MP Board Class 9th English The Rainbow Solutions Chapter 10 Polonious Advice

MP Board Class 9th English The Rainbow Solutions Chapter 10 Polonious Advice

Polonious Advice Textual Exercises

Polonious Advice Vocabulary

A. Match the following :
1. beware – (a) credit
2. generous – (b) rules of behaviour
3. precepts – (c) careful
4. loan – (d) showy
5. gaudy – (e) willing to give freely.
Answer:
1. (c), 2. (e), 3. (b), 4. (a), 5. (d).

B. Explain the meaning of the following words in the poem.
oft, thee, thou, thy.
Answer:
Oft means often at short intervals, many times; frequently
The means ‘you’
Thou means ‘you
They means yours.

MP Board Solutions

C. Pronounce the following words.
here, Shame, sail, steel, day, hear, same, sale, still, they
Answer:
MP Board Class 9th English The Rainbow Chapter 10 Polonious Advice 3

Comprehension

A. Read the following lines from ‘Give thy thoughts may beware of thee’ and answer the following questions.

Give thy thoughts no tongue,
Nor any unproportion’d thought his act.
Be thou familiar, but by no means vulgar.
The friends thou hast, and their adoption tried,
Grapple them to thy soul with hoops of steel,
But do not dull thy palm with entertainment
Of each new hatch’d unfledg’d courage. Beware
Of entrance to a quairel; but, being in,
Bear’t that the opposed may beware of thee.

Questions
1. What advice has been given about a friend?
2. What should the young men do before materialising the thoughts?
Answers :
1. It has been advised that laertes should be familiar, firm and refined with his tested friends.
2. The young men should not express their thoughts. They should ’act thoughtfully.

B. Read the poem from ‘beware….. generous choice in that’ given below and answer the following questions :

Beware cf entrance to a quarrel, but, being in,
Bear’t that the opposed may beware of thee.
Give every man thy ear, but few thy voice;
Take each man’s censure, but reserve thy judgment.
Costly thy habit as thy purse can buy,
But not expressed in fancy; rich, not gaudy;
For the apparel oft proclaims the man;
Are of a most select and generous choice in that
Neither a borrower nor a lender be;
For loan oft loses both itself and friend,
And borrowing dulls the edge of husbandry.
This above all-to thine own self be true,
And it must follow, as the night the day,
Thou canst not then be false to any man.
Farewell; my blessing season this in thee !

Questions :
1. What does the poet say about the dress?
2. Discuss the disadvantages of borrowing and lending.
3. What has been said about night and day?
Answers :
1. The poet advises Laertes not to wear fancy, rich and gaudy clothes.
2. Both the loans and friends of the borrowers and lenders are lost.
3. As the night and day follow each other unfailingly, so also one must be true to one’s conscience unerringly.

MP Board Solutions

Speaking Activity

A. Following are the two columns. In column ‘A’ we have what Polonious suggested to Laertes and in column ‘B’ the meaning of the suggestions ‘ which are not in order, you have to speak the original version loudly matching it with its proper meaning:

A B
1.  The wind sits in the shoulder of your sail.
2.  Give thy thoughts no tongue.
3.  The friends thou hast and their adoption tried, grapple them to thy soul with hoops of steel;
4.  Give every man thy ear, but few thy voice.
5.  Costly thy habits as thy purse can buy.
6.  rich not gaudy; For the apparel oft proclaims the man;
7. Neither a borrower nor a lender be; For loan oft loses both itself and friend,
8. be thou familiar but by no means vulgar.
(a) Don’t be too vocal to disclose your secrets.
(b) Let familiarity not breed con­tempt.
(c)  Don’t be extravagant.
(d) You have favourable environ­ment.
(e)  Money transaction affects friendship.
(f)  Test the men to whom you are going to keep friendship. Once they are tested keep them dose to you for ever.
(g) Listen more speak less.
(h) Be properly dressed, a man is judged by his dress.

Answer:
1. (d), 2. (a), 3. (f), 4. (g), 5. (c), 6. (h), 7. (e), 8. (b).

Writing Activity

A. Suppose your father had given you the similar piece of advice as given in the text. Convey it in the form of a letter to your friend. (50 words)
Answer:
V&P.O, Garauli Khurd,
Distt. Gurgaon,
Haryana 7th July,
2007 Dear Rakesh,
My father has given me the following pieces of advise. Do not form a false opinion about your school and your school fellows. Never form an opinion about anything without giving it a trial. Never anticipate evils. Never find fault with others. Never think that the other people in the world would dance to your tunes. Learn to live and adjust with others. Always settle your differences in an amicable way with others. Never conceive a prejudice against others. Never find fault in others. Never laugh at the poor and the helpless. Don’t treat yourself to be a king’s son to dictate to others. I am sure they will help me face men and matters successfully in life. Rest when we meet.
Yours sincerely,
Gaurav Bharadwaj

B. Write a letter to your younger brother who is going abroad, suggesting him some precepts. (150 words)
Answer:
V&RO Sadhrana
Distt. Gurgaon,
Haryana
8th July, 2007
Dear Har Narain,
It gave me great joy to learn that you are going to Australia for further studies. I wish you the safest journey and career.
It is-my moral duty to instruct you in the rules of behaviour. A man of loose tongue and loose character is hated in every society. You should ever take a step with due thought. Test the people before befriending them. Be firm and refined in the company of your true friends. Never fall a prey to sensual pleasures. Avoid drinking or smoking. Never involve yourself in avoidable quarrels. Listen to others’ counsels patiently but act wisely. Don’t be wasteful. Fashion breeds passion. Simple living and high thinking alone pay in life. Neither borrow nor lend. Don’t forget your culture.
I hope you will act on my instructions.
Your elder brother
Raghubir Singh Vashishtha

Think it over

A. The elders advise youngsters so that they can minimize their mistakes. Think on the importance of their advice.
Answer:
Importance of Elders’ Advice.Youngsters are prone to making many mistakes. Some serious mistakes land them into trouble. The advice of the elders minimizes their mistakes. Elders have longer experience than youngsters. They have seen life from all angles. Their advice serves as a searchlight in the hours of trouble. Their advice most often serves as guidelines. He, who follows the elders’ advice never falters or suffers.

B. One who learns from his own experiences is definitely prudent, but one who learns from other’s experiences is always wiser. How far do you agree?
Answer:
Experience is a great teacher. The experience of many people is always greater than the experience of an individual, ‘Many minds, many thoughts’ is an apt quotation. One who learns from his own experiences is definitely prudent. Individual suffering sometimes turns one’s direction. But the experience of others always guides one to tread the right path. Even the blind can travel smoothly when they are led by men of eyes. Books are a storehouse of experiences of others. One who reads more books becomes more experienced and wiser.

Things to do

Make a list of advice you receive at home, in school and on the playground.

SI. No. Place Advice
1. Home Rise early in the morning.
Touch your parents’ feet.
Do your home work regularly.
2. School Always come in proper uniform.
Obey the rules of the school.
Be regular in your studies.
3. Playground Don’t injure your rival Don’t play foul.
Obey your referee

Polonious Advice Additional Questions (in about 25 words)

Short Answer Questions

Question 1.
Give the importance of Good Manners in life.
Answer:
Good manners are a, key to success for every individual. . They help to win friends and maintain cordial relations among them.
All people like polite, disciplined and kind persons. Good manners , can make everybody happy and satisfied.

Question 2.
Give the role of fashions in one’s life.
Answer:
Fashions refer to a style of clothes, hair do etc. youngsters 5 are more crazy about fashions than others. Students adopt new fashions instantly. Fashions are a means of spending money for the rich. They become a harassment for the poor. Fashions have a great role in one’s life. They are a status symbol. The clothes often proclaim the man.

Question 3.
Give your views about the saying ‘Better alone than in Bad Company.’
Answer:
Bad company is more dangerous than a fierce enemy. It leads slowly and unawares towards wrong path and destruction.
Bad company spoils one’s life and ruins the career. Most of the drug addicts and criminals are products of bad company. A person is known by the company he keeps. Bad company tarnishes one’s image. It is difficult to resist the influence of bad company. Therefore it is better to be alone than in bad company.

MP Board Solutions

Question 4.
‘Work is Worship’. Justify.
Answer:
We worship God to seek His blessings for success in our life. However, God helps those who help themselves. Idols worship is a futile practice. Great men are the products of only great works.The best way to pay them respect is to emulate them. Sincere work has magical effects. Man. is the maker of his own destiny.

Long Answer Type Questions (in about 50 words)

Question 1.
‘Honesty is the Best Policy’. Elaborate.
Answer:
Honesty is a godly quality. Honesty in thoughts, words and deeds saves one from scruples of mind. A liar has to tell scores of lies to prove his initial lie. Then there is always, the fear of being caught. Nobody trusts a dishonest man. Nobody would like to be associated with him. A liar is always held in contempt. Material things acquired through dishonest means seldom bring happiness. A dishonest man though rich lives in worries, stress and fears, on the other hand an honest man though poor leads a cheerful and contented life. It justifies that honesty is he best policy.

Question 2.
Uses of Tobacco and alcohol are harmful for health. Justify.
Answer:
One of the most widely spread of bad habits is the use of tobacco. It is smoked or chewed by men, women and even by children, almost all over the world. It is extremely difficult to get rid of the habit once it has been formed. Alcohol is taken in almost all cool and cold climates. Thus it is taken by people who live in the mountains. It is not a necessity for those who live in hot climates and plains of India. Alcohol is not necessary in any way to anybody.

MP Board Solutions

Millions of people are beginning to do without it entirely. It should be avoided by the people in India altogether. Its regular use even in small quantities tends to create uncurable harm in many ways to various organs of the body. It lessens one’s energy, weakens the mental power and affects the liver. It is a slow but sure harbinger of death.

Polonious Advice Summary in English

Polonious asked Laertes to start sailing because the wind was favourable. He advised him to keep certain rules of behaviour in mind. Maintain your character. Den t express your views or act thoughtlessly: Be familiar, firm and refined with your tested friends. Don’t be pleasure-seeking. Prove heroic during quarrels. Hear others’ counsel but act wisely. Don’t wear gaudy clothes. Neither borrow nor lend. Obey your conscience to prove true to everybody.

Polonious Advice Summary in Hindi

पोलोनियस ने लियार्टेज से कहा कि यात्रा प्रारम्भ करे क्योंकि हवा अनुकूल थी। उसने आचरण के कुछ नियमों को मन में रखने के लिए उसे नसीहत दी। अपने चरित्र को बनाए रखना। न अपने विचारों को प्रकट करो और न ही विवेकहीनता से कार्य करो। अपने आजमाए हुए मित्रों के साथ मिल-जुलकर, दृढ़ तथा शुद्ध रहो। व्यसनी मत बनो। झगड़ों के मध्य वीरता का प्रदर्शन करो। दूसरों की सलाह को सुनो परन्तु बुद्धिमत्ता से काम करो। भड़कीले कपड़े मत पहनो, न उधार लो और न उधार दो। अपनी अन्तरात्मा का आदेश मानना और प्रत्येक व्यक्ति के प्रति सच्चे सिद्ध होना।

Polonious Advice Word-Meanings
MP Board Class 9th English The Rainbow Chapter 10 Polonious Advice 1
MP Board Class 9th English The Rainbow Chapter 10 Polonious Advice 2

MP Board Class 9th English Solutions

Leave a Comment