MP Board Class 7th Special English Solutions Chapter 2 A New Idea of Good Manners

In this article, we will share MP Board Class 7th Special English Solutions Chapter 2 A New Idea of Good Manners Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 7th Special English Solutions Chapter 2 A New Idea of Good Manners

A New Idea of Good Manners Text Book Exercise

Comprehension

A. Answer the questions given below:

Question 1.
Where did Ravi spend his summer vacation?
Answer:
Ravi spent his summer vacation at a village.

Question 2.
Why did Ravi and Anand not know Ashok?
Answer:
Ravi and Anand did not know Ashok because Ashok had newly joined the school.

Question 3.
How did Ashok learn to use a dictionary?
Answer:
Ashok learnt to use a dictionary when his grandfather taught him.

MP Board Solutions

Question 4.
How does a dictionary help us?
Answer:
A dictionary helps us in looking up the correct spellings of the words.

Question 5.
Why does Anand not look up the meaning of all the new words in a dictionary?
Answer:
Whenever Anand looks up the new words in a dictionary, quite often he feels very lazy. He decides not to look up all the new words in a dictionary.

Question 6.
Why must we avoid making mistakes?
Answer:
We must avoid making mistakes because our mistakes make the readers unhappy. Besides, It shows our laziness and it is also known as bad manners.

B. Choose the right words from those given after each statement:

(i) The School has opened………….
(a) after winter volation.
(b) after a holiday.
(c) after summer vacation.
(d) after a week.
Answer:
(c) after summer vacation.

(ii) Ashok is a stranger because………….
(a) he is a new student.
(b) he is well known to all.
(c) he is an old student.
(d) he is an intelligent student.
Answer:
(a) he is a new student.

(iii) The Three boys joined and ……………
(a) played football.
(b) visited the school library.
(c) went to the garden of the school.
(d) went inside the classroom.
Answer:
(b) visited the school library.

(iv) Ravi spent his summer vacation …………
(a) at a village
(b) in the town
(c) at home
(d) at his friend’s home.
Answer:
(a) at a village

(v) Ashok joined…………..
(a) class X
(b) Class IX
(c) class VII
(d) class VIII
Answer:
(c) class VII

MP Board Solutions

Word Power

Look at the phrases given below:
(a) a happy man – an unhappy man (A man who is not happy)
(b) a kind woman – an unkind woman (A woman who is not kind)
‘un’ has the meaning of ‘not’
Now change the meaning of the following phrases by adding ‘un’ (be careful of changing ‘a’ to ‘an’)
Answer:
a pleasant journey – An unpleasant journey
a popular boy – An unpopular boy
a necessary thing – An unnecessary thing
a lawful act – An unlawful act
a just decision – An unjust decision
a common animal – An uncommon animal
an interesting story – an uninteresting story
an important event – An unimportant event
an equal opportunity – An unequal opportunity
be usual happening – An unusual happening

Grammar in Use

Write sentences from each of the following tables:
MP Board Class 7th Special English Chapter 2 A New Idea of Good Manners 1
Answer:
1. (i) you can borrow my book if you want to.
(ii) you can have my book if you want to.
(iii) you can borrow my ruler if you want to.
(iv) you can have my ruler if you want to.
(v) you can have my book if you wish to.

MP Board Solutions

2. (i) Do not come with us if you do not want to.
(ii) Do not lend him your books if you do not want to.
(iii) Do not go to the cinema if you do not wish to.
(iv)Do not come with us if you do not wish to.
(v) Do not lend him your books if l you do not wish to.

3. (i) I shall write him a letter if you I want me to.
(ii) I shall write him a letter if you 1 wish me to.
(iii) I shall show him your letter if you want me to.
(iv) I shall ask him to write to you if you want me to.
(v) I shall ask him to write to you if you wish me to.

Let’s Talk

Ask your friend to complete the sentences given below by using ‘if you want to’/ ‘if you do not want to’/’if you want him to’
Example:
Ravi will take your letter to the post office.
Ravi will take your letter to the post office if you want him to.

Question 1.
Do not go to the cinema………….
Answer:
Do not go to the cinema if you do not want to.

Question 2.
Please have my bicycle…………
Answer:
Please have my cycle if you want to.

Question 3.
Mr. Kumar will lend you a dictionary………….
Answer:
Mr. Kumar will lend you a dictionary if you want him to.

Question 4.
Do not lend your books to other people………….
Answer:
Do not lend your books to other people if you don’t want to.

Question 5.
My father will take you in our car to Agra……………
Answer:
My father will take you in our car to Agra if you want to.

MP Board Solutions

Let’s Write

Write ten sentences on any one of the topics given below:
Question 1.
How you spent your vacation.
Answer:
How I Spent the Summer Vacation:

Our school was closed on 14th of May for the summer vacation. I packed my luggage and caught the first train for Mathura. I reached my native village in the evening. My friends came to know that I had reached there. They came to meet me. We kept talking till midnight. I spent about a week there. We went out for a morning walk and enjoyed ourselves. After a week, I received a telegram from my elder sister. She had asked me to come to Agra.

I reached Agra. I spent many days visiting all the historical places around Agra. I saw the Taj Mahal every night. I also visited Akbar’s Fort. I often used to bathe in the holy water of the Jamuna. I stayed there for about three weeks.

I returned to my house in the middle of june. After a few days I paid a visit to my maternal grandfather. I received a warm reception from my maternal grandmother, maternal uncle and maternal aunt. My cousins were wild with joy at my sight. I made many friends there. We would play many rural games. We could take bath in cold water of the canal. I studied every morning. My breakfast consisted of stale chapaties, butter and butter-milk. After staying there for two weeks I returned home, I finished my home work. Our school opened on 8th july and I reached my school.

Vacation – लम्बा अवकाश, Luggage – सामान, Native – जन्म से सम्बन्धित, Often – प्राय, Holy – पवित्र, Reception – स्वागत, Rural – ग्रामीण, Canal – नहर, Stale – बासी

Question 2.
The first day of your school after the vacation.
Answer:
For self attempt.

MP Board Solutions

Let’s Do It

Interview your class mates and complete the following table. The following questions can be asked.
1. What’s your name?
2. What books do you like to read?
3. What’s your hobby?
Answer:
MP Board Class 7th Special English Chapter 2 A New Idea of Good Manners 2

New Idea of Good Manners Word Meanings

Page: Vacation – leave – अवकाश, Almost – nearly – लगभग, Stranger – unknown person – अजनबी व्यक्ति, Just – not long ago – थोड़े समय पहले, Believe – think – विचार\विशवास करना, Joined – admitted – प्रवेश पाया, Excuse – Pardon – क्षमा करना, Interesting – amusing – रोचक, A bit – a little – थोड़ा सा, Dull – tasteless – निरस, Perhaps – probably – शायद, Very often – usually – प्राय, Lazy – idle – सुस्त, Suppose – imagine – कल्पना करो, Careful – attentive – सावधान, Reasons – causes – कारण, Always – ever – सदा

MP Board Class 7th English Solutions

Leave a Comment