MP Board Class 7th General English Solutions Chapter 7 The Lost Camel

In this article, we will share MP Board Class 7th General English Solutions Chapter 7 The Lost Camel Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 7th General English Solutions Chapter 7 The Lost Camel

The Lost Camel Textual Exercises

Read and Learn (पढ़ो और याद करो) :
Students should do themselves.
(छात्र स्वयं करें।)

Comprehension (बोध प्रश्न) :

(A) Answer the following questions :
(निम्न प्रश्नों के उत्तर लिखिए।)

Question 1.
Why were the two merchants surprised at the old man’s questions?
(व्हाइ वर द टू मर्चेन्ट्स सरप्राइज्ड ऐट दि ओल्ड मैन्स क्वैश्चन्स?)
बूढ़े आदमी के प्रश्नों पर दो सौदागरों को क्यों अचम्भा हुआ?
Answer:
The two merchants were surprised at the old man’s questions as they thought how he could know about their camel that it was lame, blind in the left eye, carrying wheat on one side and honey one the other side of its back.
(द टू मर्चेन्ट्स वर सरप्राइज्ड ऐट दि ओल्ड मैन्स क्वेश्चन्स एज़ दे थौट हाउ ही कुड नो एबाउट देअर कैम्ल दैट इट वॉज़ लेम, ब्लाइन्ड इन दि लैफ्ट आई, कैरीइंग व्हीट ऑन वन साइड एण्ड हनी ऑन दि अदर साइड ऑफ इट्स बैक।)
दोनों सौदागर बूढ़े आदपी के प्रश्नों पर अचम्भित हुए, क्योंकि उन्होंने सोचा कि वह किस तरह उनके ऊँट के विषय में जान सका कि वह लँगड़ा, बार्से आँख से अन्धा तथा अपनी पीठ के एक ओर गेहूँ और दूसरी ओर शहद ले जा रहा था।

Question 2.
Why did the merchants think that the old man had seen the camel ?
(व्हाइ डिड द मर्चेन्ट्स थिंक दैट दि ओल्ड मैन हैड सीन द कैम्ल ?)
सौदागरों ने क्यों सोचा कि बूढ़े आदमी ने ऊँट देखा है?
Answer:
The merchants thought that the old man had seen the camel because he gave the real information to the merchants about their camel.
(दी मर्चेन्ट्स थॉट दैट दि ओल्ड मैन हैड सीन द कैम्ल बिकॉज़ ही गेव द रीअल इनफॉर्मेशन टू द मर्चेन्ट्स अबाउट देअर कैमल।)
सौदागरों ने सोच लिया कि बूढ़े आदमी ने ऊँट को देखा है, क्योंकि उसने उनके ऊँट के बारे में सौदागरों को वास्तविक सूचना दे दी थी।

Question 3.
Why did they take the old man to the Khalifa?
(व्हाइ डिड दे टेक दि ओल्ड मैन टू द खलीफा?)
वे बूढ़े आदमी को खलीफा के पास क्यों ले गये?
Answer:
They took the old man to the Khalifa because they thought that he had stolen the goods and killed the animal.
(दे टूक दि ओल्ड मैन टू द खलीफा बिकॉज दे थॉट दैट ही हैड स्टोलन द गुड्स एण्ड किल्ड दि ऐनीमल।)
वे बूढ़े आदमी को खलीफा के पास ले गये क्योंकि उन्होंने सोच लिया था कि उसने सामान चुराकर पशु को मार दिया था।

Question 4.
How did the old man know that the camel was blind ? .
(हाउडिड दि ओल्ड मैन नो दैट दि कैम्ल वॉज़ ब्लाइण्ड?) बूढ़े आदमी ने यह कैसे जान लिया कि ऊँट अन्धा था?
Answer:
The old man knew that the camel was blind in the left eye because it had eaten the leaves of bushes on only one side of the road.
(दि ओल्ड मैन न्यू दैट द कैम्ल वॉज़ ब्लाइन्ड इन द लैफ्ट आइ बिकॉज़ इट हैड ईटन द लीव्ज़ ऑफ बुशेज़ ऑन ओनली वन साइड ऑफ द रोड।)
बूढ़े आदमी ने जान लिया कि ऊँट बायीं आँख से अन्धा था क्योंकि उसने सड़क के एक ओर की ही झाड़ियों की पत्तियाँ खायी थीं।

Question 5.
Why were the bees flying on one side of the road ?
(व्हाइ वर् द बीज़ फ्लाइंग ऑन वन साइड ऑफ द रोड?) सड़क के एक ओर मधुमक्खियाँ क्यों उड़ रही थी?
Answer:
The camel was carrying honey on one side of its back so the bees were attracted to it and were flying on one side of the road.
(द कैम्ल वॉज़ कैरीइंग हनी ऑन वन साइड ऑफ इट्स बैक सो द बीज़ वर अट्रैक्टेड टू इट एण्ड वर फ्लाइंग ऑन वन साइड ऑफ द रोड।)
ऊँट अपनी पीठ के एक ओर शहद ले जा रहा था, इसलिए मधुमक्खियाँ इसकी ओर आकर्षित हो गई थीं तथा सड़क के एक ओर उड़ रही थीं।

Question 6.
Why did the Khalifa not punish the old man?
(व्हाइ डिड द खलीफा नॉट पनिश दि ओल्ड मैन?) खलीफा ने बूढ़े आदमी को दण्ड क्यों नहीं दिया?
Answer:
The Khalifa did not punish the old man because he had made wise use of his eyes to look at things.
(द खलीफा डिड नॉट पनिशद ओल्ड मैन बिकॉज़ ही हैड मेड वाईज़ यूज़ ऑफ हिज़ आईज़ टू लुक ऐट थिंग्स।)
खलीफा ने बूढ़े आदमी को दण्डित नहीं किया क्योंकि उसने वस्तुओं को देखने के लिए अपनी आँखों का बुद्धिमतापूर्ण उपयोग किया था।

MP Board Solutions

(B) Complete the following sentences using the correct option:
(सही विकल्प चुनकर निम्न वाक्यों को पूर्ण कीजिए।)

Question 1.
The two merchants were looking …………..
(a) for their friend
(b) for their lost camel
(c) for their family members.
Answer:
(b) for their lost camel.

Question 2.
The old man’s answers were in the form of …………..
(a) silence
(b) statements
(c) questions.
Answer:
(c) questions.

Question 3.
The old man asked whether …………..
(a) The camel could not walk fast
(b) the camel carried a heavy load
(c) the camel was lame.
Answer:
(c) the camel was lame.

Question 4.
The merchants were angry because …………..
(a) They thought that the old man had stolen the goods and killed the camel.
(b) They thought that the old man was making fun of them.
(c) They thought that they would never get their camel back.
Answer:
(a) They thought that the old man had stolen the goods and killed the camel.

Question 5.
The old man knew the camel was lame because …………..
(a) one of its footprints could hardly be seen.
(b) the ants carried fallen grains from one side of the road.
(c) he had seen the camel before.
Answer:
(a) one of its footprints could hardly be seen.

Question 6.
The Khalifa said that the old man knew so much about the camel because …………..
(a) he was an expert
(b) he had killed the camel
(c) he used his eyes to look at things carefully.
Answer:
(c) he used his eyes to look at things carefully.

Question 7.
The merchants went to …………….
(a) the camel
(b) the Khalifa
(c) the king.
Answer:
(b) The Khalifa.

Question 8.
The camel was …………..
(a) lame in one leg
(b) blind in one eye
(c) both lame in one leg and blind in one eye.
Answer:
(c) both lame in one leg and blind in one eye.

Question 9.
The Khalifa said to the merchants …………….
(a) use your ears
(b) use your eyes
(c) use your mouth
Answer:
(b) use your eyes.

Question 10.
The old man had….
(a) stolen the camel
(b) killed the camel
(c) never seen the camel.
Answer:
(c) never seen the camel.

MP Board Solutions

Word Power (शब्द समर्थ) :

(A) Match the words with their meanings :
(शब्दों का उनके अर्थ से मिलान कीजिए)
MP Board Class 7th General English Chapter 7 The Lost Camel
Answers:

  1. → (a)
  2. → (e)
  3. → (b)
  4. → (c)
  5. → (d)

(B) Fill in the blank spaces using the given words or phrases:
(दिये शब्दों या वाक्यांशों का प्रयोग कर रिक्त स्थानों को भरिए।)
(carrying, understand, searching, the ship of the desert, a lame excuse, foolproof, to work hard, to turn a blind eye, leave footprint, angry)

1. Bhola was ………… for his ball.
2. The truck was ………… bags of onions.
3. The teacher was ………… because Suraj did not do his work.
4. No one could ………… the story told by Ramesh.
5. The police ………… When they saw the thief was running away.
6. The camel is known as …………
7. Ramesh had not done his homework so he made ………… of falling sick.
8. Some products in the market claim to be a ………… remedy for illness.
9. Shyama has ………… to secure good marks.
10. If you ………… on the sand at a beach, the sea is sure to wash them away.
Answer:
1. searching
2. carrying
3. angry
4. understand
5. turned a blind eye
6. the ship of the desert
7. a lame excuse
8. foolproof
9. to work hard
10. leave footprint.

MP Board Solutions

Grammar in Use (व्याकरण प्रयोग):

(A) Fill in the blank spaces with correct form of given verbs :
(दी गई क्रियाओं के सही रूप से खाली स्थान भरिए।)
Answer:
Two boys were playing in the ground with a ball. A few boys watched them. All of them were enjoying their free time. Suddenly it started raining. Now all of them ran back to their rooms. One of them picked up the ball.

(B) Make questions to get the following answers. Start with the ‘Wh’ word given in front of each sentence.
(निम्न उत्तरों को पाने के लिए प्रश्न बनाइए। प्रत्येक वाक्य को आगे ‘Wh’ शब्द से शुरू करिए।)
Answer:

  1. When does she have her lunch?
  2. What does she have for lunch ?
  3. Where did she have dinner last night?

MP Board Solutions

Let’s Talk (आओ बात करें):

You are talking to a friend on telephone who has returned from a journey during vacation. Ask five questions about his/her journey.
(आप अपने मित्र से टेलीफोन पर बात कर रहे हैं जो अवकाश के दौरान यात्रा से वापिस आया है। उसकी यात्रा के बारे में पाँच प्रश्न पूछिएँ।)
Answer:
You may ask the following questions to your friend :

  1. Where did you go?
  2. When did you leave ?
  3. How was the weather there?
  4. How was your journey?
  5. How was the place you visited ?

Let’s Write (आओ लिखें)

1. Imagine that you are the camel in the story. Write the story using the following words:
(कल्पना करो कि आप कहानी में ऊँट हैं। निम्नलिखित शब्दों का प्रयोग कर कहानी लिखिए।)
Lake, tracks, footprints, went back, happy, leaves, lost, sand.

2. Give a title to your story.
Answer:
Camel in desert
I (Camel) have to walk on the sandy tracks. I leave my footprints. These are erased and lost by strong winds. The widespread sand area looks like a lake of water. I went there thinking I could get water there but I didn’t, so I went back. In that sandy land I got some leaves and I was very happy.

MP Board Solutions

Let’s Do It (आओ इसे करें):

(A) Write names of the given animals/birds :
(दिए गए जानवरों/पक्षियों के नाम लिखिए।)

  1. Elephant
  2. Zebra
  3. Penguin
  4. Giraffe.

Write at least four sentences about each of the four pictures shown in the text. Use the clues given in the boxes.
Answer:
1. Elephant

  1. Elephant is the largest land animal.
  2. It has a long trunk.
  3. It is greyish black in colour.
  4. It eats leaves, fruits and sugarcane.

2. Zebra

  1. Zebra is a wild animal.
  2. It has black and white stripes on its body.
  3. It is a herbivorous animal i.e., it eats leaves and plants.
  4. It lives in the forest.

3. Penguin

  1. Penguin is a flightless bird.
  2. It is white and black in colour.
  3. It eats fishes.
  4. Penguin is an inhabitant of Arctic region.

4.Giraffe

  1. Giraffe is the tallest animal.
  2. It has a long neck and slender body.
  3. It has patched skin.
  4. It eats leaves and plants.

(B) Read the given passage and answer the questions given below it:
(दिये गए गद्यांश को पढ़िए और नीचे दिए प्रश्नों के उत्तर लिखिए।)

Question 1.
In what ways can the camel help us in agriculture ?
(इन व्हॉट वेज़ द कैमल हैल्प अस इन एग्रीकल्चर ?)
ऊँट हमारी खेती में किस प्रकार सहायता कर सकता है?
Answer:
Camels pull ploughs, turn wheels to irrigate fields and carry goods to the market, thereby helping in agriculture.
(कैमल्स पुल प्लाउज़, टर्न व्हील्स टू इरीगेट फील्ड्स एण्ड ‘कैरी गुड्स टू द मार्केट, देयरबाइ हैल्पिंग इन एग्रीकल्चर।)
ऊँट हल जोतते हैं, रहट के चक्र घुमाकर खेतों की सिंचाई करते हैं और सामान बाजार तक ढो कर ले जाते हैं, इस तरह खेती में सहायता करते हैं।

Question 2.
What’s the use of the camel’s hump?
(व्हॉट्स् द यूज़ ऑफ द कैमल्स् हम्प ?)
ऊँट के कूबड़ का क्या उपयोग है ?
Answer:
Camel’s hump is used as a source of energy when food and water are scarce.
(कैमल्स् हम्प इज़ युज्ड एज़ अ सोर्स ऑफ एनर्जी व्हेन फूड एण्ड वॉटर आर स्कार्स।)
ऊँट का कूबड़ ऊर्जा के स्रोत के रूप में उपयुक्त होता है जब खाने व पानी की कमी होती है।

Question 3.
How is the camel’s body suited to desert’s hard conditions ?
(हाउ इज़ द कैमल्स् बॉडी सूटिड टू द डेज़र्ट्स हार्ड कण्डीशन्स् ?)
ऊँट का बदन रेगिस्तान की मुश्किल परिस्थितियों के लिए कैसे उपयुक्त है?
Answer:
Camel has a hump which acts as a source of energy when food and water are scarce. It has broad, soft feet for a steady grip in the sand. A thick skin protects it from sun and cold nights. Its eyes have three eyelids to keep out sand. Its ears and nose are adapted to keep out sand storms.
(कैमल हैज़ अहम्प व्हिच ऐक्ट्स एज़ अ सोर्स ऑफ एनर्जी व्हेन फूड एण्ड वॉटर आर स्कार्स। इट हैज़ ब्रॉड, सॉफ्ट फीट फॉर अ स्टेडी ग्रिप इन द सैण्ड। अ थिक स्किन प्रोटेक्ट्स इट फ्रॉम सन एण्ड कोल्ड नाईट्स। इट्स आईज़ हैव थ्री आइलिड्स टू कीप आऊट सैण्ड। इट्स ईयर्स एण्ड नोज़ आर अडैप्टेड टू कीप आऊट सैण्ड स्टॉर्मू।)
ऊँट के एक कूबड़ होता है जो खाने और पानी की कमी के वक्त ऊर्जा के स्रोत की तरह कार्य करता है। उसके चौड़े व मुलायम पैर उसे रेत में चलने में सहायता करते हैं। उसकी आँखों की तीन पलकें रेत से बचाव करती हैं। उसके कान व नाक रेत के तूफान से बचाव करते हैं।

Question 4.
What does the camel eat?
(व्हॉट डज़ द कैमल ईट?)
ऊँट क्या खाता है?
Answer:
Camel eats grass, dates and grain when available. Deep in the desert it eats dry leaves and seeds.
(कैमल ईट्स ग्रास, डेट्स एण्ड ग्रेन व्हेन अवेलेब्ल। डीप इन द डैज़र्ट इट ईट्स ड्राइ लीव्स एण्ड सीड्स्।)
ऊँट घास, खजूर व अनाज खाता है जब वह उपलब्ध होते हैं। रेगिस्तान में वह सूखी पत्तियाँ व बीज खाता है।

Question 5.
Give a suitable title to the passage.
(गिव अ सूटेबल टालटल टू द पैसेज।)
अनुच्छेद को उपयुक्त शीर्षक दीजिए।
Answer:
Camel – the ship of the desert.
(कैमल्-द शिप ऑफ द डैज़र्ट)
ऊँट – रेगिस्तान का जहाज।

MP Board Solutions

Pronunciation & Translation

Two merchants were searching for their lost camel in a desert. They met an old man on the way They asked him whether he had seen a camel.
(टू मर्चेन्ट्स वर सचिंग फॉर देअर लॉस्ट कैमेल इन अ डेजर्ट दे मैट एन ओल्ड मैन ऑन द वे दे आस्क्ड हिम वेदर ही हैड सीन अ कैमेल.)
अनुवाद – दो व्यापारी एक रेगिस्तान में अपना खोया हुआ ऊँट तलाश कर रहे थे। उन्हें रास्ते में एक वृद्ध मिला। उन्होंने उससे पूछा कि क्या उसने ऊँट देखा है।

The old man in turn asked more question. “Is it an old animal ?” he asked. The owners said it was. “Is it lame in one leg ?” asked the old man. The merchants sait it was. “Is it blind in the left eye ?”, the old man asked again. The owners were a little surprised; they said the animal was indeed blind in the left eye. “Have you seen the animal ?”, they asked the old man.
(द ओल्ड मैन इन टर्न आस्क्ड मोर क्वेश्चन्स. “इज इट एन ओल्ड ऐनिमल?” ही आस्क्ड. द ओनर्स सेड इट वॉज़. “इज इट लेम इन वन लैग?”आस्क्ड द ओल्ड मैन. द मर्चेन्ट्स सैड इट वॉज. “इज इट ब्लाइण्ड इन द लेफ्ट आई?'”, दि ओल्ड मैन आस्क्ड अगेन. दि ओनर्स वर अ लिटल सरप्राइज्ड; दे सैड दि ऐनिमल वाज इन्डीड ब्लाइण्ड इन द लेफ्ट आई. “हैव यू सीन दि ऐनिमल?” दे आस्क्ड दि ओल्ड मैन.)
अनुवाद – वृद्ध ने बदले में बहुत से प्रश्न पूछे. “क्या यह एक बूढ़ा जानवर है?” मालिकों ने कहा, हाँ ऐसा ही था। “क्या वह एक पैर से लंगड़ा है?” बूढ़े व्यक्ति ने पूछा। व्यापारियों ने कहा, हाँ ऐसा ही था। “क्या वह बांयी आँख से अन्धा है?” बूढ़े व्यक्ति ने फिर से पूछा। मालिक (व्यापारी) कुछ आश्चर्यचकित थे; उन्होंने कहा कि जानवर वास्तव में बांयी आँख से अन्धा था। “क्या तुमने जानवर को देखा है?” उन्होंने बूढ़े व्यक्ति से पूछा।

Without answering, The old man said to them, “Is the camel carrying wheat on one side of its back? The owners said that it was true. Now they were sure that the old man had seen the animal and perhaps taken the goods. The old man continued “Isn’t the camel carrying honey on the other side ?”
(विदआउट आन्सरिंग, दि ओल्ड मैन सैड टू दैम,“इज द कैमेल कैरिंग व्हीट ऑन वन साइड ऑफ इट्स बैक? दि ओनर्स – सैड दैड दैट इट वॉज टू. नाउ दे वर श्योर दैट दि ओल्ड मैन हैड सीन दि ऐनिमल एण्ड परहेप्स टेकन दि गुड्स. द ओल्ड मैन कन्टीन्यूड. “इजन्ट द कैमेल कैरिंग हनी ऑन दि अदर साइड?”)
अनुवाद-बिना उत्तर दिए बूढ़े व्यक्ति ने उनसे कहा, “क्या ऊँट अपनी पीठ के एक ओर गेहूँ ले जा रहा है?” मालिकों ने कहा कि यह सच था। अब उन्हें यकीन था कि वृद्ध ने ऊँट को देखा था और शायद उसने उस पर लदा सामान ले लिया था। बूढ़े व्यक्ति ने कहना जारी रखा, “क्या ऊँट दूसरी ओर शहद ले जा रहा है?

The owners caught hold of the old man and asked him angrily, “Have you stolen the goods and killed the animal ?” “I have not even seen the animal” said the old man calmly.
(दि ओनर्स कॉट होल्ड ऑफ दि ओल्ड मैन एण्ड आस्क्ड हिम ऐंग्रिली, “हैव यू स्टोलन द गुड्स एण्ड किल्ड दि ऐनिमल?”आइ हैव नॉट इवन सीन दि ऐनिमल, “सैड दि ओल्ड मैन कामली.)
अनुवाद – ऊँट के मालिकों ने वृद्ध को पकड़ लिया और उससे क्रोधपूर्वक पूछा, “क्या तुमने सामान चुरा लिया है और जानवर को मार दिया है?””मैंने तो उस जानवर को देखा तक नहीं है,” वृद्ध ने शांतिपूर्वक कहा।

The merchants asked him, “Do you think we are fools to believe your story ?” And they dragged him to the Khalifa’s court.
(द मर्चेन्ट्स आस्क्ड हिम, “डू यू थिंक वी आर फूल्स टू बिलीव योर स्टोरी?” एण्ड दे ड्रेग्ड हिम टू द खलीफा ‘ज कोर्ट.)
अनुवाद – व्यापारी उससे बोले, “क्या तुम समझते हो कि हम मूर्ख हैं जो तुम्हारी कहानी पर विश्वास करें?” और वे उसे खलीफा के दरबार में खींच कर ले गये।

The Khalifa listened to the marchants’ story. Then he turned to the old man and asked him whether he had seen the camel. The old man said he had never seen it in his life. “How do you know the camel is lame in one leg ?”, The Khalifa asked.
(द खलीफा लिसन्ड टू द मर्चेन्ट्स स्टोरी. दैन ही टन्ड टू दि ओल्ड मैन एण्ड आस्क्ड हिम वेदर ही हैड सीन द कैमेल. दि ओल्ड मैन सैड ही हैड नेवर सीन इट इन हिज लाइफ. “हाउ डू यू नो द कैमेल इज लेम इन वन लेग,?”द खलीफा आस्क्ड़.)
अनुवाद – खलीफा ने व्यापारियों की कहानी सुनी। तब वह वृद्ध की ओर मुड़ा और उससे पूछा कि क्या उसने ऊँट को देखा है? वृद्ध ने कहा कि उसने अपने जीवन में कभी उसे नहीं देखा है। “आप यह कैसे जानते हो कि ऊँट एक पैर से लंगड़ा है,? खलीफा ने पूछा।

“I looked at the footprints on the sand,” said the old man. “And one of them could hardly be seen.”
(“आइ लुक्ड ऐट द फुटप्रिंट्स ऑन द सेन्ड्” सैड दि ओल्ड मैन. “एण्ड वन ऑफ दैम कुड हार्डली बी सीन.”)
अनुवाद-“मैंने रेत पर उसके पद-चिन्ह देखे”, बूढ़े व्यक्ति ने कहा, “और उनमें से एक पैर के चिन्ह मुश्किल से दिखाई दे रहे थे।”

The Khalifa smiled and asked why the old man thought the camel was blind in one eye.
(द खलीफा स्माइल्ड एण्ड आस्क्ड व्हाई दि ओल्ड मैन थॉट द कैमेल वॉज ब्लाइण्ड इन वन आई.)
अनुवाद-खलीफा मुस्कराया और पूछा कि बूढ़े व्यक्ति ने क्यों सोचा कि ऊँट एक आँख से अन्धा है।

“The animal had eaten the leaves of the bushes only one one side of the road,” said the old man.
(“दि ऐनिमल हैड ईटन द लीज ऑफ द बुशेज ऑनली ऑन वन साइड ऑफ द रोड,” सैड दि ओल्ड मैन.)
अनुवाद-जानवर ने केवल सड़क के एक ओर की झाड़ियों की पत्तियों को खाया था।” बूढ़े व्यक्ति ने कहा।

“Why did you think the camel was carrying wheat and honey?”, asked the Khalifa.
(“व्हाई डिड यू थिंक द कैमल वॉज कैरिंग व्हीट एण्ड हनी?” आस्क्ड द खलीफा.)
अनुवाद-“आपने यह क्यों सोचा कि ऊँट गेहूँ और शहद ले जा रहा था?” खलीफा ने पूछा।

“I saw ants carrying fallen grains of wheat from one side of the road.” said the old man.
(“आइ सॉ आन्ट्स कैरिंग फॉलन ग्रेन्स ऑफ व्हीट फ्रॉम वन साइड ऑफ द रोड.” सैड दि ओल्ड मैन.)।
अनुवाद-मैंने सड़क के एक ओर से चीटियों को गिरे हुए गेहूँ के दानों को ले जाते हुए देखा।” बूढ़े व्यक्ति ने कहा।

“And there were bees flying around on the other side, I suppose.” Said the Khalifa.
(“एण्ड देअर वर बीज फ्लाइंग अराउण्ड ऑन दि अदर साइड, आइ सपोज.” सैड द खलीफा.)
अनुवाद-“और मेरे अनुमान से दूसरी ओर मधुमक्खियाँ | उड़ रही थीं,” खलीफा ने कहा।

“Yes, Your Honour.” Said the old man.
(“येस, योर ऑनर” सैड दि ओल्ड मैन.)
अनुवाद-“हाँ, मालिक” बूढ़े व्यक्ति ने कहा।
The Khalifa then turned to the merchants and said, “This man has made use of his eyes to look at things. You have eyes too. Use them. You’ll find your animal.” And he sent them away.
(द खलीफा देंन टन्ड टू द मर्चेन्ट्स एण्ड सैड, “दिस मैन हैज मेड यूज ऑफ हिज़ आइज टू लुक ऐट थिंग्स. यू हैव आइज टू. यूज दैम यू विल फाइण्ड योर ऐनिमल.” एण्ड ही सेन्ट दैम अवे.)
अनुवाद-तब खलीफा व्यापारियों की ओर मुड़ा और कहा, “इस व्यक्ति ने वस्तुओं को देखने में अपनी आँखों का प्रयोग किया है। आपके पास भी आँखें हैं। उन्हें प्रयोग करो। आपको आपका जानवर मिल जाएगा।”

MP Board Solutions

The Lost Camel Word Meanings

Camel (कैमल्)-ऊँट.; Duck (डक)-बतख; Elephant (ऐलीफेन्ट)-हाथी; Lion (लायन)-शेर; Merchants (मर्चेन्ट्स)-सौदागर; Searching (सचिंग) -खोज रहे; Lost (लॉस्ट)-खोया हुआ; Desert (डेजर्ट) -रेगिस्तान; Drag (ड्रेग)-खींचना; Owners (ओनर्स) -मालिकों; Lame (लेम)-लंगड़ा Blind (ब्लाइन्ड) -अन्धा; Surprised (सरप्राइज्ड)-अचम्भित हुए; Indeed (इन्डीड)-वास्तव में; Sure (श्योर)-निश्चित; Honey (हनी)-शहद; Caught hold of (कॉट होल्ड ऑफ)-पकड़ लिया; Angrily (एन्ग्रीली)-नाराजगी से; Calmly (कामली)-चुपचाप; Listened (लिसन्ड)-सुना; Footprints (फुटप्रिन्ट्स)-पदचिह्न; Smiled (स्माइल्ड) -मुस्कुराया; Animal (एनीमल)-पशु; Bees (बीज़) -मधुमक्खियाँ।

MP Board Class 7th English Solutions

Leave a Comment