, वृक्क नलिकाओं व जनदों में पाया जाता है।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 28
2. सरल स्तम्भाकार ऊतक (Simple Columnar Epithelial Tissue)-इस ऊतक की कोशिकाएँ एक-दूसरे से सटी हुई व समान दिखाई देती हैं। इनके स्वतन्त्र सिरों पर सूक्ष्मांकुर (Microvilli) पाये जाते हैं। ये अवशोषण तल को बढ़ाते हैं व संवेदी अंगों से संवदेना ग्रहण करते हैं। पित्ताशय व पित्तवाहिनी की दीवार इसी ऊतक की बनी होती है।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 29
3. स्तरित उपकला ऊतक (Stratified Epithelial Tissue):
इसमें कोशिकाएँ कई स्तरों में व्यवस्थित रहती हैं एवं स्तम्भाकार एवं जीवित होती हैं। इसमें जीवनपर्यन्त विभाजन की क्षमता पाई जाती है। विभाजन की क्षमता होने के कारण इसे जनन स्तर कहते हैं। यह ऊतक घर्षण करने वाले स्थानों, मुखगुहा, त्वचा, एपिडर्मिस, ईसोफेगस, नासा गुहा की म्यूकोसा, योनि आदि में पाया जाता है।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 30
4. ग्रन्थिल उपकला ऊतक (Glandular Epithelial Tissue):
हमारे शरीर में कई प्रकार की ग्रन्थियाँ पाई जाती हैं। इन ग्रन्थियों की स्वतन्त्र आन्तरिक सतह पर पाये जाने वाले ऊतक को ग्रन्थिल उपकला ऊतक कहते हैं। ये ग्रन्थियाँ एककोशिकीय व बहुकोशिकीय होती हैं। ये ग्रन्थियाँ त्वचा, स्वेद ग्रन्थि, स्तन ग्रन्थि, तेल ग्रन्थि, लार ग्रन्थि, जठर ग्रन्थि, अग्न्याशयी ग्रन्थि में होती हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 31
5. सरल पक्ष्माभी उपकला ऊतक (Simple Ciliated Epithelial Tissue):
इस ऊतक की कोशिकाएँ स्तम्भाकार या घनाकार होती हैं। इसके सिरों पर छोटी-छोटी महीन धागों के समान रचनाएँ पायी जाती हैं, जिन्हें सिलिया (Cilia) कहते हैं। ये ऊतक अण्डवाहिनी (Oviduct), मूत्रवाहिनी (Ureter), मुखगुहा की श्लेष्मिका (Mucous membrane), टिम्पैनिक गुहा, मस्तिष्क एवं मेरुरज्जु की केन्द्रीय नाल (Central canal) तथा श्वास नली की भीतरी सतह पर पाये जाते हैं। इस ऊतक के पक्ष्माभ अन्य पदार्थों को धकेलने में मदद करते हैं।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 32
6. सरल शल्की उपकला ऊतक (Simple Squamous Epithelial Tissue):
यह ऊतक शरीर की सतह का सुरक्षात्मक आवरण बनाता है। मूत्र नलिका, देहगुहा, हृदय के चारों ओर रक्षात्मक आवरण बनाता है।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 33
7. संवेदी उपकला ऊतक (Sensory Epithelial Tissue):
ये स्तम्भी उपकला ऊतक का रूपान्तरण है। इनके सिरे पर संवेदी रोम (Sensory hair) पाये जाते हैं। ये रोम तन्त्रिका तन्तु से जुड़े रहते हैं। यह ऊतक घ्राण कोष, आँख की रेटिना तथा मुखगुहा की म्यूकस झिल्ली में पाया जाता है।
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 34

प्रश्न 4.
मानव शरीर में पायी जाने वाली विभिन्न प्रकार की पेशियों के नामांकित चित्र बनाइए।
उत्तर:
मानव शरीर में निम्न तीन प्रकार की पेशियाँ पाई जाती हैं –

  1. रेखित पेशी
  2. अरेखित पेशी
  3. हृदयक पेशी (2018)।

1. रेखित पेशी का नामांकित चित्र:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 35
2. अरेखित पेशी का नामांकित चित्र:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 36
3. हृदयक पेशी का नामांकित चित्र:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 37

प्रश्न 5.
उपास्थि एवं अस्थि में अन्तर बताइए।
उत्तर:
उपास्थि एवं अस्थि में अन्तर:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 38

MP Board Solutions

प्रश्न 6.
मृदूतक एवं दृढ़ोतक में भेद कीजिए। इनके सभी भागों के नाम स्पष्ट रूप से लिखिए।
उत्तर:
मृदूतक एवं दृढ़ोतक में भेद:
MP Board Class 9th Science Solutions Chapter 6 ऊतक image 39
1. मृदूतकों के भाग:
कोशिकाद्रव्य, केन्द्रक, मध्य पटलिका, हरित लवक, रसधानी, अन्तरकोशिकीय स्थान, प्राथमिक कोशिका भित्ति।

2. दृढ़ोतकों के भाग:
सँकरी अवकोशिका (ल्यूमेन), लिग्निनयुक्त मोटी भित्ति, साधारण गर्त युग्म।

प्रश्न 7.
कॉर्क की विशिष्टताएँ लिखिए। ये कैसे बनती हैं? इनकी भूमिका का उल्लेख कीजिए।
उत्तर:
कॉर्क की विशेषताएँ:

  1. कॉर्क कोशिकाएँ परिपक्व होने पर मर जाती हैं।
  2. ये कोशिकाएँ सघन रूप से व्यवस्थित होती हैं।
  3. कोशिकाओं में अन्तरकोशिकीय स्थान नहीं होते।
  4. कोशिकाओं की भित्तियों में एक रासायनिक पदार्थ सुबेरिन होता है।
  5. इनमें कोशिकाएँ अनेक स्तरों में व्यवस्थित होती हैं।

कॉर्क का बनना:
जैसे ही पादप वृद्धि करते हुए काफी समय का हो जाता है तो द्वितीय विभज्योतक की एक पट्टी तने की बाह्यत्वचा (एपीडर्मिस) का स्थान ले लेती है। इस विभज्योतक के कारण बाहरी सतह पर कटी कोशिकाओं का निर्माण होता है जिन्हें कॉर्क कहते हैं।

कॉर्क की भूमिका:
यह गैस व जल के लिए अपारगम्य होती है। यह तने एवं उनकी टहनियों (शाखाओं) को सुरक्षा प्रदान करती है।

प्रश्न 8.
निम्नलिखित के उत्तर दीजिए –
1. पादपों में विभज्योतक एवं स्थायी ऊतकों में भेद कीजिए।
2. विभेदन की प्रक्रिया को परिभाषित कीजिए।
3. पादपों के किन्हीं दो सरल एवं दो जटिल स्थायी ऊतकों के नाम लिखिए।
उत्तर:
1. विभज्योतकों की कोशिकाएँ अत्यधिक क्रियाशील होती हैं। इनके पास बहुत अधिक कोशिकाद्रव्य, पतली कोशिका भित्ति और स्पष्ट केन्द्रक होता है लेकिन रसधानी का अभाव होता है। ये ऊतक विभाजित होते रहते हैं इसी कारण पौधों के विभिन्न भागों में वृद्धि होती है। जबकि स्थायी ऊतक स्वयं विभज्योतकों से बनी नई कोशिकाओं से बनता है जो विभाजित होने की शक्ति खो देती हैं तथा ये विशिष्ट कार्य करती हैं।

2. विभेदन की परिभाषा:
“निश्चित आकार, माप एवं प्रकार्यों के कारण ऊतकों की कोशिकाओं में विभाजित होने की सामर्थ्य समाप्त हो जाती है तथा ये विशिष्ट कार्य करने के लिए स्थायी रूप एवं आकार ग्रहण कर लेती हैं। इस प्रक्रिया को विभेदन कहते हैं।”

3. दो सरल ऊतकों के नाम:
मृदूतक एवं दृढ़ोतक। दो जटिल ऊतकों के नाम-जाइलम एवं फ्लोएम।

प्रश्न 9.
निम्नलिखित के बारे में कारण बताइए –
1. मृदूतक कोशिकाओं में सुस्पष्ट केन्द्रक एवं सघन कोशिकाद्रव्य होता है लेकिन इनमें रसधानियों का अभाव होता है।
2. दृढ़ोतकों में अन्तराकोशिकीय अवकाश नहीं होते।
3. जब हम नाशपाती फल को चबाते हैं तो हमें एक दानेदार एवं कुरकुरे का-सा अहसास होता है।
4. नारियल वृक्ष से छिलके को उतारना बहुत कठिन होता है।
उत्तर:

  1. मृदूतक कोशिकाओं को जल या अन्य पदार्थों के संग्रहण की आवश्यकता नहीं होती बल्कि इनका कार्य विभाजन करके नई कोशिकाएँ बनाना है इसलिए इनमें सुस्पष्ट केन्द्रक एवं सघन कोशिकाद्रव्य होता है और रसधानियों का अभाव होता है।
  2. लिग्निन युक्त होने के कारण दृढ़ोतकों में अन्तराकोशिकीय अवकाश का अभाव होता है।
  3. दृढ़ोतक कोशिकाओं की उपस्थिति के कारण नाशपाती खाते समय हमको दानेदार एवं कुरकुरे कासा अहसास होता है।
  4. नारियल वृक्ष के तने में स्थूलकोण ऊतक की उपस्थिति के कारण ये पर्याप्त कठोर एवं सुदृढ़ होते हैं इसलिए इसके छिलके को उतारना बहुत कठिन होता है।